Αχίλλειος πένα Speak.Easy

Οι Λόλες της ζωής μας.

Είναι το κορίτσι για το οποίο έμεινες ξύπνιος και ήπιες. Είναι η γυναίκα που έκανες τα πάντα για να σε προσέξει και όμως απέτυχες.

Του Αχιλλέα Μζ.

[όσο έγραφε άκουγε αυτό]

Βγαίνει σε διάφορα χρώματα, σχήματα και τύπους. Όχι κατ’ ανάγκην η τρελή, με βεβαιότητα όμως το θηλυκό, η γυναίκα. Την αποκαλούμε γενικευμένα και εν συντομία Λόλα. Γιατί έτσι συνηθίσαμε. Και επιπλέον γιατί έτσι μας έμαθε να την λέμε ο Κωστής.

Ειναι το σύμβολο της ομορφιάς, της καλοσύνης και της αισιοδοξίας. Παράλληλα είναι η μητέρα, η αδερφή, η γυναίκα, η κόρη ή η κολλητή σου. Είναι το κορίτσι για το οποίο έμεινες ξύπνιος και ήπιες. Είναι η γυναίκα που έκανες τα πάντα για να σε προσέξει και όμως απέτυχες.

Ρωτάει πολλά και θέλει να τα μαθαίνει όλα. Γι’αυτό άλλωστε πολλοί την αποκαλούν και κουτσομπόλα. Δεν ξέρω αν έχουν απόλυτο δίκιο. Αν δηλαδή θέλει απλά να μάθει ή αν όντως νοιάζεται. Κατά περιόδους πέφτει σε μία βασανιστική σιωπή. Η φλυαρία αποχωρεί και τότε μπορεί να κάνει να σου μιλήσει μήνες. Γιατί ίσως να βυθίζεται στις σκέψεις της και να αδυνατεί να επικοινωνήσει μαζί σου και γενικά με τον κόσμο. Ίσως πάλι να μην θέλει και να αδιαφορεί.

Γελάει συχνά. Τόσο συχνά όσο κλαίει. Όταν δεν κάνει το ένα, κάνει το άλλο. Γιατί νομίζει πως πάντα πρέπει να κάνει κάτι. Η έννοια ελεύθερος χρόνος απουσιάζει από το λεξιλόγιο της. Θέλει να γεμίζει τις νεκρές ώρες της με οποιαδήποτε δραστηριότητα. Απεχθάνεται τα κενά, ιδίως τα συναισθηματικά. Τι και αν και αυτή μπορεί να αποδειχθεί κατά περιόδους ο πιο άδειος και ψυχρός άνθρωπος που πατάει στη γη.

Ιαματικές ιδιότητες χαρακτηρίζουν το φιλί και την αγκαλιά της. Όταν διώξει την ψυχρότητα από το πρόσωπο της, η Λόλα μπορεί να γίνει ο πιο ζεστός άνθρωπος. Και πλέον δεν πατάει στην γη, πετάει. Τις στιγμές εκείνες διακρίνεται για την συναισθηματικότητα και την γλυκύτητα. Χαρακτηριστικά που αν πειράξεις αυτήν ή κάποιον δικό της θα μεταβληθούν στα αντίθετα πιο γρήγορα και από την ταχύτητα του φωτός. Γιατί αν με ρωτούσαν ποιος μπορεί να ξεπεράσει την ταχύτητα του φωτός -φέρνοντας στο μυαλό μου την ικανότητα της να κάνει δυνατά τα αδύνατα- θα απαντούσα με βεβαιότητα: η γυναίκα.

Να μπορεί όλο αυτό να το κάνει μέσα της, κατανοητό και φυσιολογικό. Ως ένα βαθμό ο καθένας καταφέρνει να έχει τον έλεγχο των δικών του συναισθημάτων. Όχι τον απόλυτο έλεγχο, ως ένα όμως σημείο μπορούμε να καθορίσουμε την στασιμότητα ή τη μεταβολή τους. Αυτή όμως κάνει κάτι διαφορετικό, πιο δραστικό. Αν και φαινομενικά αδύναμη, έρχεται και ακουμπάει με τέτοιο δυναμισμό στο κενό σημείο της ψυχής σου και τότε το παιχνίδι γίνεται δικό της. Σε κάνει ό,τι θέλει. Είσαι το τηλεκατευθυνόμενο, την στιγμή που αυτή κρατάει το χειριστήριο. Και τις κινήσεις της πολλές φορές δεν μπορείς να τις εξηγήσεις. Πηγαίνει στο αντίθετο ρεύμα, οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, ανεβάζει ταχύτητα ακόμη και αν ξέρει ότι σε λίγα μέτρα έρχεται τοίχος, ακόμη και αν ξέρει ότι σε οδηγεί στην καταστροφή. Είχε δίκιο αυτός που είπε ότι της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος. Με μία λέξη δεν θα μπορούσα να την περιγράψω, ακόμη και εγώ που περηφανεύομαι ότι ξέρω άπειρες και περίεργες λέξεις.

Ιδανική. Αυτή η λέξη θα ταίριαζε ως ένα βαθμό. Υπό ένα πρίσμα με την σημασία του υψηλού και τελικού στόχου. Υπό ένα άλλο πρίσμα με την σημασία αυτής που βρίσκεται στο επίπεδο της τελειότητας, εννοώντας την ιδεώδη. Ο λόγος που η λέξη δεν μπορεί να περιγράψει σε έναν μέγιστο, απόλυτο βαθμό την έννοια της Λόλας είναι γιατί μία λέξη δεν μπορεί να είναι τόσο περίπλοκη όσο αυτή. Να μεταφράσει ταυτόχρονα την τελειότητα, την κυκλοθυμία αλλά και παντοδυναμία της.

Αν μια στιγμή μπορεί να τα αλλάξει όλα, η Λόλα μπορεί να αλλάξει και αυτά και εσένα μαζί. Και κάπου εκεί κρύβεται η δύναμη της. Και η λέξη που θα την περιέγραφε απόλυτα.

[Αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο αποτέλεσε η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας που έχει οριστεί να γιορτάζεται 8/03. Αιτία αποτέλεσε η κάθε υπαρκτή Λόλα, μαζί με αυτές κι εσύ.]

12736353_1181684325182815_89737390_n

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s