Όχι δα Speak.Easy

Η ζωή στην Αρχική Σελίδα.

Του Χρήστου Δάμη

Μία λέξη, ανάμεικτα συναισθήματα : Facebook .
Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που σήμερα φιλοξενεί επισήμως πάνω από 1 δις χρήστες έχει κάνει αλματώδη πρόοδο στο χώρο του διαδικτύου και έχει επιφέρει ασύλληπτα χρηματικά κέρδη στους δημιουργούς του.
Ο φημισμένος ιστοχώρος που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένας άλλος διαδραματίζει  σημαντικό ρόλο στις ζωές των περισσότερων ατόμων δίχως να κάνει διακρίσεις στην ηλικία και πλέον χαρακτηρίζεται ως κάτι περισσότερο από ένα απλό site.

Πιστεύω πως θα υποτιμούσαμε τις δυνατότητες τους αν το χαρακτηρίζαμε απλώς ένα δωρεάν μέσο ανταλλαγής μηνυμάτων ή κοινοποίησης προσωπικών απόψεων. Μέσω και εξ αιτίας αυτού γεννήθηκαν φιλίες, υποστηρίχθηκαν ιδέες , προωθήθηκαν γνώμες , και γκρεμίστηκαν σχέσεις.


Και έφτασε η ώρα να αμφισβητήσουμε την αξία του. Είναι όντως απαραίτητο στη ζωή μας; Χτίζει σταθερές σχέσεις φιλίας; Μια ψηφιακή καρδιά είναι ικανή να μεταδώσει το πάθος μας;


Πόσο πιο εύκολο μας φαίνεται να πληκτρολογήσουμε την λέξη «Σ’αγαπώ» από το να την ξεστομίσουμε; Να αγκαλιάσουμε σφιχτά την μητέρα μας από τον να ποστάρουμε τη φωτογραφία της με λεζάντα δυο ψεύτικα φιλιά;

Δεν τίθεται ζήτημα διαφορετικότητας και προόδου (άλλωστε και εγώ όπως αρκετοί, ένα έρμαιο της μαζοποίησης είμαι) απλά πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά.

Έρευνες έδειξαν πως η τακτική του Facebook έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην αυτοεκτίμηση και την αυτόεπιβεβαίωση των χρηστών  προκαλώντας αισθήματα ζήλειας και άγχους.


Καθόλου απίθανο, τη στιγμή που κορίτσια στην ηλικία της εφηβείας κονταροχτυπιούνται για το ποιά θα ποστάρει την πιο σέξυ φωτογραφία, ενώ αγόρια της ίδιας ηλικίας ανεβάζουν ημίγυμνα μοντέλα με ένα γλυφιτζούρι στο στόμα.
Ίσως ακούγομαι υπερβολικός, αλλά σκεφτείτε το.

Θυμηθείτε πως η δήλωση τοποθεσίας σας πολλές φορές περνάει απαρατήρητη, ενώ οι καλοστημένες φωτογραφίες εν τέλει να αποσπούν διαφορετικές κριτικές από το αναμενόμενο. Θυμήσου πως ένα like δεν αποτελεί στοιχείο φήμης, ενώ ο αριθμός των φίλων σου μπροστά στην οθόνη παραμένει εικονικός.
Δεν καταλογίζω ευθύνες σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης (γιατί προφανώς το facebook δεν ανάγκασε κανέναν να σκέφτεται, πόσο μάλλον να πράττει με αυτό τον τρόπο).

Αν ρίξετε μια ματιά στους Όρους Χρήσης του Facebook , θα συνειδητοποιήσετε γιατί είμαι τόσο επιφυλακτικός : Mας παρέχετε μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, εκχωρήσιμη και δωρεάν παγκόσμια άδεια χρήσης οποιουδήποτε περιεχομένου IP, το οποίο δημοσιεύετε στο Facebook ή σε σχέση με αυτό (Άδεια χρήσης IP). (Απόσπασμα από Όρους της ιστοσελίδας)
Ίσως μετά από μια σύντομη ανάγνωση των πολιτικών του site, να πειστείτε.
Χαμογελάστε, ποστάρετε χαρούμενα ανέκδοτα και γνωρίστε το δημιούργημα του Zuckerberg χωρίς να χάσετε χρόνο από τη ζωή σας.

12067122_10204262640966069_1656927067_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s