Μετάβαση στο περιεχόμενο

S.T.Op #1 Για την κακοποίηση των ζώων.

S.T.Op ( = S.pread T.he Op.inions). Όταν οι άλλοι προσπαθούν να μας σταματήσουν εμείς ξεκινάμε. 5 speakerz κάθονται γύρω από ένα τραπέζι, παρακολουθούν το ίδιο βίντεο, κοιτούν τις ίδιες φωτογραφίες και μοιράζονται τις απόψεις τους για αμφιλεγόμενα θέματα.

Η Χριστίνα Καπουρτζούδη είπε : Ένα ακόμη αχρείαστο και αναμενόμενο «κοινωνικό πείραμα» -που κακώς λέγεται πείραμα, μια αποτύπωση αυτών που ήδη ξέρουμε είναι- δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, μαζί με τα υπόλοιπα του είδους του που απλώς αποδεικνύουν και επαναλαμβάνουν το ίδιο πράγμα: το πόσο pretentious είμαστε. Όλοι αποκαλούν τους εαυτούς τους φιλόζωους και μη δουν σκυλάκι στο δρόμο αμέσως αρχίζουν τα «αχ πόσο γλυκούλικο είναι» και τέτοια, και μόλις πάει το «γλυκούλικο» να τους πλησιάσει κάνουν λες και τους ακούμπησε λεπρός από τη Σπιναλόγκα. Σε κάθε είδηση σχετική με κακοποίηση ζώων, όλοι καταδικάζουν την πράξη και καταριούνται τον φονιά και τον ανώμαλο, όπως τον αποκαλούν, ενώ αυτοί οι ίδιοι στέλνουν επιστολές στο δήμο να μαζέψει τα αδέσποτα γιατί γαβγίζουν το μεσημέρι και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Και επειδή είμαστε και πολύ μοδάτοι -ναι είπα τη λέξη μοδάτοι γιατί έχω μείνει στο 2007- και πολύ κουλτουριάριδες και προοδευτικοί γινόμαστε χορτοφάγοι και vegan, αλλά το κραγιονάκι από mac ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να λείπει από τη συλλογή μας! Συνεπώς, καμία συγκίνηση δεν προκαλούν τέτοιου είδους βίντεο. Θα συγκινηθεί το 14χρονο για πέντε λεπτά και μετά θα το ξεχάσει. Ας σταματήσουν λοιπόν τα «πειράματα» κι ας κάνουν κάτι ουσιώδες όσον αφορά τα ζώα και τα δικαιώματα τους.


Η Κυριακή Κοπαράνη είπε:  Προσωπικά, βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα, άνθρωποι κακοποιούν ζώα. Ένα ζώο είναι και αυτό ένα έμψυχο ον, με συναισθήματα και ανάγκες και η μοναδική διαφορά του με τον άνθρωπο είναι ότι απλά αυτός έχει έναν πιο ανεπτυγμένο εγκέφαλο. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανθρωπιά και ανωτερότητα του ανθρώπινου είδους στην φύση, όταν εμείς οι «έξυπνοι» δεν δείχνουμε κατανόηση και αγάπη σε ένα πλάσμα. Θα πρέπει λοιπόν, όλοι να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε και όσους δεν μπορούν να εκφραστούν (όχι επειδή δεν το θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν) και να τους υπερασπιστούμε.


Ο Χριστόφορος Μαριάδης είπε: Ας ξεκινήσουμε από τον Δαρβίνο. Γνωστή σε όλους η ανθρώπινη εξέλιξη. Ο άνθρωπος ξεκίνησε από ζώο για να καταλήξει τελικά στην σημερινή του μορφή. Εξελίχθηκε. Και κάπου εδώ τίθεται το ερώτημα. Τα κατάφερε τελικά; Κι αν τα κατάφερε, μπόρεσε να αποβάλει τα στοιχεία εκείνα που τον διακατείχαν ως ζώο; Όλοι μας φέρουμε πάνω μας χαρακτηριστικά των προγόνων μας. Είτε στη μορφή, είτε στην ψυχή. Ο άνθρωπος ακολουθώντας τον κανόνα, δεν κατάφερε να απαλλαγεί από τα βίαια και κτηνώδη ένστικτα που χαρακτήριζαν τους «προγόνους» του. Η βία – και μάλιστα η ωμή βία, η απροκάλυπτη – προσφέρει ικανοποίηση σε κάποιους. Διστάζοντας λοιπόν να την ασκήσουν σε άλλους του ίδιου είδους, φοβούμενοι ίσως τις επιπτώσεις, καταφεύγουν στην κακοποίηση ζώων, θεωρώντας την αξία της ζωής των όντων αυτών υποδεέστερη από τη δική τους. Όσο πιο βάναυσα μέσα χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερη ικανοποίηση αισθάνονται. Δεν σκέφτεσαι ωστόσο, άμυαλε άνθρωπε, ότι σε τίποτε δεν διαφέρεις από το «αντικείμενο» της βίας σου, γιατί όπως δείχνεις, δεν κατάφερες να εξελιχθείς. Δεν επιβεβαιώνεις σε τίποτε τον Δαρβίνο. Είσαι ακόμα ζώο. Ίσως μάλιστα και κάτι χειρότερο από αυτό. Τουλάχιστον τα ζώα ασκούν βία για την εξασφάλιση της επιβίωσής τους. Εσύ; Γιατί;


