Αχίλλειος πένα Speak.Easy

απολύτως απόλυτος

Του Αχιλλέα Μζ.

Θα έβαζα τον εαυτό μου στην κατηγορία των ανθρώπων που όταν η ζωή τους χώνει σε μονοπάτια που δεν τους αρέσουν, φτιάχνουν τους δικούς τους χάρτες για να βγουν από αυτά. Βασικά έχουν από καιρό ως καβάτζα φτιαγμένους μερικούς από αυτούς για να τους χρησιμοποιήσουν όταν θα φανούν αναγκαίοι. Όταν τα μονοπάτια θα στενέψουν και οι πληθωρικές προσωπικότητες δεν θα χωρούν μέσα τους.

Σε ανύποπτο χρόνο θα σημειώσουν τις διαδρομές τους καθώς ξαποσταίνουν σε κάποιο ξεθωριασμένο παγκάκι. Υπόσχονται τότε στους εαυτούς τους πως θα ακολουθήσουν μόνο αυτές, πως δεν θα τις αλλάξουν για κανέναν. Στον δρόμο που θα συναντήσουν έναν περαστικό θα τον ρωτήσουν «καλά πάω για το τάδε;». Θα συνεχίσουν την διαδρομή τους, πηγαίνοντας προς τα εκεί που θέλουν χωρίς να πάρουν απάντηση. Και αυτό γιατί είναι απόλυτα δοσμένοι στις δικές τους πεποιθήσεις, τις παραδεδεγμένες τους αρχές, τα θέλω, τις αξίες και τις ιδεολογίες τους. Απολύτως ορκισμένοι στην απολυτότητα τους.

Αλήθεια, εσύ τι θα ήθελες να διαβάσεις σε ένα κείμενο σαν αυτό, που θα έχει ως κεντρικό του άξονα το «απόλυτο». Πριν προλάβεις να απαντήσεις θα ήθελα να σου κάνω γνωστό πως ό,τι και να πεις δεν θα το λάβω υπόψη μου. Γιατί ένας τέτοιος είμαι και εγώ. Έφτιαξα ήδη τους δικούς μου χάρτες, αποφάσισα ήδη για όλα τα σημαντικά και ασήμαντα. Από το τι θα γράψω σε αυτό το κείμενο – καλά ίσως να μην ήμουν και απολύτως σίγουρος – μέχρι το τι θέλω να κάνω στην ζωή μου. Γιαυτό λοιπόν εγώ σου συνιστώ να κρατήσεις σε κάποιο μπλοκάκι πολύ καλά φυλαγμένη την γνώμη σου, όμως την δική μου είναι λιγάκι αδύνατο να την μετατοπίσεις.

Όταν την δομήσεις μέσα σου εξ ολοκλήρου μπορείς να έρθεις να την μοιραστείς με εμένα. Προειδοποίηση: Μην μου αραδιάσεις μισοτελειωμένες ή ανυπόστατες σκέψεις. Να είσαι σίγουρος πως θα σε διακόψω πριν προλάβεις να βάλεις την πρώτη σου τελεία. Κατά τα άλλα είμαι εκεί για να ακούσω ο,τι έχεις να μου πεις και να σταματήσω να σε ακούω αμέσως μόλις δεν θα μου αρέσουν όσα λες. Θα μιλήσω πάνω σου, θα διαφωνήσω μαζί σου,  θα διορθώσω όσα είναι αντικειμενικά αβάσιμα και λάθος. Ως γνήσιος όμως  και ένθερμος οπαδός του Βολταίρου θα υπερασπιστώ το δικαίωμα σου να συνεχίζεις να τα λες όλα. Και τα σωστά και τα λάθη. Και εγώ θα είμαι πάλι εκεί προκειμένου να σε διορθώσω. Κάπως απότομα θα επισημάνω τα λάθη σου και θα σου κάνω δυο ή τρεις υποδείξεις.

Πολλοί θα με αποκαλέσουν μονολιθικό, δογματικό ή απόλυτο. Προτιμώ ανέκαθεν να με αποκαλούν ειλικρινή. Και πριν πεις πως έχω το ύφος «εγώ ξέρω», το δασκαλίστικο, αυτό του παντογνώστη όσα λέω για μένα ισχύουν και για εσένα. Στην ζωή μου/σου/του όπως είπε κάποτε μία ψυχή το πολίτευμα που επικρατεί είναι της «απόλυτης μοναρχίας». Καμία δημοκρατία στα «θέλω» και στις αποφάσεις μου. Ουδεμία έκπτωση σε αξίες και «πιστεύω». Απολύτως απόλυτος; Απολύτως ρεαλιστής!

12736353_1181684325182815_89737390_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s