Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #16

[Εναλλακτικό δελτίο για 2/10]

Του Βασίλη Δημόκα

Γενετικό θαύμα ή πλήγμα της βιοιατρικής; 

Ο μικρός Αμπραχίμ που ήρθε στη ζωή πριν από πέντε μήνες είναι το πρώτο παιδί στον κόσμο που έχει τρεις και όχι δύο βιολογικούς γονείς. Το παιδί αυτό ήρθε στον κόσμο μέσω μιας τεχνικής, η οποία καταφέρνει να συνδυάσει τα DNA τριών διαφορετικών ανθρώπων. Οι γονείς του, Ιμπτισάμ Σαμπάν και Μαχμούντ Χασάν, κατέφυγαν σε αυτήν την τεχνητή διαδικασία γονιμοποίησης ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες 20 χρόνων να φέρουν υγιές παιδί στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, τα δυο βρέφη που γεννήθηκαν από το ζευγάρι στο παρελθόν δε κατάφεραν να επιβιώσουν. Αιτία ήταν το γονίδιο μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας, που φέρει η μητέρα, του συνδρόμου  Leigh, το οποίο επιτίθεται στο νευρικό σύστημα και οδηγεί στο θάνατο μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη τεχνητή γονιμοποίηση, αφαιρέθηκε ο πυρήνας ωαρίου της Σαμπάν και αντικαταστάθηκε με τον πυρήνα ωαρίου άλλης γυναίκας, με αποτέλεσμα το πυρηνικό DNA να ανήκει στην βιολογική μητέρα του παιδιού και το μιτοχονδριακό  DNA στην δότρια. Παρ’ όλο που η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να χαρακτηριστεί από πολλούς επαναστατική είναι και εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, καθώς αναμένεται να διχάσει την επιστημονική κοινότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική δέχτηκε πολλές επικρίσεις στο παρελθόν λόγω της βιοηθικής και της δεοντολογίας της ιατρικής επιστήμης, ενώ η μόνη χώρα που επιτρέπει την διεξαγωγή της είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Το βρέφος (πέντε μηνών) είναι υγιέστατο ενώ εξετάζεται συστηματικά για τον εντοπισμό τυχόν ασθένειας.

Ντόπινγκ

Απογοήτευση προκαλούν οι αποκαλύψεις για την Ελληνίδα αθλήτρια στο τριπλούν, Πηγή Δεβετζή, η οποία βρέθηκε “ντοπαρισμένη” στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Οζάκα το 2007 και στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου(IAAF) ακύρωσε ήδη τα αποτελέσματα της αθλήτριας, η οποία είχε κατακτήσει την τρίτη θέση ενώ την τοποθετεί στον πίνακα με τους τιμωρημένους αθλητές για παραβίαση των κανονισμών σχετικά με το ντόπινγκ. Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, η Δεβετζή βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη (stanozolol) και πλέον απομένει η τυπική επικύρωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και η αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου από τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Από την μεριά της η Ελληνίδα αθλήτρια, που έχει τιμωρηθεί ξανά στο παρελθόν δηλώνει κατηγορηματικά πως «ουδέποτε έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών». Το ζήτημα τώρα δεν εστιάζεται τόσο στο γεγονός ότι η χώρα μας χάνει δύο μετάλλια από παγκόσμιες διοργανώσεις και πιθανώς και με ένα χάλκινο ολυμπιακό. Η ουσία βρίσκεται ακριβώς σε αυτά τα κομμάτια χαλκού στα οποία κάποιοι είχαν αποτυπώσει την ανωτερότητα του ελληνικού έθνους, το μεγαλείο και την δύναμη της ελληνικής ψυχής και το εύ αγωνίζεσθαι, στοιχεία που κλονίζονται με τέτοιου είδους τακτικές.

