Κυριακή, γιορτή και σχόλη Speak.Easy

Εγώ να ‘μαι καλά

Της Κυριακής Κοπαράνη

Σε κάποια στιγμή αβεβαιότητας και εσωτερικού προβληματισμού (σ.σ. ποια είμαι, πού πάω;) διαπίστωσα πως αν δεν απαντήσω πρώτα στα ερωτήματα που αφορούν εμένα ποτέ δεν θα μπορέσω να είμαι εντάξει στις διαπροσωπικές μου σχέσεις και με τους υπολοίπους. Όλως τυχαίως, λίγες μέρες μετά από αυτήν την σημαντική πλην βιαστική απόφαση που είχα πάρει διάβασα κάπου πως   «Για να γνωρίσεις τον άνθρωπο, φθάνει να μελετήσεις τον ίδιο εαυτό σου.»

Όλοι περιμένουμε από τους άλλους να μας αποδέχονται όπως ακριβώς είμαστε. Το θέμα όμως είναι, αν εμείς οι ίδιοι μας αποδεχόμαστε. Αν ο καθένας μας μπορούσε να το κάνει αυτό στον εαυτό του, να τον δεχτεί, όλα θα ήταν πιο απλά.

Αν δηλαδή, δεν ξέρεις τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα σου γιατί περιμένεις να ενδιαφερθεί για αυτά ο απέναντι σου; Όταν δεν γνωρίζεις τις αδυναμίες σου, όλα εκείνα στα οποία δεν τα καταφέρνεις καλά, τα λάθη σου και τα στραβά σου, πως απαιτείς από τους γύρω σου κατανόηση και σεβασμό;

Και αν το δούμε το πράγμα από διαφορετική οπτική γωνία, δεν χρειάζεται όλα όσα κάνεις να είναι πάντα για τους άλλους. Δεν χρειάζονται πάντα εξηγήσεις και αναφορές. Καμιά φορά πρέπει απλά να σε γνωρίσεις καλύτερα. Να κάνεις πράγματα που ευχαριστούν εσένα μόνο. Δεν είναι εγωιστικό.

Είναι σημαντικό να είσαι εσύ καλά, γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και σε όσους και όσα ελκύεις. Η λύση είναι μία, αλλά ταυτόχρονα και διαφορετική για τον καθένα μας. Διότι, δεν έχουμε όλοι τον ίδιο χαρακτήρα, την ίδια προσωπικότητα, εμπειρίες και ανάγκες.

Το να είσαι και να περνάς καλά, δεν στο προκαλεί κάποιος πάντα. Τις περισσότερες φορές, το προκαλείς εσύ ο ίδιος στον εαυτό σου. Εσύ επιτρέπεις τις ευχάριστες στιγμές να έρθουν στην ζωή σου. Δεν υπάρχει κάποια «μυστική συνταγή». Τα πράγματα είναι απλά. Αν τα έχεις εσύ καλά με εσένα, τότε θα είσαι καλά και με τους άλλους. Ψάχνοντας μέσα σου, κάποια στιγμή θα βρεις και τους άλλους. 

Όσο για τα ερωτήματα που είχα θέσει τότε, το «πού πάω» μάλλον δεν το έχω απαντήσει ακόμη. Χωρίς να δηλώνω ωστόσο άνθρωπος μοναχικός δεν με νοιάζει πού πάω. Με νοιάζει ότι καθώς βρίσκω «ποια είμαι» ξέρω ότι όπου και αν πάω έχω καλή παρέα. Τον καλύτερο μου εαυτό!

12695984_1181684348516146_201348860_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s