Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

χωρίς εξηγήσεις

Της Θεοδώρας Απότα

(ακολουθεί απόσπασμα από ένα βιβλίο που υπόσχομαι πως δεν πρόκειται να γράψω ποτέ)

Μπορείς να καταλάβεις την επιρροή που ασκεί πάνω μου η λέξη «εξηγήσεις» χωρίς να χρειαστεί να σου εξηγήσω;

Γράφω για πράγματα που σχεδόν συνέβησαν. Καταλήγω ήδη στο συμπέρασμα πως τίποτα δεν με καταστρέφει περισσότερο από τις ίδιες μου τις σκέψεις. Ο Α. συμφωνεί, είμαι σίγουρη. Άραγε ποια μέρη της προσωπικότητας μου ήταν δικά μου και ποια δημιούργησα για σένα;

Εξηγήσεις. Στο μυαλό μου έχουν σίγουρα έντονο χρώμα και ευθύνονται για την διάλυση της όποιας γοητείας υφίσταται πριν εμφανιστούν. Η άγνοια άλλωστε αποτελεί ορισμένες φορές βασικό συστατικό πρόκλησης ισχυρών συναισθημάτων. Διάβασα πως όσα δεν γνωρίζεις για κάποιον, είναι εκείνα που έχουν την μεγαλύτερη σημασία. Αδυνατώ να δεχτώ τότε τον λόγο που παραμένουν κρυμμένα.

Κατηγορώ τις εξηγήσεις, όμως στην πραγματικότητα είμαι εξαρτημένη από την ύπαρξη τους. Είμαι αυτή που ρωτάει συνεχώς για ποιο λόγο συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στις ταινίες, στις διακοπές ρεύματος, στις συζητήσεις που δεν έτυχε να ακούω εξ αρχής.

Η υπερβολή μου αποφασίζει να μη με παρασύρει. Δεν ρωτάω περισσότερα απ’ όσα αντέχω να διαχειριστώ. Τι συμβαίνει όταν μπλέκεις με κάποιον που δεν μπλέκει μαζί σου;

Με θυμάμαι πάντα να στρίβω τσιγάρο σε μια προσπάθεια να περάσει ο χρόνος ανεπαίσθητα. Εκείνα τα δευτερόλεπτα ανάμεσα στις πολλές ερωτήσεις που κάνω και στην καμία απάντηση που δέχομαι. Διόρθωση. Μερικές φορές φαντάζομαι πως νιώθεις τύψεις για τη σιωπή σου και με κοιτάς ως ένδειξη απάντησης. Έπειτα σου λέω πόσο μ’ αρέσουν τα άσπρα σεντόνια, το κάποιο υπόγειο και τα παγάκια. Βάζω στοίχημα πως θ’ αλλάξεις θέμα όταν σου μιλήσω για τη συλλογή μου από ερωτηματικά. Όντως!

Θέλω τουλάχιστον να μου εγγυηθείς πως θα φροντίσεις να μη δημιουργείς απορίες αν δεν είσαι διατεθειμένος να μου δώσεις τις εξηγήσεις που χρειάζομαι.

12736071_1181684311849483_1196962778_n
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s