Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #15

[Εναλλακτικό δελτίο για 17/09]

Του Βασίλη Δημόκα

Φοιτητές… για πάντα!

Την επιστροφή των αιωνίων φοιτητών στα φοιτητικά έδρανα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ζήτησε με τροπολογία που κατέθεσε πρόσφατα ο υπουργός παιδείας, Νίκος Φίλης. Πρόκειται για μια ακόμη παράλογη απόφαση του υπουργού στο πλαίσιο της επαναδιαμόρφωσης της παιδείας επί του συνόλου. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», κατετέθη τροπολογία η οποία ακυρώνει την διάταξη νόμου Διαμαντοπούλου που προέβλεπε την διαγραφή όσων φοιτητών δεν εγγράφονταν για δύο συναπτά εξάμηνα. Επιπλέον, παρά το γεγονός πως ο Νίκος Φίλης είχε δηλώσει στη  Βουλή πως η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά ενεργούς φοιτητές, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν εγγράφηκαν στη σχολή για δύο συνεχή εξάμηνα, παρέλειψε να αναφέρει πως με την επόμενη παράγραφο της τροπολογίας του καταργείται η προηγούμενη διάταξη νόμου που προέβλεπε μέχρι πότε διατηρείται η φοιτητική ιδιότητα. Κατά συνέπεια, στην πράξη δεν υπάρχει πλέον διαδικασία διαγραφής φοιτητών που εκμεταλλεύονται την φοιτητική τους ιδιότητα. Το ζήτημα είναι πως επαναφέρεται μια καθόλου αναπτυξιακή και επωφελής διάταξη για την παιδεία με στόχο προφανώς να εξυπηρετηθούν ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις…

 

Αριθμός Τζόκερ για την κυβέρνηση, το 4!

Μετά τις 4 τηλεοπτικές άδειες ο αριθμός 4 ξαναχτυπά! Αυτή τη φορά στην παιδεία. Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εικόνα της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ, το υπουργείο παιδείας προχωρά εσπευσμένα σε “προοδευτικές”, όπως τις χαρακτηρίζει, αλλαγές. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τέσσερις μόλις ημέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους τις αλλαγές που ετοίμαζε για το Γυμνάσιο. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο οι μαθητές του γυμνασίου θα εξετάζονται στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις μόλις σε τέσσερα μαθήματα αντί για όλα τα διδασκόμενα. Τα μαθήματα αυτά όπως έγινε γνωστό θα είναι η Νεοελληνική γλώσσα(μαζί με την λογοτεχνία), τα μαθηματικά, η φυσική και η ιστορία. Εκτός των εξεταζομένων μαθημάτων βρέθηκαν τα αρχαία ελληνικά, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό διδάσκονται στο γυμνάσιο “παρά φύσιν”, αλλά και μαθήματα όπως η χημεία και η βιολογία. Εκτός των μαθημάτων αυτών βρέθηκαν και τα θρησκευτικά, τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργού με τον ίδιο να θέλει να τα μετατρέψει σε θρησκειολογία. Ο ίδιος μάλιστα έχει διαχωρίσει στο παρελθόν τον ελληνισμό από την ορθοδοξία, θίγοντας έτσι την σχέση ιστορίας-θρησκείας του τόπου μας αλλά και προκαλώντας την αίσθηση ότι προσπαθεί να καταργήσει τον ελληνικό και ελληνοορθόδοξο χαρακτήρα της παιδείας. Ο κ.Φίλης είπε «όχι» στην εθνικιστική προσέγγιση της θρησκείας που τη θεωρεί αίρεση. «Δεν υπάρχει ελληνορθοδοξία, υπάρχει ορθοδοξία. Υπάρχει ελληνικό Κράτος, ελληνικό έθνος, υπάρχει και η ορθοδοξία» τόνισε ερωτηθείς σχετικά. Οι μεταρρυθμίσεις βεβαίως συνεχίζονται με το υπουργείο να καταργεί την βαθμολόγηση των μαθητών και να την αντικαθιστά με περιγραφική αξιολόγηση του ποιόντος ενός μαθητή. Οι εξετάσεις από την άλλη θα αντικατασταθούν, όπως προβλέπει η νέα ρύθμιση από εργασίες και project. Επιπλέον στις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στα Γυμνάσια περιλαμβάνονται η μετατροπή των τριμήνων σε τετράμηνα, η επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας, ο εξορθολογισμός της ύλης, η μείωση των ωρών διδασκαλίας, η αλλαγή του τρόπου εφαρμογής βιωματικών δράσεων και συνθετικών εργασιών, καθώς και η θέσπιση της ημέρας σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Παρ’ όλο που αρκετές από τις ρυθμίσεις που πρόκειται να αλλάξουν το εκπαιδευτικό τοπίο στα γυμνάσια είναι προοδευτικές, είναι φανερό ότι γίνονται βεβιασμένα και αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ενημερωθεί καταλλήλως, δεν έχουν προηγηθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια προκειμένου να τις υπηρετήσουν ενώ δεν έχει προηγηθεί δημόσιος διάλογος για τέτοια σοβαρά ζητήματα όπως είναι η διδασκαλία των μαθημάτων των αρχαίων ελληνικών και των θρησκευτικών.

