Don't Speak Movieholic Recommendation

Ιρλανδικός κινηματογράφος- Προτάσεις

Της Φένιας Τσιαλούκη

Χρησιμοποιώντας τον όρο ιρλανδικός κινηματογράφος ,μιλάω βασικά για ταινίες που έχουν γυριστεί στην Ιρλανδία και που πραγματεύονται θέματα ιστορικής σημασίας. Η Ιρλανδία ,όντας μία νέα χώρα ( κέρδισε την ανεξαρτησία μετά από αιματηρούς πολέμους και εξεγέρσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο το 1921 περίπου) , έχει μία ενδιαφέρουσα κινηματογραφική πορεία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι δημιουργοί έχουν αποκτήσει πλέον την ελευθερία να θίξουν και τα πιο ευαίσθητα θέματα.Eπιπλέον ,το γεγονός ότι η Βόρεια Ιρλανδία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης  τροφοδοτήσει την κινηματογραφική θεματολογία της χώρας καθώς το Belfast αποτελούσε πεδίο μάχης ανάμεσα σε Ιρλανδούς Καθολικούς και Προτεστάντες μέχρι πολύ πρόσφατα. Οι ιστορίες που εκτυλίσσονται σε διάφορα μέρη ανά τη χώρα είναι γεμάτες νοσταλγία και φλόγα και ταυτόχρονα φανερώνουν πολλά για το συντηρητικό χαρακτήρα των ανθρώπων και το έντονο θρησκευτικό στοιχείο του καθολικισμού που διέπει ακόμη μικρές κοινότητες . Εξάλλου ,μπορεί να μιλήσει κανείς εκτενώς και να αντλήσει έμπνευση από μέρη που έχουν υποφέρει πολλά . Ας ρίξουμε όμως μία πιο κοντινή ματιά στο κινηματογραφικό σύμπαν της Ιρλανδίας…

Once( 2006)  Μία πολύ αυθεντικά ρομαντική ταινία δοσμένη με απλό και άμεσο τρόπο .Μία νεαρή Τσέχα μετανάστρια που μετακόμισε πρόσφατα στο Δουβλίνο για μία καλύτερη ζωή συναναστρέφεται έναν ντόπιο μουσικό και μέσα από την επαφή τους συνθέτουν το soundtrack της ζωής τους.Η ταινία αυτή εκτός από το ελπιδοφόρο μήνυμα που μεταφέρει μας έχει χαρίσει και το υπέροχο ομώνυμο τραγούδι Once.                                                 mv5bmja4mzuynjmyml5bml5banbnxkftztywodq2nzc3-_v1_

 

My left foot (1989) H συγκινητική ιστορία του Christy Brown που έπασχε από εγκεφαλική παράλυση και το μοναδικό μέρος του σώματος του που μπορούσε να θέσει υπό έλεγχο ήταν το αριστερό του πόδι. Αυτό το πόδι θα δώσει σχήμα και μορφή στα όνειρα του ,θα γίνει μέσο προσωπικής και καλλιτεχνικής έκφρασης και θα είναι η σανίδα σωτηρίας του σε μία κατά τ’ άλλα αντίξοη ζωή.

616747_465415766811445_1669880614_o-1024x576

Τhe Magdalene Sisters(2002) Είναι μία άκρως αποκαλυπτική ταινία γιατί βασίζεται σε αληθινά γεγονότα .Τα Πλυντήρια της Μαγδαληνής (ή αλλιώς ,τα Άσυλα της Μαγδαληνής ) ήταν ιδρύματα-μοναστήρια στα οποία νεαρά κορίτσια που προέβαιναν σε «σεξουαλικά εγκλήματα» έμεναν έγκλειστα. Μία σκληρή αφήγηση που φέρνει στο φως τα σκάνδαλα της εκκλησίας αλλά και τον συντηρητισμό της Καθολικής Εκκλησίας που καταδίκαζε σε αυτή τη δυσοίωνη μοίρα νεαρές «παραστρατημένες» γυναίκες.

the-magdalene-sisters-3

Kisses (2008) Η ιστορία δύο νεαρών παιδιών που το σκάνε από το σπίτι τους γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους γονείς τους και περνάνε μία νύχτα στους δρόμους του Δουβλίνου. Ο σκηνοθέτης παίζει με τα χρώματα καθώς μας παρουσιάζει τις εικόνες σε ασπρόμαυρο φόντο όταν τα παιδιά βρίσκονται στα σπίτια τους αλλά όλα παίρνουν χρώμα και ζωή από τη στιγμή που δραπετεύουν.kelly-oneill-shane-curry-at-the-spireHunger (2008).Μεταφερόμαστε στη Βόρεια Ιρλανδία και πιο συγκεκριμένα στο 1981σε μία ιστορική απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων (μαχητών του IRA, δηλαδή υποστηρικτών της ένωσης της Β. Ιρλανδίας με το υπόλοιπο νησί) οι οποίοι βρίσκονταν σε διαμάχη με τη Thatcher γιατί αρνιόταν να τους δώσει την ιδιότητα των πολιτικών κρατουμένων .Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με πρωτοστάτη τον Bobby Sanders ( τον οποίο ενσαρκώνει άκρως επιτυχημένα ο Michael Fassbender) στην κηδεία του οποίου παρευρέθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι!

