Συν Αθηνά και χείρα κίνει Speak.Easy

Ο εφιάλτης της ευτυχίας

Της Αθηνάς Κωνσταντίνου

Ευτυχία.
Εύηχη λέξη.
4 συλλαβές.
7 γράμματα.
(η) ουσιαστικό |κατάσταση ευφορίας και ψυχοσωματικής ικανοποίησης||καλή τύχη| |ευδαιμονία|

 

Λέξη χιλιογραμμένη σε ευχητήριες κάρτες με εκείνο το κοινότυπο, απρόσωπο, ξεθωριασμένο χρώμα του στυλό και εκείνον τον επίσημο γραφικό χαρακτήρα που προσδίδει ύφος και στυλ.

Λέξη χιλιοειπωμένη από στόματα που την κακοποίησαν με την ευκολία που την πρόφεραν. Βέβαια υπήρχαν και οι άλλοι που την πρόφεραν με ευλάβεια, την έκαναν θεία και την μεταβίβαζαν σε χέρια που αγαπούσαν. Αυτοί οι τελευταίοι είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θα τους δεις να ζουν με τα λίγα, έχοντας δώσει πολλά…

Υπάρχουν όμως και κάποιοι τρίτοι. Αυτοί που την φοβούνται. Είμαι και εγώ μέσα σε αυτούς. Φοβούνται να την γράψουν (και την έχω γράψει ήδη πολλές φορές), φοβούνται να την πουν, φοβούνται να την νιώσουν, δεν την πολυκυνηγούν και τυχαίνει να τους έρχεται μέσα στα χέρια και να μην ξέρουν τι να την κάνουν.
Έχω ακούσει ότι είναι εύθραυστη.
Που να την τοποθετήσω; Να την κλείσω κάπου; Να την αφήσω εκτεθειμένη στον έξω κόσμο;
[Ίσως να την χαρίσω σε κάποιον άλλο…]

Έχω καταλήξει ότι ευτυχία και δυστυχία είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Το ένα διαδέχεται το άλλο, αλληλοσυμπληρώνονται. Αν δεν υπάρξει η δυστυχία δεν θα γεννηθεί ποτέ η ευτυχία. Και μέσα σε κάθε στιγμή γέλιου προϋπάρχουν μικρά ψήγματα θλίψης, που απλά τυγχάνει να μην τα βλέπουμε.

Και επιστρέφω στον φόβο.
Και όπου φόβος = ευτυχία, γιατί επιλέξαμε αυτά τα δύο να τα κάνουμε συνώνυμα.
Φόβος πως θα δυστυχήσεις πάλι και καταλαβαίνεις ότι κάθε φορά που τραβάς το χαρτί της ευφορίας ο αντίπαλος έχει καλύτερο φύλλο και καταλήγεις ηττημένος.  

Και ο φόβος γίνεται εφιάλτης όταν πλέον εντελώς μηχανικά αγνοείς και την ελάχιστη δόση ευτυχίας. Προτιμάς να αναλύσεις σχολαστικά και να υπερμεγεθύνεις τις ανησυχίες σου. Να κλείσεις την πόρτα κατάμουτρα σε αυτά που σε κάνουν χαρούμενο και να μείνεις στο σαλόνι με τα προβλήματά σου. Μου έχουν πει πως «όποιος δεν αντέχει τον χαμό είναι μονίμως χαμένος».

Αλλά τώρα ήρθε η ώρα να χαθείς στην ευτυχία!

Βάλε ξανά στη ζωή σου όλες εκείνες τις λέξεις που ξεκινούν από ‘’ευ-‘’ και αυτή τη φορά βάφτισε τον φόβο ευτυχία. Δεν θα φοβάσαι πλέον μήπως ξαναπληγωθείς γιατί θα είσαι ευτυχισμένος, έτσι απλά. Γιατί εσύ το επέλεξες!

konstantinou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s