Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Όταν οι φίλοι σε απογοητεύουν

Της Εύας Αροτσίδου

Oι φίλοι είναι, λένε, οι συγγενείς που επιλέγουμε. Είναι εκείνοι οι άνθρωποι, που θα πεις τα μυστικά σου, θα μοιραστείς χαρές και λύπες, θα μεθύσετε και θα γελάτε με τα αίσχη σας, θα περάσετε ώρες σιωπής και περισυλλογής μαζί. Είναι οι άνθρωποι σου. Οι κατάδικοί σου άνθρωποι.

Μπορεί να μην είναι τέλειοι. Όλοι έχουν τα μειονεκτήματά τους. Άλλος μπορεί να είναι λιγάκι εγωιστής, άλλος να είναι υπερβολικός, άλλος λίγο αφελής. Δεν έχει όμως σημασία. Τους αγαπάς και σε αγαπάνε άνευ όρων. Και αυτό είναι το νόημα της φιλίας.

Καμιά φορά όμως οι φίλοι μας μας απογοητεύουν. Μπορεί να μη σε στήριξαν εκείνη τη μέρα, όσο θα ήθελες. Μπορεί να σε απέκλεισαν από κάποιο σημαντικό γεγονός της ζωής τους, μπορεί να προτίμησαν να πάνε σε μια συναυλία από το να κάτσουν να δουν ταινία μαζί σου. Συμβαίνουν αυτά.

Είναι σκληρή η απογοήτευση. Σε πονάει βαθιά μέσα σου. Σε κατατρώει. Διότι από τους δικούς σου ανθρώπους περιμένεις να είναι εκεί πάντα για σένα. Περιμένεις να παραμερίσουν ό,τι κάνουν για να τρέξουν κοντά σου. Περιμένεις πολλά και άμεσα.

Όντως είναι σκληρό να σε απογοητεύουν οι φίλοι σου. Νιώθεις μόνος. Σα να μην έχεις κανέναν δικό σου, ζεις μια μοναξιά αποπνικτική. Πολύ απλά γιατί δε περίμενες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Φταίει που οι άνθρωποι έχουμε υψηλές προσδοκίες από τους άλλους. Περιμένουμε να κάνουν, όσα είμαστε εμείς διατεθειμένοι εμείς να κάνουμε για εκείνους. Έτσι, βάζοντας ψηλά τον πήχυ, μπορεί κάποιος να μην το φτάσει ακόμα κι αν στέκεται στις μύτες των ποδιών του.

Ωστόσο πρέπει κανείς να καταλάβει πως οι φίλοι μας είναι κι αυτοί άνθρωποι. Με τις δικές τους ιδιαιτερότητες, το δικό τους χαρακτήρα και το ξεκάθαρα δικό τους τρόπο σκέψης. Μπορεί εκείνη τη στιγμή που σε απογοήτευσαν να σκέφτονταν διαφορετικά από εσένα, να είχαν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Ακόμα ίσως να μην έδωσαν τη σημασία που δίνατε εσείς σε κάτι.

Δε πρέπει για κανένα λόγο να τους αποπαίρνουμε. Οι φίλοι δε κρίνονται από τυχαία περιστατικά και μεμονωμένες καταστάσεις. Κρίνονται σε βάθος χρόνου και στη ποιότητα της σχέσης σας. Αν ο άλλος είναι κοντά σας, σας νοιάζεται και σας αγαπάει, αν έκανε και κάτι που σας στεναχώρησε δεν έχει και πολύ σημασία.

Διότι όλοι άνθρωποι είμαστε και τα λάθη είναι ανθρώπινα. Όλοι έχουμε κάνει πράγματα που στεναχώρησαν τους φίλους μας ή τους φέραν σε δύσκολη θέση. Το παν είναι να αναγνωρίσει κανείς το λάθος του και να προσπαθήσει να το διορθώσει. Διότι, μόνο έτσι θα μπορέσει να μη το ξανακάνει.

Άλλωστε, τι νόημα έχει να χαλάμε τις καρδιές μας, όταν υπάρχει αγάπη;

arotsidou
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s