Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

*μια νιφάδα για τον δρόμο

της Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα]#21

Ξεκινάω ανάποδα σήμερα: με μια νιφάδα. Ακούστε το τραγούδι πρώτα και μετά διαβάστε το κείμενο ή διαβάστε καθώς ακούτε.

Στις συναυλίες οι τραγουδιστές τραγουδούν μπροστά σε σε μια θάλασσα από οθόνες και όσο πιο γνωστό είναι ένα τραγούδι τόσο πιο πολλές οι οθόνες. Τα τραγούδια ακούγονται ταυτόχρονα στα εκατοντάδες βιντεάκια: απευθείας και διαρκώς.

Η «νιφάδα» είναι ένα τραγούδι απόλυτα ταξιδευτικό. Ως την καρδιά του κόσμου όλου. Η μουσική μιας παιδικής παράσταση πολλών χρόνων πριν σπάει σε πολλά κομματάκια, ακούγεται ξανά και ξανά – από το πουθενά. Μια γελαστή κοριτσίστικη φωνή. Η διαδρομή ενός τραγουδιού ανάμεσα στους ανθρώπους, από τη μία φωνή στην άλλη και από το δεξί στο αριστερό αυτί του διπλανού σου, θυμίζει τα ανθρώπινα ταξίδια. Από τον έναν σταθμό του τραίνου στον άλλον, με τα πόδια και με το αεροπλάνο. Γράφεις προσεχτικά του στίχους της δικής σου διαδρομής στο καπάκι της βαλίτσας και σιγοτραγουδάς τα βήματα. Ίσως το ταξίδι σου σπάσει σε κομματάκια, γίνει παζλ και κάποιο παιδάκι απλώσει τα κομμάτια στο χαλί του σαλονιού. Κάθε μέρα μεγαλώνει λίγο περισσότερο και βρίσκει πιο εύκολα το κομμάτι που λείπει. Ίσως το ταξίδι σου γίνει αθόρυβη παρτιτούρα για μουσικούς που δεν παίζουν ούτε μια νότα και μουσική είναι η αναπνοή και τα ανυπόμονα κουνήματα του κοινού.

Αν σου έδιναν ένα εισιτήριο για έναν προορισμό που δεν διάλεξες εσύ, θα πήγαινες; Είναι σαν να άφηνες τον εαυτό σου να παίξει έναν ρόλο που δεν έγραψες εσύ. Ή και όχι. Ίσως το ταξίδι σου να είναι το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού των άλλων. Που σου αφήνουν προσεχτικά στοιχεία και εσύ πας από το ένα στο άλλο. Και ανάμεσα στις στάσεις κάτι βρίσκεις. Στην καλύτερη περίπτωση, τον εαυτό σου.
Τα πάντα έχουν μια αφετηρία και μια κατάληξη. Πολύ συχνά αυτά τα σημεία συμπίπτουν. Γίνονται το ιδεατό σημείο εκκίνησης και επιστροφής. Μέσα σε μία νύχτα ταξιδεύουμε από τη μία άκρη του κόσμου ως την άλλη, αρκεί να το αποφασίσουμε.
konstantinou sgourou
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s