Μέλι στην οθόνη σας Speak.Easy

Φιλιά στη φιλία

Της Μελίνας Αμανατίδου

Πόσους φίλους έχεις; Γύρω στους χίλιους κάτι, καλά είναι.

Εγώ όμως, θέλω να ξαναρωτήσω.

Πόσους Φίλους έχεις (και όχι πόσους φίλους έχεις); Λίγους και καλούς είναι η σωστή απάντηση, νομίζω.

Είναι αυτοί οι δυο-τρεις-μπορεί και ένας- που φτάνουν και περισσεύουν για πάντα και αιώνια. Είναι αυτοί που σε αφήνουν να είσαι εσύ και μόνο εσύ, και όχι κάποιος άλλος, πιο σοβαρός, πιο μαζεμένος, πιο καθωσπρέπει, πιο, πιο, πιο…

Αυτοί οι λίγοι ξέρουν να σε ακούν, όταν θα σε πιάσει λογοδιάρροια, ξέρουν να σε βλέπουν, όταν τους βλέπεις για να τους πεις κάτι χωρίς να τους πεις με λόγια κάτι, ξέρουν να σε αγγίξουν, όταν θέλεις να τους αισθανθείς κοντά σου-ακόμη και με ένα σκούντημα ή μια σφαλιαρίτσα.  Είναι σίγουρα εκεί που είσαι, ακόμη κι αν δεν είστε μαζί. Σε νιώθουν από ένα τηλεφώνημα, μέσω ενός μηνύματος, μέσω μιας βίντεο-κλήσης.

Είναι κάτι κλισέ, αλλά ισχύει : «Φίλοι είναι αυτοί που θα σου σταθούν και στις χαρές και στις λύπες». Μαζί έχετε κάνει τρέλες, που έρχονται στο μυαλό και σας κάνουν να σκάτε στα γέλια, μαζί έχετε βγει άπειρες φωτογραφίες-όχι απαραίτητα selfie- που είναι κρυμμένες στο αρχείο σας και τις βλέπετε μόνο εσείς και κανείς άλλος, μαζί έχετε περάσει ξενύχτια, κανένα γάμο, καμιά γιορτή, κανένα πανηγύρι και όλα τα λοιπά. Αυτά ανήκουν στην χαρά. Στη λύπη; Δεν χρειάζεται να βαρύνουμε το κλίμα, αρκεί να σκεφτείς ποιος ήταν δίπλα σου σε κάθε πόνο, σε κάθε απώλεια, σε κάθε κλάμα, σε κάθε πρόβλημα. Από το πιο μικρό, ως το πιο μεγάλο, ήταν αυτοί οι λίγοι και καλοί.

Και μιας που πιάσαμε τα κλισέ, υπάρχει κι άλλο ένα. Το «δείξε μου το φίλο σου, να σου πω ποιος είσαι». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Είναι ξεκάθαρο. Ο φίλος σου είναι εσύ. Μπορεί εμφανισιακά να μην είναι εσύ, αλλά εσωτερικά είναι και παραείναι! Είναι όλα αυτά που δεν σκέφτηκες, αλλά ήθελες να τα σκεφτείς, είναι η οπτική γωνία που δεν είδες εσύ, αλλά είδε αυτός, είναι όλα εκείνα που δεν πρόλαβες εσύ, αλλά στα πρόλαβε αυτός. Είναι το άλλο σου «μισό»- ή αν είναι κάποιοι παραπάνω, χώρισε το μισό μια, δυο φορές ακόμα- και τα μισά μοιάζουν.  Άρα, όπως ένα μισό μήλο είναι ίδιο με το άλλο μισό του- ή τις φέτες του- έτσι και οι λίγοι και καλοί είναι ίδιοι με εσένα, αφού είσαι το άλλο τους μισό.

Δεν ξέρω, αν χωρίς την φιλία θα ζούσαμε με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο ολοκληρωμένοι. Μετά την οικογένεια, η μόνη που σου επιτρέπει να είσαι ο εαυτός σου, η πραγματικότητά σου, οι ευαισθησίες σου, οι φόβοι σου, τα μυστικά σου, οι αφέλειες σου, οι κοτσάνες σου… είναι αυτή. Η φιλία.

Eλπίζω να σε έπεισα για την αξία αυτών των λίγων και καλών, της φιλίας. Αν το έκανα πάντως, να τους δώσεις φιλιά, τα οποία ουσιαστικά, θα είναι από εσένα για σένα.

Φιλιά στη φιλία, λοιπόν!

 

12695944_1181684358516145_1257338224_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s