Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Game of Thrones – 10+1 λόγοι που τα βιβλία αξίζουν το χρόνο σου ίσως περισσότερο απ’ ότι η σειρά (SPOILERS)

Του Νικόλα Μαρτέλ

Μιλάμε σίγουρα για την σειρά της δεκαετίας, με περισσότερους από 8 εκ. τηλεθεατές παγκοσμίως, ένα φαινόμενο που αγγίζει την αναγνωρισιμότητα του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χάρι Πότερ. Τι συμβαίνει όμως με τη σειρά βιβλίων στην οποία βασίζεται; Αξίζει της ίδιας προσοχής;

Η απάντηση είναι «Ω ΝΑΙ!»

Και ίσως όχι απλά αξίζει, αλλά κατά τη γνώμη πολλών φανατικών αναγνωστών ανά των κόσμο, πρόκειται για ένα έπος με πολλούς χαρακτήρες, τοπωνύμια και γεγονότα που θα έλεγε κανείς ότι στη σειρά βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Πέντε βιβλία -μέχρι στιγμής- με επίσημο τίτλο “A Song of Ice and Fire” (Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου), ενώ αναμένονται άλλα δύο για την ολοκλήρωση της σειράς. Σύνολο, λοιπόν, εφτά «βαρβάτα» βιβλία, θα έλεγε κανείς, αφού το καθένα κειμένεται στις 1000 σελίδες και παραπάνω.

Πολύ πιθανόν ο όγκος των τόμων της σειράς να σε αποθαρρύνει από το να αρχίσεις τον αναγνωστικό αυτό άθλο. Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σε πείσει ότι όχι μόνο θα θέλεις να τα ξεκοκκαλίσεις, αλλά, πίστεψε με, θα παρακαλάς για περισσότερο, φίλε μου.

 

1. Plot holes δεν υπάρχουν στα βιβλία.

Αν και οι σεναριογράφοι κάνουν προσπάθεια να υπάρχει αδιάσπαστη συνέχεια στην πλοκή, παρά την πληθώρα χαρακτήρων και διαφορετικών σεναριακών “δρόμων” (storylines), πάντα βρίσκονται κενά στην πλοκή. Τα κενά αυτά καλύπτονται συνήθως με άνευ λόγου θάνατο χαρακτήρων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν εμφανίζουν καν κάποιους χαρακτήρες στη σειρά ώστε να μην προκύψει το κενό. Και εδώ έρχεται το αντεπιχείρημα ότι δεν μπορούν να χωρέσουν τα γεγονότα τόσων μεγάλων βιβλίων σε 10 ώρες κάθε σαιζόν της σειράς.

Λοιπόν η απάντηση είναι πως οι δύο πρώτες σαιζόν ακολούθησαν πολύ πιστά τα γεγονότα των βιβλίων και στην 3η σαιζόν ξεκίνησαν σταδιακά οι διαφοροποιήσεις που οδήγησαν στα plot holes. Τα οποία plot holes δεν υπάρχουν προφανώς στα βιβλία γιατί η πλοκή και η σύνδεση των γεγονότων είναι εξαιρετικά προσεγμένη και τίποτα δεν γίνεται αναίτια, αλλά πάντα υπάρχει ορισμένη ακολουθία χωρίς να χαώνεται η πλοκή. Και αυτό, παίρνοντας υπόψη το γεγόνος πως υπάρχουν οι δεκαπλάσιοι χαρακτήρες στα βιβλία απ’ ότι στην τηλεοπτική σειρά.

 

2. Flashbacks και σύνδεση με παρελθόν.

Η αφήγηση είναι χτισμένη με τέτοιο τρόπο που συχνά γίνεται σύνδεση γεγονότων με το παρεθλόν. Flashbcaks, αναμνήσεις χαρακτήρων και ιστορίες που ξεδιαλύνουν την πλοκή και βοηθάνε τον αναγνώστη να «χωνέψει» καλύτερα την ιστορία, κάτι στο οποίο η σειρά υστερεί αρκετά.

