Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

τα σωστότερα μου λάθη

Της Εύας Αροτσίδου

Η ζωή δεν έρχεται με οδηγίες χρήσης. Τα χρόνια, οι εμπειρίες και τα βιώματά σου σου τις μαθαίνουν και συνήθως με το πιο σκληρό τρόπο. Διότι πάντα οι άνθρωποι κάνουμε λάθη. Κανένας δεν έχει το αλάθητο και κανένας δεν έχει τόση διορατικότητα, ώστε να προβλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις κάποιας πράξης του.

Επόμενο και λογικό λοιπόν, να κάνουμε λάθη. Φτάνει η στιγμή που λουζόμαστε τις πράξεις μας. Ζούμε τις επιπτώσεις και προσπαθούμε να τις διαχειριστούμε. Διότι με τα λάθη δε ξεμπερδεύεις εύκολα. Έρχονται κάθονται κοντά σου, σε κατηγορούν και σε δικάζουν. Σε συντροφεύουν λίγο πριν κοιμηθείς και σου κλέβουν το γέλιο σου.

Μπορεί να είναι βαριές κουβέντες που αντάλλαξες με τους φίλους σου, μια λάθος επιλογή στα προσωπικά σου, ένα αποτυχημένο επαγγελματικό βήμα.

Δεν έχει και πολύ σημασία το είδος του λάθους. Το παν είναι να μαθαίνεις από αυτά. Σου προσφέρουν απλόχερα πείρα και μαθήματα, που αν όλα είχαν έρθει ρόδινα, θα τα αγνοούσες. Είναι μια προετοιμασία για την υπόλοιπη ζωή σου. Σου δείχνουν τα μονοπάτια που πρέπει να μην ξαναβαδίσεις και φωτίζουν την άλλη πλευρά του δρόμου.

Για να φτάσεις όμως σε αυτό το σημείο, πρέπει πρώτα να τα αναγνωρίσεις. Να τα αποδεχτείς και να συμφιλιωθείς με τις ατυχείς επιλογές σου, να ψάξεις μέσα σου ποιο αόρατο χέρι σε ώθησε σε αυτά. Ο δρόμος προς την αυτογνωσία ποτέ δεν είναι στρωμένος με χαλιά και ροδοπέταλα. Αντιθέτως, θέλει σκληρή κριτική στον ίδιο σου τον εαυτό και γερό στομάχι για να το αντέξεις.

Άμα δεις τα λάθη σου το επόμενο βήμα είναι να είσαι περήφανος για αυτά. Μπορεί να σου άλλαξαν τη πορεία της ζωής σου, μπορεί να μετράς απώλειες, μπορεί ακόμα να τα θυμάσαι και να κλαις. Όμως είναι εκείνα, που σε όρισαν να γίνεις αυτός που είσαι σήμερα. Η ουσία του ανθρώπου δεν εξαντλείται στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Προσδιορίζεται από όσα έχει ζήσει, όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που του έχτισαν το χαρακτήρα και τη προσωπικότητά του.

Και επειδή καμιά αξιόλογη προσωπικότητα δεν φτιάχτηκε εύκολα ,να νιώθεις τυχερός που τα μαθες μόνος σου, μέσα από τα δικά σου λάθη κι όχι μέσα από εμπειρίες άλλων. Φαντάσου να ήσουν από εκείνους που τα βρήκες όλα στρωμένα κι έτοιμα και δεν είχες για τίποτα να παλέψεις. Πόσο μονότονη και κενή νοήματος θα ήταν η ζωή σου; Τι θα είχες να συζητάς με τον εαυτό σου τις ώρες που είστε οι δυο σας;

Να χαίρεσαι λοιπόν, για όλα τα στραβά που έπραξες. Η προσωπική εμπειρία δε συγκρίνεται με όσα λόγια και να σου πουν. Η δύναμη που αποκτάς μέσα από τα σφάλματά σου σου δίνει καύσιμα να συνεχίσεις και φτερά για να πετάξεις. Να είσαι περήφανος για αυτά. Σε κάναν τον καλύτερο άνθρωπο, που είσαι σήμερα.

12571290_1217772388240675_1167851370_n
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s