Bon Dia Speak.Easy

Ο λαβύρινθος της σημασίας

Η καθημερινότητα είναι κατειλημμένη από νοήματα και τα προσπερνάμε παθητικά, ίσως, στην αγωνιώδη μας προσπάθεια να επικεντρωθούμε σε τόσα άλλα πράγματα, σκέψεις, καταστάσεις και όνειρα.

Της Ντίας Κουκ

Κάθε μέρα συναναστρεφόμαστε με πολλούς ή λίγους ανθρώπους. Ήμουν από τους δεύτερους, μέχρι που βρήκα τόσους ακόμη να συνομιλήσω. Όλοι, δε θα πω άπαντες, κάθε δευτερόλεπτο, λέμε και τελικώς κάνουμε πράγματα που είτε θέλουμε, είτε αναγκαζόμαστε. Όμως, η βασική προϋπόθεση είναι να σκεφτούμε τι μας ικανοποιεί να κάνουμε. Μπορεί αυτό το κάτι να το βρούμε μέσα μας, μετά από σκέψη, ή από κάποιον γύρω μας, μέσα από συζήτηση.

Για να γίνουν όλα αυτά, είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε το περιεχόμενο των λέξεων. Κοίτα μία προς μία τις παραπάνω λέξεις, ψάξε και βρες το νόημα τους. Θα διαλέξω μία λέξη από τις παραπάνω: συναναστροφή. Τα συστατικά της είναι «συν», «ανά» και «στροφή». Κάνε εικόνα στο μυαλό σου, εσένα με ένα, δύο ή δέκα (απεριόριστος αριθμός ατόμων) πάνω από ένα τραπέζι, συζητώντας ό,τι σου κατέβει στο κεφάλι. Το «συν» αναφέρεται στο εσένα και στους υπόλοιπους γύρω σου, εξού και το συν της πρόσθεσης. Το «ανά» συχνά χρησιμοποιείται ως το επίθετο «κάθε», παραδείγματος χάριν ανά έτος = κάθε έτος, όμως έχει και μια επιμεριστική έννοια (θυμηθείτε τη σχετική ιδιότητα των μαθηματικών, πολλαπλασιάζουμε τον πρώτο αριθμό με δύο ή τρεις άλλους παράγοντες). Η λέξη κλειδί : πολλαπλασιασμός. Όταν μιλάς πολλαπλασιάζεσαι και πολλαπλασιάζεις, αναπαράγεσαι! Από εκεί προκύπτει και η έννοια του «ανά». Όσον αφορά τη στροφή, περιττό να πω πως είναι παρούσα κάθε μέρα στη ζωή μας. Είτε στρεφόμαστε στο μέσα «εγώ» μας, είτε στο διπλανό και στην οικογένειά μας, πιάνουμε στροφές, περισσότερες και από του αυτοκινήτου. Το αξιοσημείωτο της στροφής είναι η δυνατότητα, η οποία σού δίνεται να στρέψεις τη σκέψη σου, εννοώντας να την αναδιαμορφώσεις ή να την εξελίξεις. Να την οδηγήσεις σε άλλους δρόμους, όπως κάνουν οι ναυτικοί, που ταξιδεύουν σε μέρη και κάθε φορά ανακαλύπτουν νέα φαινόμενα και μέρη.

Η καθημερινότητα είναι κατειλημμένη από νοήματα και τα προσπερνάμε παθητικά, ίσως, στην αγωνιώδη μας προσπάθεια να επικεντρωθούμε σε τόσα άλλα πράγματα, σκέψεις, καταστάσεις και όνειρα. Η ελληνική γλώσσα βρίθει από συνδέσεις νοημάτων με τις λέξεις που προσδιορίζουν. Όταν είμαστε απογοητευμένοι ή έχουμε χαθεί σε άγνωστα  μονοπάτια της σκέψης, είναι χρήσιμο να καταφεύγουμε σε ένα λεξικό ή καλύτερα ακόμη στις προσωπικές μας γνώσεις, όσο καταπιάνεσαι με μία λέξη, γίνεσαι οξυδερκής. Μπορούμε, έτσι να συμβουλεύσουμε το φίλο και το πιο σημαντικό να βοηθήσουμε τον εαυτό μας. Επομένως, η εντρύφηση και η εμβάθυνση στο χαοτικό στροβιλισμό των λέξεων, είναι περιπετειώδης και διαφωτιστική. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να «χαθείτε» και να γίνετε η καλύτερη εκδοχή του αυριανού «εγώ» σας.

12421534_1213185082032739_2084781215_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s