Μετάβαση στο περιεχόμενο

Spread the news #17

Της Χριστίνας Καπουρτζούδη

Ex- It by Yoko Ono

 

Ξεκίνησαν το Σάββατο τα φετινά Δημήτρια και μαζί τους η έκθεση της γνωστής γιαπωνέζας εικαστικού και περφόρμερ, Yoko Ono, με τον τίτλο “Ex-It”. Η Ono, θα παρουσιάσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης μια παράσταση, βασισμένη στο παιχνίδι της ζωής και του θανάτου, την οποία παρουσίασε πριν λίγο καιρό στη Λυών της Γαλλίας. Η παράσταση θα στεγάζεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με το οποίο διοργανώνεται και η ίδια η έκθεση, η οποία αφορά 100 φέρετρα που μέσα τους ανθίζουν ελιές. Κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη και αποτελούν χορηγία οίκου τελετών, ενώ η ίδια απαίτησε να υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη φέρετρων (για γυναίκες, άνδρες και παιδιά)

Η τολμηρή -πλην μακάβρια- καλλιτεχνική έμπνευση της Ono, θα φιλοξενηθεί στο ισόγειο του ΜΜΣΤ και όπως είναι λογικό, προκάλεσε αντιδράσεις και ποικίλες εντυπώσεις, ακόμα και στους πιο τολμηρούς λάτρεις της τέχνης. Στα εγκαίνια οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν να καταστρέψουν τα 50 φέρετρα, ενώ τα θα δοθούν στον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να διατεθούν για τον ενταφιασμό απόρων δημοτών, στο πλαίσιο συμμετοχής στο εικαστικό παιγνίδι-νίκη της ζωής.

Σε άλλον όροφο θα προβάλλονται βίντεο και φιλμ της ίδιας, καθώς και της κοινής τους ζωής με τον John Lennon. Περιλαμβάνει επίσης τα έργα της Όνο, Add Colour Painting (Refugee Boat version) (1960/2016), Imagine Peace, Cut Piece (1964), Cut Piece (2003), Cut Piece (performance), Touch Piece (1963/2016), Sky Piece to Jesus Christ (1965/2016), Mend Peace (Mirrors) (1966/2016) , όπου οι επισκέπτες της έκθεσης θα κληθούν να σπάσουν καθρέφτες σε χίλια κομμάτια. Τέλος, θα τοποθετηθούν και δύο Wish Trees στον Πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και το Δημαρχιακό Μέγαρο, στα οποία οι περαστικοί θα κρεμάνε ευχές γραμμένες σε χαρτί.

Άντε, σαν να βλέπω μερικές και μερικούς: «Να μ’ αγαπάει όπως η Ono τον Lennon»

Πηγή: iefimerida.gr

Λίστα αξίας 2,5 δις.

Όταν αναφέρομαι σε λίστες, συνήθως θα εννοώ εκείνη με το δερμάτινο από τα Zara, ή με το επόμενο ταξίδι μου στο εξωτερικό. Σίγουρα πάντως δεν θα αναφέρομαι σε φόρους, μεταρρυθμίσεις και περικοπές αξίας 2,5 δις (ντάξει, θα μπορούσε και η δική μου λίστα να φτάσει τα 2,5 δις., αλλά κρατιέμαι) Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό του 2017, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει την είσπραξη επιπλέον 2,5 δις. από τους φορολογούμενους της χώρας. Καινούριοι φόροι σε  ηλεκτρονικά τσιγάρα, καφέ, συνδρομητικές τηλεοράσεις και τηλεφωνίες, μείωση συντάξεων και μισθών.

Αναλυτικά:

Οι φόροι του προϋπολογισμού για το 2017

Αύξηση συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων και των αγροτών από το 75% στο 100% του κύριου φόρου.

Αύξηση συντελεστή φορολόγησης αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 22% έως 45% για πάνω από 575.000 φορολογούμενους που δεν θεωρούνται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αύξηση συντελεστή φορολόγησης ετήσιων εισοδημάτων από ακίνητα, από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για τα άνω των 12.000 ευρώ ποσά.

Αύξηση φορολογίας εισοδήματος για εταιρικά αυτοκίνητα. Τα εισοδήματα από τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων κατά το 2016 (τα οποία φορολογούνται το 2017) θα υπολογίζονται σε ποσοστό 80% επί του ετήσιου μισθώματος αντί του 30% που ίσχυε μέχρι και για το 2015.

Αύξηση του φόρου στα μερίσματα. Από την 1η-1-2017 ο φόρος στα μερίσματα αυξάνεται από 10% σε 15%.

Αυξήσεις σε φόρους που για τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού. Από την 1η-1-2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό θα αυξηθεί από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος θα αυξηθεί από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.

Επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ και στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

Επιβολή τέλους στη σταθερή τηλεφωνία. Με την είσοδο του νέου έτους θα επιβληθεί τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η/1/2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού.

Επιβολή του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση. Το μέτρο αυτό θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει για 7 μήνες (από την 1η Ιουνίου έως την 31η Δεκεμβρίου). Το τέλος 10% επιβάλλεται στον συνολικό μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση, προ ΦΠΑ. Εάν ο λογαριασμός εκδίδεται για περισσότερους μήνες, επιβάλλονται τόσα τέλη όσα και οι μήνες.

Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπίρα κατά 92,3%. Το μέτρο αυτό θα ισχύει για ολόκληρο το 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει για 7 μήνες (από την 1η Ιουνίου έως την 31η Δεκεμβρίου). Από την 1η-6-2016 ο ΕΦΚ στην μπίρα έχει αυξηθεί από τα 2,60 στα 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο και από 1,3 σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο για τα μικρά ζυθοποιεία.

Αύξηση του ΦΠΑ σε πολλά νησιά του Αιγαίου: Από την 1η-1-2017 θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που ακόμη διατηρούνται. Ουσιαστικά από το νέο έτος ο ΦΠΑ θα αυξηθεί από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στα επίπεδα του 6%, του 13% και του 24% σε πολλά νησιά του Αιγαίου, μεταξύ των οποίων η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Λήμνος.

Αύξηση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο κατά 65% από το 0,2 στο 0,33 ευρώ το λίτρο. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όλο το 2017, ενώ φέτος εφαρμόζεται από την 1η Οκτωβρίου.

Αύξηση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 0,05 ευρώ το λίτρο, από το 0,23 στο 0,28 ευρώ το λίτρο, η οποία θα ισχύσει για 6,5 μήνες το 2017, ενώ φέτος θα ισχύσει μόνο για 2,5 μήνες.

Επιβολή αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβαρύνουν τα λοιπά καύσιμα. Από την 1η-1-2017:

Ο ΕΦΚ που επιβαρύνει τη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 0,03 ευρώ το λίτρο, από το 0,67 στο 0,7 ευρώ το λίτρο.

Ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,08 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,41 ευρώ το λίτρο.

Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 0,10 ευρώ το λίτρο, από το 0,33 στο 0,43 ευρώ το λίτρο.

Επιβολή φόρου στον καφέ. Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ. Ειδικότερα από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

Πηγή: thepressproject.gr

 

Ένας ακόμα, για πόσο;

Πριν μερικές εβδομάδες, περπατούσα Αγίας Σοφίας με μια φίλη (που σπουδάζει Βόλο, παιδιά απίστευτος ο Βόλος, να πάτε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ -συγγνώμη, αλλά θα με σκότωναν αν δεν έλεγα κάτι για τον Βόλο και το πόσο γαμάτος είναι-) και είδα ένα γκράφιτι στον τοίχο (που όλος παραδόξως δεν έλεγε παοκ ή acab) «Στον δρόμο για το σπίτι θέλουμε να είμαστε ελεύθερες, όχι γενναίες» Κι όμως, στον 21ο αιώνα, οι γυναίκες εξακολουθούν να φοβούνται και να πέφτουν θύματα κακοποίησης. Πιο πρόσφατο είναι το περιστατικό με την 23χρονη φοιτήτρια που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τα ξημερώματα Κυριακής. Η φοιτήτρια δέχτηκε επίθεση, ενώ ήταν μαζί με τον φίλο της. Τρεις άντρες τους επιτέθηκαν, τους λήστεψαν και ασέλγησαν στην κοπέλα. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναλώνουν την ιστορία, τονίζοντας όχι τόσο την ίδια την πράξη, τον βιασμό δηλαδή, αλλά το ότι ο βιασμός ασκήθηκε από μετανάστες. Δεν είναι η πρώτη (και σίγουρα όχι η τελευταία) που όταν ο βιασμός προκαλείται από ‘’ξένους’’ βγαίνουν όλοι να τσουβαλιάσουν όσους ανήκουν στις μειονότητες και να τους βάλουν την ταμπέλα του βιαστή. Δεκάδες είναι τα περιστατικά που προκλήθηκαν από Έλληνες, τότε όμως είναι ένας ακόμα βιασμός, καμία συγκεκριμενοποίηση. Με αυτόν τον τρόπο όμως χάνουμε την ουσία, κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Ο βιασμός είναι ένας βιασμός και θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε στο να προστατεύσουμε τόσο τα ίδια τα θύματα, όσο και να λάβουμε μέτρα πρόληψης για τις επόμενες και τους επόμενους. Γιατί όλοι θέλουμε να φτάνουμε σπίτι.

Πηγή: cnn.gr

 

Τιμή μου και καμάρι μου

Είναι λυπηρό και γελοίο, θα λέγαμε στον 21ο αιώνα, σε φιλελεύθερους και δημοκρατικούς καιρούς να υφίστανται ακόμα εγκλήματα τιμής. Μετά τη δολοφονία της στάρλετ, Καντίλ Μπαλόχ από τον αδερφό της, το Πακιστάν προχώρησε σε αυστηροποίηση (ας είναι) του νόμου για τα εγκλήματα τιμής της χώρας. Ο νόμος μέχρι στιγμής προέβλεπε πως ο δολοφόνος που επικαλείται ζητήματα τιμής δεν θα φυλακιζόταν αν λάμβανε την συγχώρεση της οικογένειας και κατέβαλε ένα ποσό προς αποζημίωση. Το νέο νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα με αποτέλεσμα πλέον να είναι αδύνατο σε όσους προσβάλλονται και παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους να δρουν αυθαίρετα. Θα ισχύει ποινή ισόβιας φυλάκισης. Το κοινοβούλιο του Πακιστάν ψήφισε επιπλέον ακόμη έναν νόμο για την αυστηροποίηση των ποινών σε περιπτώσεις βιασμού. Πλέον θα διεξάγεται τεστ DNA, αλλά και θα επιβάλλεται η ισόβια κάθειρξη στους κατηγορούμενους όταν το θύμα είναι ανήλικο ή άτομο με ειδικές ανάγκες.

Πηγή: cnn.gr

 

Παιδιά από δω το αγόρι μου, ακούστε τον:

kapourtzoudi

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s