Αχίλλειος πένα Speak.Easy

ένα βράδυ στο μπαλκόνι σημαίνει πολλά

Γεμίζω πάντα ένα ποτήρι με κόκκινο ημίγλυκο κρασί μέχρι την μέση. Ανάλογα με την διάθεση το ονομάζω είτε μισοάδειο είτε μισογεμάτο. Στο γεγονός αυτό κρύβεται άλλοτε η αισιοδοξία και άλλοτε η απαισιοδοξία μου.

Του Αχιλλέα Μζ.

[όσο έγραφε άκουγε αυτό]

Μοιάζει καλοκαίρι. Δεν είναι ακόμη. Ίσως και να με γοητεύει / εμπνέει πιο πολύ η άνοιξη. Που κάτι έχει και κάτι άλλο της λείπει. Κάνω όμως σκέψεις όσο πλησιάζει. Μια νύχτα στο μπαλκόνι. Μάλλον αυτό μου λείπει από τα ανοιξιάτικα βράδια. Κάτι που απλόχερα μου δίνουν τα καλοκαιρινά. Με μπύρα ή καφέ. Με πράσινα ή κόκκινα σταφύλια. Με φίλους ή και μόνος.

Η καλή παρέα και το καλό αλκοόλ συντάσσουν μία – από τις πολλές που θα υπάρξουν – αξέχαστη βραδιά στο μπαλκόνι. Έτσι λένε οι άλλοι.

Κράτα το αλκοόλ και αφαίρεσε την παρέα. Θα σε γνωρίσεις μόνο αν μείνεις λίγο μόνος. Μόνος από επιλογή. Όχι κατά τύχη, ούτε από ανάγκη. Γιατί εγώ πάντα διαχώριζα την μοναξιά από την μοναχικότητα.

Γεμίζω πάντα ένα ποτήρι με κόκκινο ημίγλυκο κρασί μέχρι την μέση. Ανάλογα με την διάθεση το ονομάζω είτε μισοάδειο είτε μισογεμάτο. Στο γεγονός αυτό κρύβεται άλλοτε η αισιοδοξία και άλλοτε η απαισιοδοξία μου. Ίσως το ξαναγεμίσω. Εξαρτάται από τον λόγο για τον οποίο πίνω. Αν για παράδειγμα πίνω για μένα και μόνο ένα αρκεί. Αν πιω για σένα γεμίζω το ποτήρι μία φορά για κάθε απογοήτευση που μου κέρασες.

Η Θ. μου είπε πως ένα βράδυ βγήκε στο μπαλκόνι της, έκανε ένα τσιγάρο και μόνο τότε κατάλαβε πως είναι να είσαι ο μόνος άνθρωπος στην γη. Εγώ διαφώνησα. Ναι όντως. Είναι ερημική η γειτονιά της και το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο υποβλητικό διότι όλες οι λάμπες είναι χαλασμένες. Επέμεινε πως το μόνο πράγμα που είδε εκείνη την νύχτα ήταν η κάφτρα του τσιγάρου που έκαιγε. Αυτή έκαψε το είναι της. Και έτσι αφέθηκε ψυχή τε και σώματι στις σκέψεις της. Που ναι, είναι πολλές, άτακτες και ανακατωμένες. Αλλά εκείνο το βράδυ δεν ήταν μόνη. Γιατί υπάρχει ένα χάσμα στο «νιώθω μόνος» και στο «είμαι μόνος». Και η Θ. αδυνατούσε να το γεφυρώσει.

Στην πραγματικότητα το μπαλκόνι είναι ο χώρος που οριοθετείς ως δικός σου. Ανάμεσα στα σκονισμένα του πλακάκια κείτονται οι σκέψεις και τα προβλήματα που άφησες εκείνο το βράδυ. Στο απέναντι μπαλκόνι μπορεί να συνέβαινε ακριβώς το ίδιο. Ο χώρος αυτός όμως έχει από την φύση του μια σπουδαία ιδιότητα. Το πρωί θα βγεις και θα καλημερίσεις το γείτονα. Το βράδυ όμως δεν θα μιλήσεις σε κανέναν γιατί η καληνύχτα έχει έννοια βαρυσήμαντη για σένα. Σημαίνει την απαλλαγή από κάθε είδους έγνοια. Τις πετάς στο μπαλκόνι – που τα βράδια νομίζεις πως έχει τζάμια φιμέ ώστε κανείς να μην σε βλέπει – και πας για ύπνο.

Όσα έχεις πετάξει δεν θα τα μαζέψεις ποτέ. Είναι ανεξίτηλα και δεν θα φύγουν ούτε με το νερό. Το μπαλκόνι μου είναι γεμάτο από χώματα, σκόνη και κάποιες σκέψεις που πέταξα εχθές το βράδυ. Μου λένε να το συμμαζέψω γιατί αν δεν μπουν σε τάξη οι χώροι μου δεν θα μπει ούτε η ζωή μου. Μα είναι ήδη αργά και που να συμμαζεύω ένα μπαλκόνι και έπειτα μια ολόκληρη ζωή.

Ένα βράδυ στο μπαλκόνι μπορεί να μην σημαίνει και πολλά. Έτσι λένε οι άλλοι. Κάποιος είπε πως τα γεγονότα από μόνα τους είναι παντελώς ανόητα. Εμείς τα δίνουμε νόημα. Έτσι και εγώ σήμερα θα ανάψω ένα κεράκι, θα βάλω ένα τραγούδι και θα δώσω νόημα στο βράδυ αυτό. Παρέα έχω – τα προβλήματα, τις έγνοιες. Μια ακόμη φορά θα τις αφήσω να βγουν και ίσως από την ένταση της υπάρξεως τους και την ελευθερία που τους δίνω πάνε και σε άλλα απέναντι μπαλκόνια. Ίσως σπάσουν την σιωπή . Ίσως σπάσουν και την μοναξιά κάποιου. Πριν γυρίσουν θα πιω κρασί. Και το ποτήρι μου απόψε θα το γεμίσω μόνο μία φορά.

12736353_1181684325182815_89737390_n

Advertisements

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s