Το bullying καλά κρατεί

Σοκ προκαλεί η καταγγελία μητέρας της οποίας η κόρη αναγκάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση εξαιτίας του bullying που δεχόταν επί σχεδόν δύο χρόνια από μαθητή μεγαλύτερης τάξης στο σχολείο στο οποίο φοιτούσε.  «Το κορίτσι χειρουργήθηκε στις 07/01/16 στην ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου Χατζηκώστα λόγω αφεστώτων ώτων (πεταχτών αυτιών). Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε λόγω της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης που δεχόταν το παιδί από τους συμμαθητές της στο σχολείο λόγω δυσμορφίας των πτερυγίων της», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιατρική γνωμάτευση. Σύμφωνα με την καταγγελία της μητέρας το παιδί που την ενοχλούσε, αποκαλούσε την μικρή «Ντάμπο το ελεφαντάκι», «τσιγγάνα», «γύφτισσα» με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να βιώνει καθημερινά έναν φριχτό εφιάλτη. Πολλές φορές ο μαθητής αυτός την είχε χτυπήσει και στα αυτιά της. Το ζήτημα μάλιστα είχε γίνει γνωστό στην διεύθυνση του σχολείου μετά που παράπονα που έκανε η μητέρα αλλά η κατάσταση δεν διορθώθηκε. Η καταγγελία είναι τόσο συγκλονιστική καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αυτήν η μητέρα της οκτάχρονης όταν ερχόταν η ώρα να πάει στο σχολείο την έπιανε πόνος και σφίξιμο στο στομάχι ενώ τα ματάκια της βούρκωναν. Δεν ήθελε να πηγαίνει σχολείο, δεν ήθελε να πιάνει τα μαλλιά της κοτσίδα για να μην φαίνονται τα αυτάκια της. Η μικρή αναγκάστηκε να επισκεφτεί και ψυχολόγο. Όταν τελικά αποφάσισαν οι γονείς της να χειρουργηθεί τα πράγματα ομαλοποιήθηκαν καθώς εμφανιζόταν στο σχολείο με επιδέσμους. Η κατάσταση όμως ξέφυγε και πάλι όταν ο ίδιος μαθητής άρχισε να την απωθεί με διάφορα υποτιμητικά επιφωνήματα.  Τελικά η μικρή αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο και η κατάσταση εκεί είναι πολύ καλύτερη όπως δήλωσε η μητέρα της. Το ζήτημα είναι πως το bullying παραμένει μια μεγάλη «πληγή» στις μέρες μας και πρέπει να καταβάλλονται διαρκώς προσπάθειες με σκοπό την εξάλειψή του. Κάθε καλό στο δεκάχρονο πλέον κοριτσάκι!

Ο Χίτλερ στο σχολείο

Αίσθηση έχει προκαλέσει η ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου να μην δεχτεί τη φοίτηση προσφύγων-μαθητών στις σχολικές εγκαταστάσεις. Πιο συγκεκριμένα οι γονείς με γραπτή τους ανακοίνωση «απαγορεύουν» την δημιουργία απογευματινών τμημάτων για τα προσφυγόπουλα, επικαλούμενοι υγειονομικούς λόγους. Μάλιστα, ο Σύλλογος απειλεί ότι σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημά τους, θα πραγματοποιηθεί κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος. Το παραπάνω ζήτημα έχει προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση, αφού εκτός από την λογομαχία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, απλοί πολίτες τοποθετούνται είτε υπέρ, είτε κατά της απόφασης του Συλλόγου. Το ζήτημα μάλιστα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν κατέστη αναγκαία η εισαγγελική παρέμβαση για τυχόν παραβίαση του νόμου περί  ρατσιστικής βίας.  Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «οι αντιδράσεις στο Ωραιόκαστρο δεν συνάδουν με τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό». Θλιβερές και καταδικαστέες χαρακτήρισε τις δηλώσεις των γονέων για το Ωραιόκαστρο, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος. Από την μεριά του ο υπουργός παιδείας, Νίκος Φίλης κάλεσε όλα τα κόμματα και όλους τους αρμόδιους φορείς να τοποθετηθούν για τα γεγονότα στο Ωραιόκαστρο. Επιπλέον, τόνισε πως τέτοιες αποφάσεις δεν είναι στην δικαιοδοσία των συλλόγων για να λαμβάνονται. «Στη χώρα μας δεν έχουμε γκέτο. Έχουμε κράτος που αποφασίζει για τους όρους εγκατάστασης, φιλοξενίας, παροχής υγείας για τους πρόσφυγες»,δήλωσε χαρακτηριστικά. Τέλος, κάλεσε τον Σύλλογο να σκεφτεί ξανά την απόφασή του ενώ διαβεβαίωσε ότι το κράτος μαζί με τις υγειονομικές αρχές έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγειονομικής περίθαλψης.

*Πηγές ειδήσεων : CNN.gr , protothema.gr, lifo.gr

(την προτελευταία Κυριακή του Σεπτέμβρη άκου…)

dimokas.jpg
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s