Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Ο ψυχολόγος είναι φίλος μας

Της Εύας Αροτσίδου

Ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ον αδύναμο. Έρχεται συχνά αντιμέτωπος με γεγονότα και καταστάσεις, που δε μπορεί να διαχειριστεί και να τα δουλέψει. Απόλυση, χωρισμός, πένθος είναι μερικά από αυτά, που σε κάνουν να νιώθεις, πως βουλιάζεις σε μια μαύρη τρύπα, που σε ρουφάει χωρίς να μπορείς, να βγεις στην επιφάνειά της. Εκεί τι κάνεις; Η απλά το κοιτάς ανήμπορος ή αναλαμβάνεις δράση.

Συνήθως είναι οι δικοί σου άνθρωποι, που θα σπεύσουν να σε βοηθήσουν. Εκείνοι που θα σου πουν δυο τρεις κουβέντες ειλικρινείς και που θα σου συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Ωστόσο καμιά φορά ούτε αυτά είναι αρκετά. Χρειάζεσαι το λόγο ενός ειδικού, που θα σου δώσει πιο καίριες λύσεις στο πρόβλημα σου.

Ο ψυχολόγος καμιά φορά είναι αναγκαίος. Δε υφίσταται η λαθεμένη άποψη πως άμα πας σε ψυχολόγο, είσαι τρελός. Αυτά ανήκουν σε παλαβωμένες απόψεις. Ο ψυχολόγος είναι εκείνος που θα σε ακούσει σαν τρίτος, αμέτοχος, χωρίς να μπλέκεται με συναισθηματικούς δεσμούς μαζί σου. Πάντα η συναισθηματική εμπλοκή που υπάρχει περιπλέκει τα πράγματα. Μάλιστα εμποδίζει και σένα να μιλήσεις ανοιχτά στους δικούς σου από φόβο μη παρεξηγηθείς ή από ντροπή. Αντίθετα, εκείνος με τον τρόπο που θα σου μιλήσει θα σε κάνει να δεις πέρα από τα γεγονότα, στο βάθος τους.

Διότι πολλές φορές βιώματα του παρελθόντος επηρεάζουν εν αγνοία μας και ασυνείδητα το παρόν μας. Έτσι θα ανακαλύψεις τα βαθύτερα αίτια της ψυχολογικής σου κατάστασης. Θα μιλήσεις ανοιχτά και θα ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου. Η ψυχανάλυση σε κάνει να στρέψεις τα μάτια μέσα σου, να δεις ποιος πραγματικά είσαι, που πας, τα ελαττώματα και τα προτερήματά σου. Ξεγυμνώνεσαι στον ίδιο σου τον εαυτό. Εκφράζεις πράγματα που φοβάσαι να τα πεις ακόμα και σε σένα και αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα προς την αυτογνωσία. Νιώθεις έτσι ανάλαφρος, σα να σου έφυγαν όλα όσα σε βαραίνουν.

Έτσι θα καταφέρεις να αντιμετωπίσεις πρώτα από όλα εσένα και ύστερα τους άλλους. Διότι αν τα πας καλά με τον εαυτό σου, τότε οι διαπροσωπικές σχέσεις γίνονται πιο εύκολες. Αντίθετα, υπάρχει ένα χάος και μια ανισορροπία. Μόνο αποκτώντας εσωτερική γαλήνη είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τον κόσμο.

Ο ψυχολόγος θα σε κάνει να δεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων μακρυά από μηδενισμό και αρνητισμό. Θα σου δείξει, πως ότι και να συμβεί στη ζωή, πρέπει να παίρνει τη θετική του πλευρά και να μην αναλώνεσαι στα αρνητικά του μόνο. Σε βοηθά να βλέπεις υπό διαφορετικό πρίσμα τα γεγονότα της ζωής.

Καλώς η κακώς, όπως έχουν γίνει τα πράγματα οι άνθρωποι συσσωρεύουν προβλήματα, άγχη και έννοιες. Όσοι στρέφονται στο ψυχολόγο είναι σίγουρα παράδειγμα προς μίμηση, διότι έχουν κάνει το σημαντικότερο βήμα, να αναγνωρίσουν δηλαδή και να αποδεχτούν πως έχουν πρόβλημα που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Κι αυτό είναι το σημαντικότερο απ΄όλα.

Μια επίσκεψη στο ψυχολόγο θα σε κάνει να καταλάβεις πολλά, γι αυτό τόλμησε το μακρυά από τις στερεοτυπικές απόψεις.

12571290_1217772388240675_1167851370_n
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s