 

3. Σέρσει Λάνιστερ: Μέσα στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς

Ίσως ένας από τους κυριότερους λόγους για να διαβάσει κανείς τα βιβλία, ιδαίτερα από το 3ο της σειράς (A Storm of Swords) όπου αποκτά και τα δικά της κεφάλαια, είναι αυτός ο χαρακτήρας που αγαπάμε να μισούμε. Σταδιακά βλέπουμε τη Σέρσει να εξελίσσεται συνεχώς, να γίνεται όλο και πιο τρελή, όλο και πιο ακραία, να δέχεται όλο και περισσότερα χτυπήματα από το μοίρα, αλλά πάντα στο τέλος να καταφέρνει να παίρνει αυτό που θέλει. Υπερπροστατευτική μάνα, ικανή για φόνο, δολοπλοκίες, στυγνή βία και καταστροφή.

 

4. Μπραν Σταρκ: Από την αφάνεια σταδιακά στο προσκήνιο

Ή αλλιώς πώς ένας από τους σχετικά βαρετούς και αδιάφορους χαρακτήρες γίνεται ο χαρακτήρας κλειδί που δε χορταίνεις να διαβάζεις γι’ αυτόν. Αφού εξαιτίας ενός «ατυχούς περιστατικού» (a.k.a Jaime Lannister) χάνει την ικανότητα του να περπατάει, ξυπνάει βρίσκοντας όλη την οικογένειά του απούσα, χάνει το πατρογονικό του σπίτι, φυγαδεύεται στο Βορρά και ανακαλύπτει ότι έχει ένα πολύ σπάνιο χάρισμα και ένα ακόμα πιο σπάνιο πεπρωμένο. Δε λέω άλλα, έπεσαν πολλά σπόιλερ.

 

5. Τύριον Λάνιστερ: Κατά πάσα πιθανότητα ο αγαπημένος σου χαρακτήρας

Το μαύρο πρόβατο της οικογένειάς του, στο στόχαστρο του πατέρα του, Τάιγουιν (έναν από τους πλουσιότερους άρχοντες των Επτά Βασιλείων) και της αδερφής του, Σέρσει, που τυγχάνει να είναι η Βασίλισσα, εκ γενετής νάνος, ωστόσο πανέξυπνος, δολοπλόκος και με γλώσσα που «κόβει». Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ίσως και ο πιο ενδιαφέρον χαρακτήρας της σειράς με τα πιο αστεία και έξυπνα κεφάλαια, που αποδεικνύουν το συγγραφικό ταλέντο του George R.R. Martin.

 

6. Sand Snakes και Arianne Martell: Τις «έφαγε» το σενάριο

Οι Sand Snakes, νόθες κόρες του Όμπερυν Μαρτέλ οι περισσότερες από διαφορετικές μητέρες, κάθε μία με το δικό της μοναδικό και ατίθασο χαρακτήρα, κάτι που χάθηκε παντελώς στη σειρά. Ζητάνε εκδίκηση για το χαμό του πατέρα τους από τους Λάνιστερ, συνομωτούν κατά του άρχοντα θείου τους και συμμαχούν με την Arianne Martell.

Η Arianne πρόκειται για έναν από τους χαρακτήρες που δε έφτασαν ποτέ μέχρι τη μικρή οθόνη, με άλλα λόγια είναι σα να μην υπήρξε ποτέ. Παρόλ’ αυτά, η πριγκίπισσα και διάδοχος του θρόνου του Dorne, είναι μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες που έχει δημιουργήσει ο Martin και στήνει πίσω από την πλάτη του πατέρα της, ολόκληρο σχέδιο για να ανεβάσει την Μυρσέλλα Μπαράθηον στο Σιδερένιο Θρόνο, αφού κατά τα έθιμα του Dorne, αυτή δικαιούται το στέμμα και όχι ο αδερφός της, Τόμμεν. Η σειρά έχασε πολλά χωρίς αυτή.

 

7. Lady Stoneheart: Γιατί δεν αναστήθηκε μόνο ο Τζον Σνόου

Ίσως να έχεις ακούσει για τη θεωρία πως η Κάτλυν Σταρκ δε πέθανε στο Red Wedding αλλά ζει, έχει φτιάξει μια δική της ομάδα παρανόμων και σφάζει τους Φρέυ και συμμάχους των Λάνιστερ στον ελεύθερο της χρόνο. Η αλήθεια, λίγο πολύ, είναι πως κάπως έτσι έχει το πράμα.

