Μετάβαση στο περιεχόμενο

*δεθελω-ντισμός

της Νίκης Κωνσταντίνου Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα] #9

Συζητούσαμε χτες και μας είπες πως πρέπει να ξεκινήσουμε μια καινούργια ιστορία, πιο γκρινιάρα και πιο απαιτητική. Φτάνει πια με την καλή πρόθεση και με τη χαρά να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Όχι, μερικές φορές απλά δικαιούσαι να μη θέλεις. Να θέλεις να μη θέλεις. Να ξεκινήσουμε το κίνημα του δεθελω-ντισμού.

Για όλα εκείνα που απλά δεν θέλουμε να συμβαίνουν.

Να συνταχτούμε σε ομάδες που απλά θα δηλώνουν αυτό που δεν θέλουν και θα απαιτούν να πάψει να υπάρχει. Μια πολύ καλή αρχή, για όλα αυτά που βαρεθήκαμε. Για αυτά που είναι αυτονόητο πως μας ενοχλούν, αλλά μάλλον δεν είναι αυτονόητα ενοχλητικά για όλους.

Αλλά εμείς είμαστε μια κατηγορία ανθρώπων που έχουμε μάθει να έχουμε δίκιο. Και να δικαιούμαστε να μη θέλουμε.

Δεθελω-ντισμός λοιπόν. Γιατί δεν θέλω να καπνίζουν στα εστιατόρια με ανοιχτή κουζίνα. Γιατί δεν θέλω ο κορρέκτορας να μου διορθώνει τα πάντα, αλλά μόνο τα ορθογραφικά. Γιατί δεν θέλω να είναι στα άπλυτα το μπλουζάκι που θέλω να βάλω. Γιατί δεν θέλω να ξεχνάω τις υποχρεώσεις μου.

Γιατί δεν θέλω να υπάρχει περιοριστικός χρόνος. Ούτε θέλω να βιάζομαι.

Γιατί τα λεωφορεία δεν σε πάνε παντού και αν σε πάνε, σε ταλαιπωρούν στο δρόμο. Γιατί στους δρόμους υπάρχουν άνθρωποι πεταμένοι δίπλα στα σκουπίδια. Γιατί κανείς δεν νοιάζεται για τα παιδιά που δεν θα τελειώσουν το γυμνάσιο. Γιατί υπάρχουν παιδιά που δεν θα τελειώσουν το γυμνάσιο. Γιατί συνεχίζουν οι παρελάσεις. Γιατί στη Μεσόγειο πνίγονται άνθρωποι. Γιατί όλα αυτά τα «γιατί» μου φαίνονται ανεπαρκή μπροστά στην επάρκεια των λόγων τους…

Θα γέμιζα μια σελίδα θυμωμένα «γιατί» και ενδεχόμενες απορίες. Η πραγματικότητα -ακόμα και στα πιο ηλιόλουστά της- είναι αρκούντως απογοητευτική.

Αν ο δεθελω-ντισμός εδραιωθεί ο κίνημα, εμείς οι δεθελω-ντές θα απαιτούμε πιο οργανωμένα την εξαφάνιση αυτών που δεν θέλουμε. Ο δεθελω-ντισμός θα κυριαρχήσει σε κάθε έκφανση της δημόσιας ζωής. Ένα μανιφέστο για κάθε «δεν θέλω», που φώναξες ή σκέφτηκες ή μουρμουρίσεις. Για κάθε φορά που ευχήθηκες να θέλεις. Για κάθε τεντωμένη κλωστή.

 

12735580_10204043332123485_817992334_n

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “*δεθελω-ντισμός Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s