Ραντεβού στον Άρη

Τον εποικισμό του πλανήτη Άρη παρουσίασε ως φιλόδοξο σχέδιο ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της ιδιωτικής διαστημικής εταιρίας SpaceX, Ιλον Μασκ σε διεθνές συνέδριο αστρονομίας στο Μεξικό. Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε, η εταιρία θα κατασκευάσει γιγάντιο πύραυλο και κάψουλα που θα μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ατόμων και εφοδίων στην επιφάνεια του πλανήτη, με τελικό στόχο τον εποικισμό του. Πιο συγκεκριμένα ο ιδρυτής της εταιρίας έκανε λόγο για πύραυλο, ο οποίος σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια θα είναι ικανός να μεταφέρει ως και εκατό άτομα και μεγάλο αριθμό εφοδίων. Η SpaceX σχεδιάζει την πραγματοποίηση τακτικών ταξιδιών στον Άρη κάθε 26 μήνες, όταν Γη και Κόκκινος Πλανήτης είναι ευθυγραμμισμένοι. Ο Μασκ, θα ήθελε όπως δήλωσε, η πρώτη επανδρωμένη εκτόξευση να γίνει το 2024. Παραδέχτηκε, ωστόσο ότι ο στόχος αυτού του χρονοδιαγράμματος είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο διευθύνων σύμβουλος χαρακτήρισε την αποστολή στον Άρη «εκπληκτική περιπέτεια», προειδοποίησε όμως για τους κινδύνους της επιχείρησης που δεν γίνεται να παρακαμφθούν. «Ο κίνδυνος θανάτων θα είναι μεγάλος. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το πω. Αν είσαστε έτοιμοι να πεθάνετε και αυτό δεν σας πανικοβάλει, τότε είστε υποψήφιος για την αποστολή», είπε ο ιδρυτής της SpaceX. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο κόστος ενός εισιτηρίου και υποστήριξε πως θα ήταν ακατόρθωτο να δημιουργηθεί ένας αυτόνομος και βιώσιμος πολιτισμός, αν το εισιτήριο είναι της τάξης των 10 δισ. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, στόχος της εταιρίας είναι να περιοριστεί αυτό το κόστος και να προσεγγίσει την τιμή ενός μέσου σπιτιού στις Η.Π.Α., κοντά δηλαδή στα 200.000 δολάρια. Πρόκειται, πάντως για ένα φιλόδοξο και μεγάλο σχέδιο, το οποίο αναμένεται να μεταβάλλει ριζικά τα σημερινά δεδομένα.

Τις πταίει για τον ΟΑΣΘ;

Τέλος έλαβε μετά από 12 ημέρες η ταλαιπωρία για χιλιάδες Θεσσαλονικείς, λόγω της επίσχεσης εργασίας που είχε κηρύξει ο Ο.Α.Σ.Θ από τις 17/09. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν ύστερα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες να διεκδικήσουν μέρος των δεδουλευμένων τους, αφού καταβλήθηκε από το υπουργείο ποσό που καλύπτει την μισθοδοσία των υπαλλήλων για τον μήνα Ιούλιο. Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ Δημήτρης Τσερμενίδης: «Βρέθηκε ο τρόπος να μας βάλουν τη μισθοδοσία του μήνα Ιουλίου στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Αν και μας οφείλουν ακόμα Αύγουστο και Σεπτέμβριο, εμείς σε ένδειξη καλής θέλησης βγάζουμε τα αστικά λεωφορεία στους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης». Ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα, όπως είπε, με τους εργαζομένους του Ο.Α.Σ.Θ να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις εξελίξεις που αφορούν τον οργανισμό συνολικά. Το ζήτημα πάντως είναι πως ο οργανισμός πρέπει να εξεταστεί συνολικά ως προς την νομιμότητά του αλλά και την οικονομική του υπόσταση. Είναι αδιανόητο να υπάρχει μονοπώλιο στην συγκοινωνία και μάλιστα να έχει ιδιωτική διαχείριση. Οι Θεσσαλονικείς έχουν ήδη ξεκινήσει κινητοποιήσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό ενώ διεξάγεται και δημοψήφισμα σχετικά με την καταγγελία η μη του οργανισμού. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση των φορέων του οργανισμού με την συμμετοχή τόσο του υπουργού μεταφορών όσο και του υπουργού οικονομικών για να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την λειτουργία του οργανισμού.

(μελωδίες που θυμίζουν Οκτώβρη…)

dimokas

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Spread the news #16 Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s