Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάποτε συνέβη, ήταν μια φιλία

Της Ντίας Κουκ

Η φιλία είναi μια κολώνια που κρατάει χρόνια (σίγουρα και λιγότερο), στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, στην εχεμύθεια και στην αγάπη, πρωτίστως σε αυτή τη κυρία. Στο παρελθόν κάποιος, κάποια σε έχει γοητεύσει, όταν αυτή αίρεται, προκύπτει αυτή η απο­-γοήτευση, η απομυθοποίηση. Όπως όλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, απογοητευτήκαμε από φίλο. Ίσως φταίξαμε πολύ, ίσως λιγότερο, μπορεί και καθόλου, αν και το τελευταίο το απορρίπτω. Βέβαια, το απορρίπτω, γιατί σε κάθε σχέση φταίνε και οι δύο πλευρές. Το λοιπόν, η εμπιστοσύνη είναι σκληρή κάποιες φορές.

Το να αφηγηθείς μία ιστορία είναι πολύ εύκολο, αλλά φέρνοντας τη στη μνήμή σου, δε θα οφελήσει εσένα και την υγεία σου, τη ψυχική. Το βασικό που πρέπει να ειπωθεί είναι ότι οι κοπέλες τσακωνόμαστε για αγόρια, όχι όλες, δε προσπαθώ να τσουβαλιάσω καμία και κανέναν. Αυτή είναι η απο­γοήτευση μου. Ξοδεύεις χρόνο, συναισθήματα, αγκαλιές, κλάματα, μυστικά, ξενύχτια, φωτογραφίες για να τελειώσετε σαν άγνωστες. Το να απολογηθείς για κάτι που έχεις ήδη κάνει, το να ζητήσεις συγνώμη, είναι κάτι που δεν οφελεί τον πληγωμένο, περισσότερο, γιατί αυτό που έκανες τον έχει συνθλίψει, τον έχει απο­γοητεύσει. Σε αυτή την ιστορία, πολεμώντας με το παρελθόν, έφταιξα, όπως έφταιξες. Αλλά, ό,τι έγινε, δε ξεγίνεται.

Θυμάμαι τόσα πολλά πράγματα, κάτι καλοκαιρινά μπουγέλα, βραχιόλια φιλίας, κυνήγια θησαυρού, πρώτα φλερτ, πάρτι, μισοτελειωμένα τσιγάρα, άλλη παρέα, περίεργα βλέμματα και ένα ακατανόητο μίσος, μετά από μια μακρόχρονη φιλία. Θυμάμαι εκείνη τη φορά που ήμασταν όλοι μαζί στο σπίτι, ήθελες να στείλεις φωτογραφίες στο κινητό σου από το δικό μου, ενώ γνώριζες ότι ήταν ανέφικτο. Πήγες μαζί με την άλλη φίλη σου, αντί για φωτογραφίες έψαξες το κινητό, κρυφά, για μηνύματα ίσως, τηλεφωνήματα με το αγόρι, που λέγαμε. Εκεί ήταν που έπεσα από τα σύννεφα, αυτό ήταν, που λες, το τέλος της << σχέσης>>. Μου φαίνεται πως όλη αυτή η παράγραφος είναι σαν να αυτοπαρουσιάζομαι ως θύμα, όταν και εγώ έφταιξα στην όλη υπόθεση, όταν δε σου είπα όσα έπρεπε για να σε βγάλω από μία επώδυνη κατάσταση. Τα λάθη είναι για να γίνονται, η φιλία απαιτεί πολλά και τα ζητά στις δυσκολότερες ώρες.

Όπως προείπα, στις σχέσεις το φτάιξιμο το επωμίζονται και οι δύο. Είναι σα τη φασαρία του δρόμου, αυτοκίνητα περνούν, κορνάρουν, άνθρωποι χαμογελαστοί, σε παρεές, σκυθρωποί, με γερμένο κεφάλι, από συνήθεια, κοιτώντας κάτω. Το χάραμα ο δρόμος είναι ήρεμος, γαλήνιος, όπως στην αρχή μιας σχέσης. Το πρωί μέχρι το βαθύ απόγευμα επικρατεί πανζουρλισμός, κάπως έτσι περιγράφεται το μέσον μιάς σχέσης. Το βράδυ, όμως μοιάζει πολύ με το χάραμα με την αντίθετη έννοια, βέβαια, σημάνεται το τέλος μίας ημέρας και μίας σχέσης. Κάτω από το φως του ήλιου όλα κρίνονται (είναι ειλικρινή, δηλαδή) και εμφανή. Η νύχτα είναι αυτή, που σου τα παίρνει όλα και σου τα δίνει ταυτόχρονα, υπό την έλλειψη φωτός, έρχονται αυτά τα άλλα, τα σκοτεινά συναισθήματα που σε διακτινίζουν, παρά την τεχνολογία του παρόντος στο απώτερο, μακρινό ­στη μνήμη σου­ παρελθόν. Σε ένα παρελθόν που έκανες και σου έκαναν.

Χάνοντας μία φίλη, χάνεις και ένα κομμάτι του ευατού σου, όμως στην προκειμένη πιστεύω, προδοθήκαμε και οι δύο. Δώσαμε και πήραμε, χάσαμε και χαθήκαμε. Από και έκτοτε, κάνει ο καθένας το μερίδιο του, το παρελθόν είναι μακριά και καλό θα ήταν να μην το αφήσεις να σε επηρεάσει. Ξεκίνα να εμπιστεύεσαι και αν την πάθεις, την ξανάπαθες, γιατί ό,τι δε σε σκοτώνει, σε κάνει να προχωρήσεις και να δοθείς αλλού. Άλλωστε, αυτήείναι η ζωή, κυλά και σε κατακλύζει σαν το κύμα. Είναι υπερμέγεθες (σαν τη ζωή), είναι ορμητικό (σα τις σχέσεις), αλλά ταυτόχρονα αποπνικτικό (σαν την απογοήτευση), αν μπλεχτείς στα δίχτυα του. Η απογοήτευση είναι ένα από τα πολλά που θα νιώσεις και κατατάσσεται στα κινητήρια, αυτά τα οποία θα σε αφυπνίσουν από τη στασιμότητα και τη λήθη.

12421534_1213185082032739_2084781215_n

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s