Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

ας γίνει κατανοητό.

S02E02

Αχιλλέας Μζ.

Η Θ. δίνει θέματα για την εβδομάδα. Κάνει ένα τσιγάρο για να ενεργοποιήσει την σκέψη της, πίνει δυο γουλιές από εκείνον τον γαλλικό  (δεν κατανοώ γιατί πίνει ζεστό αυτή που είναι ορκισμένη φρεντοεσπρεσσίστρια) που φτιάχνεται σε αυτό το γνωστό υπόγειο και κοιτά τους τοίχους γύρω της για να εμπνευστεί. Μου λέει «ελεύθερο ρε. γράψε ο,τι θέλεις». Και σπάω ώρες τώρα το κεφάλι μου να βρω μία λέξη για να πολιορκήσω τούτη την ελευθερία. Ένα θέμα μήπως και ορίσω το αόριστο.

Έθιξα θέματα και θέματα με τον καιρό. Έγραψα με νόημα ή ανόητα. Αν δεν υπήρχε όμως κάτι, τα κείμενα αυτά θα ήταν άχρηστα. Το συστατικό της «κατανόησης» είναι που κάνει εσένα να καταλαβαίνεις τα σύμβολα που εγώ επέλεξα για να σχηματίσω κάποιες λέξεις. Το ίδιο σε κάνει να καταλάβεις γιατί επέλεξα να τις βάλω σε αυτήν την σειρά (τις λέξεις). Γιατί αν δεν κατανοείς δεν υπάρχει λόγος ούτε τις λέξεις να ενοχλώ, ούτε να σπαταλάω τον χρόνο μου για να τις διαλέξω.

Έννοια σίγουρα βαρυσήμαντη, βάση στις ανθρώπινες σχέσεις και θεμέλιο για αυτές τόσο που αν βρεθεί σε έλλειψη μπορεί εύκολα να θέσει σε κίνδυνο και τις σχέσεις και τους ίδιους τους ανθρώπους.

Κανείς δεν μιλάει με άνεση για αυτήν (απορώ με μένα που το κάνω), ελάχιστοι την δείχνουν πραγματικά και όσοι δεν την απαιτούν τουλάχιστον προσπαθούν να την αποκτήσουν από τους γύρω.

Από τους γύρω θα βρεθεί στον δρόμο σου ένας μόνο άνθρωπος που θα στην δώσει απλόχερα και εσύ το ίδιο. Τότε η κατανόηση θα είναι αμοιβαία. Ο άνθρωπος αυτός θα είναι η σφιχτή αγκαλιά, ο ώμος ή η συμβουλή όταν θα ψάξεις εκείνον που θα θέλεις να καταλάβει την λύπη ή την χαρά σου. Η συνάντηση σας στην ζωή δεν θα είναι ούτε αποτέλεσμα τύχης ούτε προσωπικής επιλογής. Μάλλον κάτι συνθετότερο που δεν θα αναλύσω γιατί ίσως να μην πιστεύεις και στην μοίρα (ο δικός μου τέτοιος άνθρωπος που χάθηκε;).

Πρόβλημα κατανόησης από την άλλη υπάρχει όταν δύο άνθρωποι δεν καταλαβαίνονται μεταξύ τους. Ή ας πούμε όταν ένας δεν καταλαβαίνει μόνος.

Εγώ για παράδειγμα δεν ξέρω αν ποτέ θα κατανοήσω γιατί κάποια πράγματα συμβαίνουν και κάποια άλλα όχι. Επίσης αν κρίνομαι πιο πολύ για όσα έκανα παρά για όσα δεν έκανα. Εάν ερωτεύτηκα κάτι επειδή το είχε ή εάν ερωτεύτηκα αυτήν γιατί είχε αυτό το κάτι. Και μαζί με αυτά, ακόμη ψάχνω τον κάποιο λόγο για τον οποίο γίνονται όλα. Και προσπαθώ να δώσω απάντηση σε αυτές τις παραπάνω γεμάτες ερωτήσεις παρενθέσεις.

Εγώ που και δυσνόητο εύκολα με λες, με τόσα προβλήματα κατανόησης, κάθισα να μιλήσω για αυτήν. Αυτό όμως θα το υποστήριζα ακόμη και αν με ζητούσαν να ποντάρω σε αυτό την ζωή μου (ή τον υπολογιστή μου).

Ότι δηλαδή, υπάρχουν πράγματα στον δικό μου κόσμο που εσύ δεν θα μπορέσεις να κατανοήσεις ποτέ και άλλα τόσα στον δικό σου που δεν θα μπορέσω να κατανοήσω εγώ. Οφείλουμε απλά να τα αποδεχόμαστε και να προχωράμε. Αποδέξου λοιπόν και προχώρα. Άλλωστε και η κατανόηση της μη κατανόησης, μια μορφή κατανόησης είναι.

mouzou
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s