 

8. Victarion Greyjoy: Από τα Iron Islands στο κατώφλι της Daenerys Targaryen

Αδερφός του Euron Greyjoy και του Balon Greyjoy, άλλος ένας χαρακτήρας που δεν μπήκε ποτέ μέσα στο σενάριο της σειράς. Παίρνοντας όλο το στόλο των Σιδερένιων Νήσων και κλέβοντας τα μισά πλοία των συμμάχων του Βασιλιά Τόμμεν, πλέει προς την ανατολή σε αναζήτηση της Δρακοβασίλισσας. Στο δρόμο του βρίσκει ένα παντοδύναμο Κόκκινο Ιερέα (η Lady Melissandre είναι γατάκι μπροστά του) που οι απίστευτες μαντικές του ικανότητες κάνουν το Victarion έναν από τους πιο ισχυρούς άντρες στο Westeros.

 

9. Άρυα Σταρκ: Σαν να την ξεχάσαμε

Μιλάμε για τον πιο γρήγορα εξελισσόμενο χαρακτήρα. Μόνο 9 ετών, χάνει τον πατέρα της, το σπίτι της και όλη της την οικογένεια, καταζητείται σε όλο το Βασίλειο, πιάνεται αιχμάλωτη, το σκάει και βρίσκεται στην άλλη μεριά της Στενής Θάλασσας, στην πόλη του Μπράαβος, γίνεται ένας από τους υπηρέτες του Απρόσωπου Θεού και δέχεται τα δώρα του. Με λίγα λόγια θα μπορούσε να αποκτήσει τη δική της spinoff σειρά. Για την ώρα βρίσκεται ανάμεσα στους δευτερεύοντες χαρακτήρες και σίγουρα «χάνει» πολύ από τη δυναμικότητα του χαρακτήρα στα βιβλία παρά την απίστευτη ερμηνεία από την Maisie Williams.

 

 

10. «Χαμένοι» χαρακτήρες που έμειναν εκτός σεναρίου υπάρχουν πολλοί, μα πάρα πολλοί

Δεν είναι μόνο η Arriane Martell και ο Victarion Greyjoy που λείπουν. Jon Connington, Aegon Targaryen, Jeyne Poole, Alys Karstark, Penny, Kevan Lannister, Edric Storm, Moqorro, Aurane Waters, Beric Dondarrion, Mya Stone, Marwyn the Mage, Patchface είναι κάποιοι ελάχιστοι χαρακτήρες που είτε δεν τα κατάφεραν να μπουν ποτέ στη σειρά είτε έπαιξαν τόσο λίγο που ούτε τους πήραμε πρέφα. Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου είναι γεμάτο με χαρακτήρες που με το ρόλο που διαδραματίζουν αλλάζουν εντελώς τη ροή στα γεγονότα και φέρνουν συνεχώς τα πάνω κάτω. Είναι σίγουρα ένας από τους λόγους για τους οποίους αξίζουν αυτά τα βιβλία να διαβαστούν.

 

10+1. Χιπστέριασμα, ο καλύτερος λόγος όλων

Όταν διαβάσεις τα βιβλία θα μπορείς και συ επιτέλους να το παίξεις ένας από εκείνους τους τύπους (σαν αυτόν που γράφει το άρθρο) που έχουν διαβάσει τα βιβλία, σνομπάρουν τη σειρά, βρίζουν τους σεναριογράφους και πιστεύουν πως τα πάντα θα έπρεπε να είναι διαφορετικά και όλοι οι υπόλοιποι είναι ανίδεοι και μόνο αυτοί ξέρουν πως έπρεπε κανονικά να είναι τα πράγματα. Πφφφ!

Ταπεινή μου γνώμη: Δείτε τη σειρά. Δε παύει να είναι ένα απίστευτο υπερθέαμα με εξαιρετική σκηνοθεσία, ερμηνείες, μουσική, πλοκή και όχι μόνο. Ωστόσο, δώστε μια ευκαιρία στα βιβλία. Ειδικά αν είστε φαν της φαντασίας και της περιπέτειας θα σας ταξιδέψουν με τον πιο απίστευτο τρόπο. O Martin είναι από τις πιο αναγνωρισμένες συγγραφικές διάνοιες την εποχής μας, τουλάχιστον στον τομέα του και όχι μόνο. Αξίζει και με το παραπάνω το χρόνο σας.

martel
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s