Χρυσαφένιες ιστορίες Speak.Easy

Το Κάρμα, το Ντάρμα και το καλό συναπάντημα

Της Φάτα Μοργκάνα

«Κατά τον Ινδουισμό και τον Βουδισμό, το κάρμα αναφέρεται στην έννοια του νόμου της σχέσεως μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος προσδιορίζοντας ότι κάθε πράξη είναι αποτέλεσμα αιτίας του παρελθόντος και συγχρόνως αιτία άλλων πράξεων που θ΄ ακολουθήσουν στο μέλλον.»

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν στο σύμπαν, στο κάρμα και στην αλληλουχία μεταξύ πράξεων και αποτελεσμάτων. Μια από αυτούς είμαι κι εγώ. Είμαι αυτή που επιστρέφει τα γεμάτα χαμένα πορτοφόλια στους ιδιοκτήτες τους, αυτή που ανεβάζει τις τσάντες των ηλικιωμένων στον τρίτο όροφο γιατί δεν υπάρχει ασανσέρ, αυτή που παραχωρεί τη θέση της στα ΜΜΜ, αυτή που λέει την αλήθεια ακόμη κι όταν δεν υπάρχει κανείς που θα διαψεύσει το ψέμα.

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να σκεφτείτε πόσο καλή και σωστή είμαι · ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπική ηθική –παράλληλα με την κοινά αποδεκτή ηθική του κόσμου- και πράττει αναλόγως. Η προσωπική ηθική δεν έχει άμεσες συνέπειες στην κοινωνία, δεν πηγαίνει δηλαδή κανείς στη φυλακή επειδή πάρκαρε στη θέση που είχε βρει κάποιος άλλος, συντελεί όμως στο ποιόν της κοινωνίας και την απλή συνύπαρξη την μεταβάλλει σε ποιοτική συνύπαρξη (προσεχώς: μια ιστορία αφιερωμένη στην προσωπική ηθική, όχι τόσο χρυσαφένια, μα απολύτως αφυπνιστική).

Δεν είναι λοιπόν σπάνιο φαινόμενο το να συναντήσεις κάποιον που θα σου μιλήσει για το Κάρμα ακόμη κι αν δεν πιστεύει στον Ινδουισμό, διότι το σύμπαν είναι κοινό για όλες τις θρησκείες, ανεξάρτητο από όλες τις θρησκείες. Είναι θεμιτή η πολυπολιτισμικότητα. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ο φόβος για το Κάρμα και τις συνέπειές του. Κι εδώ –με την πιθανότητα να με περάσετε για κάποια αφελή που αγοράζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες- μπορώ να γράψω δυο γραμμές με βάση την προσωπική μου εμπειρία. Φανταστείτε να πράττετε με φόβο την κακή τύχη που μπορεί να σας στείλει κάποια ανώτερη δύναμη από κάπου αόριστα και για κάποιον αόριστο λόγο. Οι ερωτήσεις από πού και γιατί σας μένουν αναπάντητες. Δεν μιλάτε για τα πλάνα σας και τα ευχάριστα πράγματα που αναμένετε να σας συμβούν «για να μην πάνε τα πράγματα στραβά». Μετράτε τις καλές σας πράξεις με αποκορύφωμα την καλή πράξη της ημέρας, την οποία έχετε σαν ασπίδα ή διαβατήριο μέχρι να πέσει η νύχτα. Μετράτε τις κινήσεις σας σαν λογιστές που κάνουν υπερωρίες. Σας θυμίζουν κάτι αυτές οι περιγραφές; Καιρός να κάνετε μια αξιολόγηση της δεδομένης κατάστασης. Είστε από τους τυχερούς και δεν ταυτίζεστε με τα παραπάνω; Ευχαριστείστε το Κάρμα σας γι αυτό.

Ζούμε σε έναν κόσμο, όπου μόνο οι άνθρωποι μπορούν να τιμωρήσουν άλλους ανθρώπους. Μέχρι την ενηλικίωση μπορούν να το κάνουν αυτό οι γονείς μας, έπειτα από αυτήν οι δικαστές των διαφόρων χωρών. Κανένας Θεός και κανένα πνεύμα δεν μετράει τις πράξεις μας μία προς μία για να δει πόσο καλό και πόσο κακό μας αξίζει να λάβουμε. Και φυσικά, έγκειται και σε μας να αποκωδικοποιήσουμε το κάθε τι που μας συμβαίνει όσο πιο ορθά γίνεται.

Το κάρμα είναι πάντα δίκαιο, μα πολλές φορές όχι συνεπές. Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό. Αλλά κι αν καμιά φορά ξεχαστείς, μη σκας, δε θα έρθει και το τέλος του κόσμου (σου).

Μέιλ επικοινωνίας: fata.morgana.0516@gmail.com

13435905_1275096849174895_1931299893_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s