Speak.Loud Spread the news

Spread the news #13

[Εναλλακτικό δελτίο για 29/05]

Της Χριστίνας Καπουρτζούδη

Megaκλείσιους classics

Έκλεισε το Άλτερ, έκλαιγε η γιαγιά μου που δεν θα έβλεπε την Πάνια, κλείνει τώρα και το Μέγκα και δεν ξέρω ποιον να πρωτομαζέψω και τι να βάλω να παίζει στο 4.

Το πρωί της Τετάρτης φαίνεται να έπεσαν οι τίτλοι τέλους για το πρώτο κανάλι της χώρας, κηρύσσοντας πτώχευση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, μέσω των τραπεζών που έχουν υποθηκευμένα τα δάνεια του.  Στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΔΣ ο κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος απέσυρε την πρόταση του για τη σωτηρία του καναλιού και δήλωσε: «εφόσον όλοι εγκαταλείπετε την προσπάθεια να σωθεί το Mega, αποσύρω κι εγώ την προσπάθεια που έκανα να συμμετάσχω στη διάσωσή του». Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, την Παρασκευή η Τηλέτυπος θα βγάλει ανακοίνωση, στην οποία θα αναφέρεται ότι δεν υφίσταται πλέον η μετοχική σύνθεση «Τηλέτυπος» Έτσι, οι τράπεζες αναλαμβάνουν την κήρυξη πτώχευσης του μεγάλου καναλιού. Παρόλα αυτά, από τις πρώτες δυσκολίες που αντιμετώπιζε το κανάλι, το προσωπικό του καναλιού εξακολουθούσε να εργάζεται αμισθί και να εκπέμπει από τη συχνότητα του Μέγκα. Αναμένουμε, λοιπόν τις εξελίξεις τόσο του καναλιού, όσο και των εργαζομένων του.   

Πηγή: newpost.gr

 

Κάντο όπως οι Χιώτες

Πέρα από τις βασικές ανάγκες επιβίωσης που έχουν οι πρόσφυγες (και γενικότερα, όλοι οι άνθρωποι), υπάρχει και η βαθύτερη ανάγκη της μόρφωσης. Αυτή την ανάγκη επιχειρούν να καλύψουν οι Μ.Κ.Ο «Be Aware and Share» και «Chios Eastern Shore Response Team» στη Χίο ύστερα από αίτημα των προσφυγικών οικογενειών για απασχόληση των παιδιών και μάθηση της μητρικής τους, αλλά και της αγγλικής γλώσσας. Έτσι, οργανώθηκε και σχεδιάστηκε το πρώτο σχολείο ειδικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Σε εστία μάθησης κι εκπαίδευσης μετατράπηκε ακίνητο στην οδό Μητροπολίτη Πλάτωνος πίσω ακριβώς από τη βιβλιοθήκη «Κοραής» και έχει ήδη από την Κυριακή τεθεί σε λειτουργία. Οι υπεύθυνοι του σχολείου συγκέντρωσαν συνολικά 36 παιδιά από τη Σούδα και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. τα οποία χώρισαν σε δύο ηλικιακές, τα παιδιά 6 και 7 χρονών και τα παιδιά ηλικίας 8-10 ετών. Μάλιστα σε λίγο καιρό από σήμερα τη συγκεκριμένη δυνατότητα θα έχουν και τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στη ΒΙ.ΑΛ. Σύμφωνα με μέλη των δύο οργανώσεων τα μαθήματα θα αφορούν τη διδασκαλία της αραβικής γλώσσας, και αναλαμβάνουν δάσκαλοι-πρόσφυγες καθώς και τη διδασκαλία της αγγλικής, ευθύνη που αναλαμβάνουν Χιώτες καθηγητές. Παράλληλα με αυτά, τα παιδιά διδάσκονται και τα μαθηματικά στην μητρική τους γλώσσα, ενώ αργότερα υπάρχει σκέψη να προστεθεί και η φυσική μέσω πειραμάτων.

Παρόλα αυτά, η παρούσα , ενθαρρυντική  πρωτοβουλία προκάλεσε αντιδράσεις στο Δημοτικό Σύμβουλο της αντιπολίτευσης του Στ. Καμπούρη που ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο εγχείρημα, αφού όπως είπε ακόμα και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Α. Κελεπερτζής δεν είναι γνώστης της λειτουργίας του σχολείου. «Μπορώ εγώ, που τυγχάνω και δάσκαλος, να πάω να ενοικιάσω ένα κτίριο, να βάλω απ’ έξω και μία ταμπέλα που λέει «σχολείο» και να αρχίζω να διδάσκω ότι μου αρέσει; Σε ποιους λογοδοτούν αυτές οι Μ.Κ.Ο., δεν πρέπει να ελεγχθούν; Να ξέρουμε τι διδάσκονται αυτά τα παιδιά;» δήλωσε. Γνώστης όμως αυτού του εγχειρήματος φαίνεται να είναι η Γενική Συντονίστρια του προσφυγικού στη Χίο, Λ. Αρσενοπούλου, επικροτώντας τους υπεύθυνους για την πρωτοβουλία.

