Όχι δα Speak.Easy

Τίνος είσαι εσύ;

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το κουτσομπολιό αποτελεί υποσυνείδητη ανάγκη του ανθρώπινου είδους να κρίνει τον εαυτό του συγκρίνοντας τον με τους άλλους.

Του Χρήστου Δάμη

Τίνος είσαι συ; Ρε φίλε μου τη σπάει. Αλήθεια. Δε θέλω. Ευτυχώς που δεν έχω χωριό, και με το ευτυχώς αναφέρομαι στις γιαγιάδες-γυπαετούς. Αδιάκριτες , σαν παιδιά νηπιαγωγείου, προσεκτικές σαν τα λιοντάρια όταν μπανίζουν το θύμα τους και φυσικά , θαρραλέες. Τόλμησες και πάτησες στη περιοχή τους; Τελείωσες.

Η ανάκριση αρχίζει, τύφλα να έχει η Interpol. (χωρίς υπερβολές). ”ποιανού είσαι; από πού είσαι; που πας; λεφτά κρατείς; Τι χρώμα βρακί φοράς;” Θα έλεγε κάποιος, «γιαγιάδες είναι, δεν έχουν να ασχοληθούν με κάτι άλλο» .

Σπάνια αγνοείται αυτό το φαινόμενο από νεαρές ηλικίες. Θα έλεγε ένας άλλος « Άραξε ρε, στη Θεσσαλονίκη κανείς δε γνωρίζεται με κανένα.» Έλα όμως που δε διάβαζα και πέρασα σε άλλη πόλη, πιο μικρή. Αυτό που συνάντησα, ήταν απερίγραπτο, όμως θα προσπαθήσω να σας το περιγράψω. Το κουτσομπολιό έβαζε τρίποντα. Μικροπαρέες να παρατηρούν όπου σταθούν και όπου βρεθούν κάθε άτομο που γνωρίζουν ή και όχι. Τι φόρεσε , σε ποιο μαγαζί άνοιξε μπουκάλι, αν πηγαίνει συχνά σχολή. Είναι εξωπραγματικό το να σχολιάζεις κάτι που απλά δεν σε αφορά. Ακούγομαι υπερβολικός αλλά δεν είμαι! Τυχαίνει και η πόλη να έχει αρκετά κορίτσια, οπότε καταλαβαίνετε τι πόλεμος γίνεται. Κι’ όμως τα αγόρια είναι μεγάλες μουσίτσες. «-Η Μαρία βύζαρες ρε φίλε , αλλά σκάρτη φάτσα.» «-Έχεις δει τον πρώην της; Σαν να τον έφτυσε μοσχάρι.» Βέβαια ασχολούνται με κάτι που τους αφόρα … έστω εν καιρώ.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το κουτσομπολιό αποτελεί υποσυνείδητη ανάγκη του ανθρώπινου είδους να κρίνει τον εαυτό του συγκρίνοντας τον με τους άλλους. Λειτουργώντας ως αγχολυτικό αλλά και ηρεμιστικό δε κάνει διακρίσεις στον χαρακτήρα των ανθρώπων. Το πρόβλημα είναι πως σπάνια λειτουργεί παραγωγικά και ως μέσο παραδειγματισμού.

Μην ξεχνάτε! Η ελευθερία σας – και κυρίως αυτή του λόγου – ξεκινά εκεί που σταματάει η ελευθερία του άλλου. Κάνε λοιπόν ο,τι ακριβώς σε εκφράζει, χωρίς όμως να κουράζει!

Κουτσομπολιό, Κουτσομπολιό
Θα σας μολύνω το μυαλό

12067122_10204262640966069_1656927067_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s