Don't Speak φρο φρο κι αρώματα

Μαύροι κύκλοι τέλος!

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Σωστά! Αλλά πόσο καλή μπορεί να είναι η μέρα όταν καθημερινά ξυπνάμε και βλέπουμε στον καθρέφτη δύο τεράστιους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια; Μα, το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκα πολύ νωρίς...

Της Ευφροσύνης Μπατσακίδου

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Σωστά! Αλλά πόσο καλή μπορεί να είναι η μέρα όταν καθημερινά ξυπνάμε και βλέπουμε στον καθρέφτη δύο τεράστιους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια; Μα, το προηγούμενο βράδυ κοιμήθηκα πολύ νωρίς…

Αυτές είναι σκέψεις που κάνουν πολύ συχνά, όσοι άνθρωποι υποφέρουν από τους μαύρους κύκλους!

Οι μαύροι κύκλοι είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος στην ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια. Επιδεινώνεται σαν κατάσταση από την αϋπνία, το στρες, την κακή διατροφή αλλά κυρίως την έλλειψη νερού.

Άφθονο νερό, είναι η νούμερο ένα λύση που προτείνω κάθε φορά που υπάρχει συζήτηση (ή καλύτερα γκρίνια) για το συγκεκριμένο θέμα. Πίνε νερό. Όλη την ώρα. Παντού. Θα δείτε σίγουρα αποτελέσματα, καθώς ο οργανισμός σας θα ενυδατωθεί και όλες οι απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνετε καθημερινά θα αρχίσουν να κυκλοφορούν καλύτερα. Κατ’ επέκταση θα απορροφούνται και από τα πιο μικρά αγγεία του οργανισμού, όπως αυτά που έχουμε στην περιοχή κάτω από τα μάτια!

Ένας επιπλέον λόγος  που οι περισσότερες από εμάς δεν είχαμε σκεφτεί για τους μαύρους κύκλους είναι η βουλωμένη μύτη που μπορεί να ευθύνεται για αυτή την κατάσταση! Πώς όμως; “Τα αιμοφόρα αγγεία γύρω και κάτω από τα μάτια καταλήγουν στα αγγεία της μύτης. Όταν η μύτη βουλώνει αυτά τα αγγεία φράζουν και η ροή του αίματος μειώνεται. Αυτό, λοιπόν, προκαλεί διαστολή των αγγείων κάτω από τα μάτια με αποτέλεσμα τα τελευταία να φαίνονται μεγαλύτερα και πιο σκούρα”.

Ο πιο ξακουστός λόγος που τελικά όμως να μην είναι και τόσο αληθής, αλλά να παίζει ρόλο σε ένα μικρό ποσοστό είναι η έλλειψη ύπνου! Ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την κούραση όμως υπάρχουν ένα σωρό άλλες αιτίες που τα προκαλούν. “Μερικές από τις βασικότερες αιτίες είναι η κληρονομικότητα, η κατακράτηση η οποία μπορεί να έχει πολλές αιτιολογίες όπως η αύξηση κατανάλωσης αλατιού. Επιπλέον, μερικοί ακόμη λόγοι μπορεί να είναι καρδιοπάθειες, παθήσεις του θυρεοειδούς, νευρικές και ηπατικές νόσοι (πχ νεφρική ανεπάρκεια), η κούραση, η αϋπνία, η λέπτυνση του δέρματος και η φωτογήρανση”.

Πιο συγκεκριμένα για την λέπτυνση του δέρματος επισημαίνετε: “Με την πάροδο της ηλικίας (συνήθως μετά τα 40) το δέρμα γίνεται πιο λεπτό κι έτσι φαίνονται κάτω από δέρμα τα αιμοφόρα αγγεία”.

Ωστόσο, τα αίτια δεν περιορίζονται μόνο εδώ. Η αναιμία η οποία μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου, ένα έκζεμα, η τοπική δερματίτιδα μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα μαύρους κύκλους. Οι ίδιες συνέπειες μπορεί να προκύψουν και από το συχνό τρίψιμο της περιοχής λόγω, παραδείγματος χάρη, της αλλεργίας στα μάτια που μπορεί να προκύπτει από μια εποχιακή αλλεργία στη γύρη. Οι λάθος κρέμες που βάζουμε (μπορεί να είναι πολύ παχύρρευστες ή απλά να μην μας ταιριάζουν) ενδέχεται να έχουν τέτοιες επιπτώσεις.