Πηγή: politischios.gr

 

Σήμα Κινδύνου

Επειδή μεταξύ άλλων είμαι και βαθιά ευαισθητοποιημένο άτομο ( ψεύδομαι ) δεν θα μπορούσα να παραλείψω τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΗΕ με τίτλο «Παγκόσμια Κληρονομιά και τουρισμός ενώπιον της κλιματικής αλλαγής» Σημείο αναφοράς της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελούν 31 φυσικές και πολιτιστικές τοποθεσίες σε 29 χώρες και συντάχθηκε από κοινού από την Ουνέσκο, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Union of concerned scientists (UCS) Η έκθεση επικεντρώνεται σε ορισμένους από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: η Βενετία, το άγαλμα της Ελευθερίας, το πάρκο του Γελοουστόουν (ΗΠΑ), τα νησιά Γκαλαπάγκος (Ισημερινός), η Καρταχένα (Κολομβία), το εθνικό πάρκο Σιρετόκο (Ιαπωνία), η προστατευόμενη περιοχή Ουάντι Ρουμ (Ιορδανία) ή ο κοραλλιογενής ύφαλος στη Νέα Καληδονία (οι τοποθεσίες αυτές επιλέχθηκαν λόγω της γεωγραφικής τους ποικιλομορφίας και ποικιλίας) Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά και τις μελέτες που διεξήχθησαν, όλες οι περιοχές που εξετάστηκαν έχουν κάποια μορφή αλλοίωσης λόγω των κλιματικών αλλαγών. Για παράδειγμα Το άγαλμα της Ελευθερίας που δεσπόζει στην νησίδα Λίμπερτι Άιλαντ, στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, φαίνεται να διατρέχει σημαντικό κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών και των καταιγίδων που γίνονται όλο και πιο βίαιες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή προστίθεται σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που συμβάλουν στην καταστροφή αυτών των τοποθεσιών, όπως είναι «ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τη Βενετία και τα Γκαλαπάγκος, οι εργασίες στα ορυχεία στη Νέα Καληδονία, η λαθροθηρία στο Μπουίντι», επισημαίνει ο επιστήμονας Άνταμ Μάρκαμ του UCS. Ο ίδιος τονίζει πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα πληγεί ο τουριστικός και κατ’ επέκταση οικονομικός τομέας των χωρών που στηρίζονται σε αυτά τα αξιοθέατα. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί το μέγιστο στους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως και συμφωνήθηκε στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή που έγινε στο Παρίσι.

 

Πηγή: cnngreece

 

Αριστο-τέλειο εύρημα

Σύμφωνα με ευρήματα, φαίνεται να βρέθηκε ο τάφος του μεγαλύτερου φιλοσόφου της αρχαιότητας, του Αριστοτέλη (384-322π.Χ) -και μεγαλύτερου βασάνου όλων όσων δώσαμε πανελλήνιες-  στα Στάγειρα, στη σημερινή Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. H σχετική ανακοίνωση για τον χώρο που στέγασε την τέφρα του φιλοσόφου, έγινε στη Θεσσαλονίκη, με την συμπλήρωση 2400 χρόνων από την γέννησή του και ενώπιον 250 αριστοτελιστών από όλο τον κόσμο.  Για να τεκμηριώσει την υποψία για το εύρημα που ξεκίνησε το 1996 , ο αρχαιολόγος, Κώστας Σισμανίδης χρειάστηκε 25 χρόνια ανασκαφών και έρευνας. Το «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» δημοσιεύει μεγάλο μέρος των στοιχείων και συμπερασμάτων και τις σχετικές φωτογραφίες και αναπαραστάσεις που αναμένεται να προκαλέσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ είναι ήδη έτοιμοι και τρεις τόμοι με όλο το υλικό της ανασκαφής της γύρω περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Σισμανίδη στην πλαγιά του βορειότερου άκρου των Σταγείρων, κοντά στη Στοά της Αρχαίας Αγοράς αποκαλύφθηκε πολύπλοκο σύμπλεγμα διαφορετικών μεταξύ τους κτισμάτων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή μέχρι και τη βυζαντινή περίοδο ως και τα νεότερα χρόνια. Επιπλέον, δυόμιση μέτρα δυτικά της πύλης του αρχαϊκού τείχους, αποκαλύφθηκε ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος των βυζαντινών χρόνων τον οποίο περιβάλλει ένα  εντυπωσιακό αψιδωτό οικοδόμημα, που δίνει αρχικά την εντύπωση πυργοειδούς κατασκευής της αρχαϊκής οχύρωσης. Η χρονολόγηση των ευρημάτων, αλλά και των ερμηνειών τους κράτησαν 20 χρόνια, καθώς δεν ήταν αρκετό το γεγονός ότι το κτίριο αναγόταν στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, στην περίοδο δηλαδή αμέσως μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου.

Πηγή: news247.gr

 

Mood: on!

12735896_1182259508458630_1627603644_n (1)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s