Η Μελίνα Αμανατίδου είπε: Από τη μία πλευρά,φιλόζωοι που αγαπούν περισσότερο τα ζώα από την ίδια τους τη ζωή.Από την άλλη πλευρά, πολλοί που δεν ασπάζονται τις υπερβολικές-συχνά-φιλοζωικές αντιλήψεις που συναντάμε στις δύσκολες αυτές ημέρες.Σίγουρα,όμως,το να μην θέλεις να έχεις έναν σκύλο ή μια γάτα στο σπίτι σου,δεν σου δίνει το δικαίωμα να ασκήσεις οποιαδήποτε βία επάνω τους. Ανήκοντας στην ομάδα ανθρώπων της δεύτερης κατηγορίας,το να μην θέλω ένα κατοικίδιο στο διαμέρισμά μου,δεν με κάνει σε καμία περίπτωση να μισώ ένα ζώο. Από μικροί μαθαίνουμε να μην κάνουμε στον άλλον αυτό που δεν μας αρέσει να το κάνουν σε εμάς. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της κακοποίησης των ζώων,χωρίς καμία αμφιβολία.Πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που του δόθηκε η ζωή, όπως δόθηκε στον καθένα μας.Οποιαδήποτε κακοποίηση προς αυτόν τον ζωντανό οργανισμό, ισούται με μία αρρωστημένη κατάσταση μίσους άνευ λόγου και αιτίας.


Ο Σπυράγγελος Κουτρουβέλης είπε: Βλέπω κατά καιρούς εκατοντάδες καμπάνιες κατά της κακοποίησης των ζώων.Φιλοζωικές, οικολόγους, απλούς ανθρώπους.Και ερωτώμαι: Σε ένα κόσμο όπου βιάζεις εσύ ως άνθρωπος και μετά ως φιλόζωος τον διπλανό σου,το παιδί σου,την γυναίκα σου,τον ίδιο σου τον εαυτό λογικό και επόμενο δεν είναι να στραφείς και ενάντια σε ένα αδέσποτο. Καταρχήν ως κακοποίηση ορίζω την οποιαδήποτε πράξη που βαίνει κάντρο στην ψυχική και σωματική ελευθερία ενός όντος.Ξεκινάει από την αδιάφορη στάση του ένα πρωί στο αστικό και τελειώνει στην αδιάφορη στάση σου όταν έχεις ξαπλώσει κουρασμένος από την δουλειά και γυρνάς την πλάτη στον σκύλο σου που κλαίει.Μα θα μου πεις ο άνθρωπος έχει φωνή,ένας σκύλος δεν έχει.Ψυχή όμως και οι δύο δεν έχουν?Εξ ορισμού ο πρώτος βιασμός έρχεται από την στιγμή που βάζεις την ταμπέλα σε ένα ον και το ονομάζεις ΖΩΟ. Ο φασίστας,ο βιαστής,ο κομπιναδόρος,ο πολιτικάντης πως λέγεται? Άνθρωπος? Ο σκύλος μου είναι παραπάνω.Και να σου πω γιατί?Μπορεί να μην μιλά αλλά στη σιωπή του καθρεπτίζεται ένας ολόκληρος κόσμος γαλήνης και ηθικής.Στον δικό σου? Γι’αυτό λοιπόν προτού χτυπήσεις, παραμελήσεις, σκοτώσεις ένα “ζώο” μόνο και μόνο που θα σκεφτείς κάτι τέτοιο πάρε φόρα και χτύπα το κεφάλι σου σε ένα τοίχο.Μέχρι αυτή η σκέψη σου να φύγει.Αν δεν απαλλαχτείς από την σκέψη σου συνέχισε να το χτυπάς έως ότου τουλάχιστον σπάσει το κεφάλι σου. Έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν σκεφτόταν.

Υ.Γ 1 :H κακοποίηση των ζώων δεν είναι κάτι κακό.Η κακοποίηση των ζώων είναι η επιβεβαίωση ότι κάποιοι από μας θα έπρεπε να ζουν ακόμα σε σπηλιές,να ανάβουν φωτιές και να παίζουν με ρόπαλα.

Υ.Γ 2 :Η αλλαγή σε ένα τέτοιο φαινόμενο δεν γίνεται μέσω μίας καμπάνιας..αν δεν αλλάξουμε τον εαυτό μας,δεν μπορούμε και να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας.


Οι απόψεις άλλοτε διαφέρουν και άλλοτε συγκλίνουν. Ωστόσο ο,τι και αν πίστεψε ο καθένας όλοι σίγουρα συμφωνούν πως η βία από όπου προέρχεται και προς όπου και αν εκδηλώνεται είναι κάτι το κατακριτέο. Πολύ απλοϊκά η προτροπή παραμένει ίδια «μην κάνεις ο,τι δεν θέλεις να σου κάνουν» ενώ το ερώτημα «πώς θα αλλάξει ο κόσμος, αν δεν αλλάξουμε εμείς». Γίνε λοιπόν η αλλαγή.

*4/10 Παγκόσμια ημέρα ζώων

**Ενημερώσου, κατάγγειλε!

***Don’t stop to S.T.Op. 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s