Έξυπνα tricks και συμβουλές

1. Σκέψου το απλά: αν είχες πονοκέφαλο θα έπαιρνες χάπι για τους στομαχικούς πόνους; Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και τα μέσα αντιμετώπισης των μαύρων κύκλων και των πρησμένων ματιών εξαρτώνται άμεσα από τα αίτια που τα προκαλούν. Για παράδειγμα, αν το αίτιο είναι η αϋπνία και η κούραση αν ξεκουραστούμε ναι, θα φύγουν. Αν όμως η αιτία είναι άλλη, όσο κι αν ξεκουραστούμε δεν θα δούμε αποτέλεσμα και θα χρειαστούν άλλες λύσεις. Γενικά, πάντως, αυτά που μπορείς να κάνεις είναι τα εξής:

 • Μείωσε το αλάτι και αύξησε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και νερού.
 • .Αναζήτησε μια κρέμα ματιών που να περιέχει στην σύνθεσή της βιταμίνη Κ (βοηθάει πολύ), ρετινόλη, βιταμίνη C και οξέα φρούτων.
 • Για να μειώσεις την λέπτυνση του δέρματος που προκαλείται κατά κύριο λόγο από την φωτογήρανση, χρησιμοποίησε οπωσδήποτε αντηλιακή κρέμα.
 • Πλύνε το πρόσωπό σου με κρύο νερό. Το ζεστό προκαλεί αγγειοδιαστολή με αποτέλεσμα τα αγγεία κάτω από τα μάτια να είναι πολύ πιο εμφανή.
 • Τοποθέτησε στα βλέφαρά σου κρύα σακουλάκια με τσάι που έχει κρυώσει (η τανίνη βοηθά). Εναλλακτικά, και τα παγάκια μπορούν να προκαλέσουν αποσυμφόρηση.

2. Ακόμη ένα σωστό μακιγιάζ θα βοηθήσει στο να καλύψετε τους μαύρους κύκλους.

 • Primer –όπως και στο υπόλοιπο πρόσωπο το primer δημιουργεί την ιδανική βάση για το concealer και τη βάση μακιγιάζ ώστε να παραμείνουν στη θέση τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς να λιώσουν ή να αλλοιωθούν. Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα κάτω από τα μάτια.
 • Κατάλληλη φόρμουλα –πρέπει να βρείτε την κατάλληλη για εσάς φόρμουλα concealer. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιλογές μπορείτε να βρείτε concealer σε υγρή ή σε κρεμώδη μορφή. Οι δυο αυτές υφές είναι ιδανικότερες για την περιοχή κάτω από τα μάτια γιατί περιέχουν ενυδατικούς παράγοντες. Συνήθως τα υγρά concealer είναι κατάλληλα για ώριμα δέρματα γιατί δεν μαζεύονται στις ρυτίδες.
 • Επιλέξτε το σωστό χρώμα –το σωστό χρώμα concealer είναι πολύ, μα πάρα πολύ σημαντικό. Ακόμα και αν δεν υπάρχει το χρώμα σας στην αγαπημένη σας εταιρεία, δοκιμάστε να αναμείξετε δυο αποχρώσεις για να φτιάξετε την ιδανική για εσάς. Το πολύ άσπρο δημιουργεί μια άσχημη μάσκα στα μάτια ενώ αντίθετα το πολύ σκούρο κάνει τους μαύρους κύκλους πιο έντονους.
 • Φωτίστε τα μάτια –το highlighter σας είναι ο ιδανικός σας φίλος όταν μιλάμε για πολύ έντονους μαύρους κύκλους. Επιλέξτε ένα highlighter σε μορφή στυλό, που βοηθάει να φωτίσετε μικρές επιφάνειες όπως κάτω από τα μάτια. Απλώστε το highlighter μόνο στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες σκιές και μετά ακολουθήστε με το concealer.
 • Χρησιμοποιήστε ειδικό πινέλο concealer –έτσι θα εξοικονομήσετε περισσότερο προϊόν, θα δουλέψετε πιο καλά το concealer στο δέρμα και θα έχετε πιο άψογο αποτέλεσμα. Δουλεύοντας καλά το concealer με το πινέλο, μπορείτε να απλώσετε ακόμα και 2 στρώσεις concealer, ώστε να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να φαίνεται αφύσικο.
 • Απλώστε το concealer και κοντά στη μύτη –αυτό μπορείτε να το κάνετε όταν είσαστε πολύ κουρασμένες ή ξενυχτήσατε. Τραβήξτε το concealer από την εσωτερική γωνία των ματιών στα πλάγια της μύτης και στο ύψος των μήλων. Έτσι θα φωτίσετε περισσότερο τα μάτια.

Κάπως έτσι σιγά σιγά θα απαλλαγείτε από το βάσανο των μαύρων κύκλων!

12784426_1189794661038448_1126140454_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s