Μπες στα παπούτσια μου Χωρίς κατηγορία

Η πρόζα ενός ποιήματος

 

Της Μαρίας Χατζηκαλλία

Όλα είναι μία πρόζα.

Πίσω από τη Ροτόντα σε ένα παρκάκι οχτώ τετραγωνικών διαβάσαμε ποίηση, διαβάσαμε λιγάκι κάτι σαν ευτυχία. Μία ηλιόλουστη μέρα και λίγο πράσινο, το πράσινο το λαμπερό, το ομοιόμορφα λουσμένο με τις ακτίνες του μεσημεριανού ηλίου, το πράσινο που με εξαιρετική δεξιοτεχνία διακόπτει την κυριαρχία της γκριζοβαμμένης Θεσσαλονίκης. Μας αρκεί. Εξάλλου την ομορφιά εμείς την ορίσαμε αλλιώς. Με λέξεις. Γιατί είμαστε και μεις που δεν αντέχουμε τα λόγια τα εξανθρωπισμένα, και ενώ βομβαρδίζονται οι άλλοι οικειοθελώς με τελείες, άνω τελείες, κόμματα, τα περίφημα καπς λοκς,

εμείς

μεθάμε

με την απλότητα

της συνέχειας.

Της ποίησης

αυτής καθ’ αυτής

ως άλλοι

ερωτευμένοι.

Ερωτευμένοι με τα Θεία.

Με άκουσες να την αφηγούμαι εκείνο το βράδυ και ύστερα κυνήγησες να αιχμαλωτίσεις τις λέξεις. Μα δεν ήξερες, δεν πρόλλαβα τότε να σου πω πως η ποίηση είναι ένα αξίωμα κατά βάση θεϊκό. Και συ που ασυνείδητα προσπάθισες να ορίσεις μια κάποια τελεία στο τέλος του στίχου [λες και ορίζεται με τελείες η ζωή μας]

οι πρόζες

θα ναι

η τιμωρία σου.

Γιατί όλα τελούν. Κυρίως αυτή. Και εσύ που φοβήθηκες από τις πολλές μεταβλητές της, την έπνιξες εκείνο το βράδυ μην τυχόν και αποπροσανατολίσεις την ακριβολογία σου στη σκέπη ενός ανεξόφλητου στίχου – του τελευταίου του ποιήματος σου-. Και κάπως έτσι έπνιξες και σένα μαζί της.

Μα εμείς θέλαμε δε θέλαμε , έτσι την ορίσαμε την ευτυχία μας. Και αυτό από μόνο του έμοιαζε με την ευτυχία. Εμείς τουλάχιστον έτσι τη νιώσαμε.

Ό,τι και να ήταν.

Γιατί εν τέλει, όλα είναι ένα ποίημα.

 

 

* Εμπνευσμένο και γραμμένο σε ένα παρκάκι πίσω από τη Ροτόντα, κατά τη διάρκεια ανάγνωσης ποιημάτων στα πλαίσια του Perceiving Academy του Eric Ellingsen σε συνεργασία με το Αrtecitya, το Goethe-Institut Thessaloniki και την ArtBOX.

ws

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s