29-hunger-2008

 

The wind that shakes the barley(2006) Μία διεισδυτική ματιά του Ken Loach στον πόλεμο για την Ιρλανδική ανεξαρτησία στις αρχές του 20ου αιώνα που παρουσιάζει τις πιο σκοτεινές πτυχές της κατάστασης . Ο Cilian Murphy πρωταγωνιστεί και υποδύεται τον γιατρό που εγκαταλείπει την καριέρα του για να ριχτεί και αυτός στη μάχη που θα χαρίσει την ανεξαρτησία στη χώρα του.Η ταινία βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Κανών και αυτή τη ταινία την αγαπάμε γιατί προβάλλει τις εσωτερικές συγκρούσεις και διχόνοιες του IRA ( Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) και δεν εξωραΐζει τον Ιρλανδικό αγώνα ο οποίος είχε ξεκάθαρα ψεγάδια.

MCDWITH EC032
THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY, Cillian Murphy, John Crean, 2006. (c)Pathe

’71(2014).Ένα ακόμη αριστούργημα με φόντο το Belfast η αξία του οποίου θεωρώ ότι θα φανεί στο χρόνο. Παρακολουθούμε τις περιπέτειες ενός Άγγλου στρατιώτη που παγιδεύεται στην Καθολική πλευρά της πόλης και παλεύει για την επιβίωση .Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ιστορία έχει ιστορικές αποχρώσεις διότι το Belfast το 1971( εξ ου και ο τίτλος)  βίωνε μία περίοδο ταραχών που προέκυψε από τις μόνιμες διαφορές Καθολικών και Προτεσταντών. Τα βρετανικά στρατεύματα παρέμεναν στην πόλη και στην ουσία η ειρήνη επήλθε χρόνια αργότερα ( το 1998). Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια των συγκρούσεων IRA με τον στρατό της Βόρειας Ιρλανδίας και τα βρετανικά στρατεύματα( ναι ,υπήρξαν απώλειες από κάθε πλευρά και πολλοί άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν άοπλοι).

maxresdefault

 

Τhe secret of Kells(2009) .Και τώρα ήρθε η ώρα για κάτι πιο ευχάριστο και ανάλαφρο .Πρόκειται για animation το οποίο επιχειρεί να δώσει μία μυθοπλαστική εξήγηση της προέλευσης του Book of Kells ,το οποίο θεωρείται ένα σπουδαίο βιβλίο για την ιστορία της Ιρλανδίας τόσο από θρησκευτική όσο και από καλλιτεχνική άποψη. Το στοιχείο που κάνει το συγκεκριμένο animation μαγικό είναι η συνύφανση  θρησκείας και παλαιών θρύλων και μύθων της χώρας που υποδηλώνουν την Κέλτικη προέλευση τους.

403103-kells_pic_1.jpg

Jimmy’s Hall(2014). Σίγουρα όχι η καλύτερη ταινία του Ken Loach. Ωστόσο ,επέλεξα να τη συμπεριλάβω στις προτάσεις γιατί έχει έναν πολύ ιρλανδικό χαρακτήρα και είχα έντονη αυτή την αίσθηση ενώ την παρακολουθούσα. Ένας Ιρλανδός που ήταν εξόριστος στην Αμερική για δέκα χρόνια επιστρέφει στο χωριό του και προσπαθεί να αναστηλώσει την αποθήκη του που παλαιά χρησιμοποιούνταν ως πνευματικό-καλλιτεχνικό κέντρο της περιοχής. Αυτό το εγχείρημα θα είναι δύσκολο και θα έρθει αντιμέτωπος με τις τοπικές αρχές .

jimmys_hall_master_stills_259__c__sixteen_films-0-2000-0-1125-crop Calvary(2014) Μεταφερόμαστε πάλι σε μία μικρή κοινότητα η οποία διαθέτει έναν ιερέα που πραγματικά επιτελεί κοινωνικό έργο . Δέχεται απειλή για τη ζωή του από την αρχή της ταινίας αλλά υπομένει στωικά το μαρτύριο και προσπαθεί να προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί στην μικρή του κοινότητα (έχοντας βέβαια και μία τάση να φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν) ενώ παράλληλα παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες .

mv5bmtq4odcyndq5nv5bml5banbnxkftztgwodixodm5mde-_v1_sy1000_cr0015651000_al_

Και κάπως έτσι ολοκληρώνονται οι προτάσεις για τον Ιρλανδικό κινηματογράφο. Εντάξει , οφείλω να αναφερθώ σε δύο ακόμη ταινίες ιστορικού περιεχομένου για να μην αισθάνομαι τύψεις αλλά θα είμαι περιεκτική : Bloody Sunday(2006) του Paul Greengrass και  Michael Collins (1996) .Δε θα πω πολλά ,και οι δύο ταινίες βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα και αξίζει να τις παρακολουθήσει κάποιος που ενδιαφέρεται να κατανοήσει περισσότερο την ιρλανδική ιστορία και δεν ψήνεται να προβεί σε χαοτικές ηλεκτρονικές αναζητήσεις. Aυτές ήταν λοιπόν οι προτάσεις για μία εισαγωγή στον Ιρλανδικό κινηματογράφο. Υπάρχουν δεκάδες ακόμη ταινίες αλλά αυτές νομίζω ότι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα . Η χώρα είναι πιο παραγωγική από ποτέ  και το Irish Film Board ( η εθνική εταιρεία χρηματοδότησης ταινιών) υπήρξε και ο βασικός φορέας χρηματοδότησης του δικού μας Λάνθιμου για την ταινία «Αστακός» !

Print

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s