Μετάβαση στο περιεχόμενο

*λουλούδια

της Νίκης Κωνσταντίνου Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα] #10

…για το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ

[άκου]

Όσο πιο πολύ πλησιάζεις το κέντρο της Ευρώπης, όποια κι αν είναι η εποχή, τόσο πιο πολλά λουλούδια συναντάς. Σε αγορές συμμαζεμένες έξω από σταθμούς, στα περβάζια και στα βάζα που στολίζουν τις κουζίνες. Τα μπουκέτα είναι δημόσιο αγαθό και η απόκτησή τους εύκολη. Οι μόνιμοι κάτοικοι των πόλεων αυτών τα έχουν συνηθίσει και δεν τους κάνει πια καμία εντύπωση.

Ποδήλατα, πάρκα, τραμ. Ατελείωτες διαδρομές. Μέσα σε χαρτιά και ζελατίνες συσκευασμένη άνοιξη. Για το σπίτι. Για κάθε ώρα και εποχή. Για το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ.

Η άνοιξη έχει μια τάση να έρχεται, όταν εσύ είσαι έτοιμος να την δεχτείς. Άλλωστε, οι συνθήκες είναι κάτι που με πολλή προσπάθεια μπορεί να διαμορφώσει ο καθένας μόνος του και για τον εαυτό του. Ή για κάποιον άλλον. Η άνοιξη είναι τα λουλούδια του χειμώνα, που αναπάντεχα φυτρώνουν σε μια γλάστρα της υπομονής. Είναι εκείνα τα μικρά πλαστικά κουπάκια που γεμίζουν μολόχες. (Γεράνια. Ναι, είναι το ίδιο.) Είναι να έχει μπει για τα καλά ημερολογιακά, αλλά εσύ να αρνείσαι να την αποδεχτείς μέχρι να φας το πρώτο παγωτό, μέχρι να σε λούσει το φως και να λουλουδίσεις.

Κι εκείνη την ημέρα, εκείνη την στιγμή, θα αγοράσεις λουλούδια για τον εαυτό σου και θα τα περιφέρεις με τις ώρες στο κέντρο της πόλης. Θα πιουν μαζί σου καφέ. Θα τα μυρίσουν οι περαστικοί, άνθρωποι που συνάντησες τυχαία και θα τους χαρίσεις λίγη από τη δική σου άνοιξη, γιατί αν μπορούσες θα φώτιζες την κάθε τους μέρα. Μετά κάπου θα τα ξεχάσεις. Και κάποιος θα τα βρει και ίσως τα φροντίσει, γιατί πάντα είναι πρόθυμος να βάλει λίγο νερό σε ένα ποτήρι, ένα μαλακό μαξιλάρι εκεί που κοιμάσαι, ένα αστείο στα πιο σοβαρά λόγια. Το πρωί θα ξυπνήσει και θα έχει γίνει άνοιξη και στο δικό του σπίτι.

 

12735580_10204043332123485_817992334_n

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s