Μετάβαση στο περιεχόμενο

*διεθνής έκθεση βιβλίου

της Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα] #14

Ο αδ δεν ζητούσε πολλά. Του έφτανε να είναι εκεί: ανάμεσα στα εξώφυλλα των βιβλίων. Να διασχίζει τα περίπτερα και να μπορεί να χαϊδεύει τις ράχες των πάγκων με τέτοιο τρόπο ώστε να αγγίζει όσο πιο πολλά βιβλία γινόταν ταυτόχρονα. Τα ακροδάχτυλά του διάβαζαν τις άκρες τους και μάθαιναν. Καμιά φορά κοβόταν πάνω στη βιασύνη του και τα χέρια του γέμιζαν μικρά και τρυφερά σκισίματα -απαραίτητες, όμως, αποδείξεις της ύπαρξης του χαρτιού.

Δεν ζητούσε πολλά. Του έφτανε να ακούει τον ήχο των παπουτσιών της να πλησιάζει σιγά σιγά από την άλλη άκρη του εναέριου διαδρόμου. Έναν ήχο χάρτινο που οι άλλοι δεν ξεχώριζαν ανάμεσα στους τόσους ήχους. Του έφτανε που μπορούσε να ανεβαίνει και να κατεβαίνει τις κυλιόμενες σκάλες, να περπατά χωρίς λόγο και πάντα με κάποια επιδίωξη.

Του αρκούσε που μπορούσε να απολαμβάνει τα χρώματα των ρούχων της, που ανέμιζαν πρωτοκαλοκαιρινά και εικονογραφημένα γύρω από τις νέες εκδόσεις. Να πιάνει τον πυκνογραμμένο παλμό του γέλιου της, όταν εκείνη μιλούσε με μια παρέα γνωστών αγνώστων και να γελάει κι αυτός με φόντο τη μυρωδιά του χαρτιού.

Η βγ περιέφερε σακούλες και προγράμματα. Έγερνε στους τοίχους και άκουγε. Κοιτούσε τα πουκάμισα του κόσμου κατάματα και έκανε φανταστικούς και πραγματικούς φίλους κάθε μέρα. Πάντα με γεμάτα χέρια, ρουφούσε κάθε δευτερόλεπτο της πολυκοσμίας: την φωτογράφιζε και την κρατούσε φυλαχτό για τις μέρες που η πόλη αυγουστιάζει κι αδειάζει.

Ο αδ συναντούσε την βγ μια φορά τον χρόνο. Κάθε χρόνο. Για τρεισήμισι μέρες. Περιληπτικά. Στα περίπτερα 13 και 15, συναντιόντουσαν ανάμεσα σε βιβλία που είχαν ξεφυλλίσει ήδη πολλές φορές, αλλά όταν τα έβρισκαν εκεί όλα μαζεμένα, τα λαχταρούσαν αχόρταγα και πάλι από την αρχή.

12735580_10204043332123485_817992334_n

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s