Μετάβαση στο περιεχόμενο

Spread the news #18

[Εναλλακτικό δελτίο για 16/10]

Του Βασίλη Δημόκα

Άλλαξε τις συνήθειες σου. Τώρα!

Μεγάλες διαστάσεις αρχίζει να λαμβάνει πλέον το φαινόμενο της παχυσαρκίας ανά τον κόσμο, ειδικότερα στις παιδικές ηλικίες. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «σκληρή» μάχη με την παχυσαρκία που τείνει να εξελιχτεί σε επιδημία στα νέα παιδιά, όπως αποκαλύπτουν σχετικές έρευνες. Είναι πλέον γνωστό πως η παχυσαρκία είναι μια νόσος που ευθύνεται για πολλές άλλες σωματικές αλλά και ψυχικές διαταραχές.  Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα νέα επιστημονικά στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Παχυσαρκίας, Μεταβολισμού & Διαταραχών Διατροφής (ΕΠΑΜΕΔΙ) και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας (World Obesity Federation- W.O.F), εάν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, μέχρι το 2025 περισσότερα από 268 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας, 5 έως 18 ετών, σε όλο τον κόσμο θα είναι υπέρβαρα, ενώ 91 εκατομμύρια θα είναι παχύσαρκα. Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας και για τη χώρα μας καθώς σύμφωνα με αυτή μέχρι το 2025, 480.000 παιδιά σχολικής ηλικίας θα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα αίτια της παιδικής παχυσαρκίας εντοπίζονται στην παγκοσμίως άμετρη κατανάλωση σακχαρούχων ποτών που έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία. Παράλληλα, παράγοντες όπως η ζωή των περισσότερων νέων σε μεγάλα αστικά κέντρα, με υψηλά ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης και η γνωστή καθιστική ζωή που «γλυκίζει» για την πλειοψηφία της νεολαίας, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την σωματική και ψυχική τους υγεία. Την ίδια στιγμή, έρευνα της Eurostat  έρχεται να επιβεβαιώσει τα σχετικά με την παχυσαρκία αφού η μελέτη της εστιάζει στο γεγονός ότι 1 στους 3 Έλληνες δεν τρέφεται με φρούτα και λαχανικά. Μάλιστα, η γρήγορη τροφή από τα «fast-food» έχει γίνει ρουτίνα για τον Έλληνα, γεγονός που εκθέτει την υγεία του σε μεγάλο κίνδυνο.

Κακοποίηση ζώων

Νέο κρούσμα κακοποίησης ζώου σημειώθηκε, αυτή τη φορά στην Κύπρο. Ο επίδοξος εγκληματίας έδεσε μια αλεπού από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου και την έσυρε μέχρι θανάτου. Μάλιστα, ο αδίστακτος κακοποιός δεν αρκέστηκε στην βιαιοπραγία. Τοποθέτησε το άψυχο και καταχτυπημένο σώμα του ζώου στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου και αφού απαθανάτισε την στιγμή, την ανάρτησε στο διαδίκτυο. Μετά τις καταγγελίες που έγιναν σχετικά με την υπόθεση, η Αστυνομία δεσμεύτηκε να την εξετάσει. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί μεταξύ πολλών άλλων αντίστοιχων, την ώρα που το FBI κατατάσσει την κακοποίηση ζώων στα πιο σοβαρά κακουργήματα. Στη χώρα μας η κακοποίηση ζώων παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το εννεάμηνο του 2016 σχηματίστηκαν 940 δικογραφίες για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων. Συνελήφθησαν 156 άτομα ενώ κατηγορήθηκαν 553. Η Ελληνική Αστυνομία από τη μεριά της δέχτηκε 1060 καταγγελίες, από τις οποίες επιβεβαιώθηκαν οι 1000. Σε παρόμοια επίπεδα κυμάνθηκαν οι σχετικές καταγγελίες και κατά τα έτη 2014 και 2015. Ο βασανισμός, η κακομεταχείρηση, η κακοποίηση των ζώων και ιδιαίτερα συγκεκριμένες μορφές βίας, όπως η δηλητηρίαση,το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, τιμωρούνται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές. Η Ελληνική Αστυνομία ενθαρρύνει και παροτρύνει τους πολίτες να ενημερώνουν τις τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες, κάθε φορά που αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Όταν η φάρσα προκαλεί τρόμο

Οι «τρομοκράτες «- κλόουν εμφανίζονται πλέον και στην Ευρώπη. Η κακή φάρσα που ξεκίνησε από την Αμερική τώρα λαμβάνει χώρα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Σουηδία. Τα δύο νέα αυτά περιστατικά δεν παρέμειναν μόνο σε επίπεδο φάρσας αλλά κατέληξαν σε ελαφρύ τραυματισμό είτε του δράστη, είτε του θύματος. Συγκεκριμένα, όταν ένας Άγγλος πολίτης δέχτηκε επίθεση από τον επίδοξο κλόουν που κρατούσε ψεύτικο μαχαίρι, εξαγριώθηκε, άρχισε να του φωνάζει ενώ λίγα λεπτά αργότερα επανεμφανίστηκε και χτύπησε τον κλόουν με ένα γυάλινο μπουκάλι στο κεφάλι, αφήνοντας τον πεσμένο. Στη Σουηδία, ο δράστης-κλόουν δεν προσπάθησε να κάνει φάρσα, αλλά τελικά να κλέψει έναν περαστικό, ο οποίος επειδή αντέδρασε, έχει κάποιους μώλωπες και τραύματα. Το ανησυχητικό, όπως εκτιμούν και οι ειδικοί είναι ότι με την συνέχιση της φάρσας θα εξαπλώνεται ακόμη περισσότερο ο τρόμος, ενώ εκφράζουν ανησυχίες ότι σε πολλές περιπτώσεις η πλάκα αυτή θα καταλήγει σε δραματικά αποτελέσματα. Οι «φαρσέρ» συνηθίζουν να κρύβονται σε σκοτεινά σημεία, πάρκα, παράδρομους, σε γωνίες γκαράζ και να κρατούν κάποιο όπλο. Μόλις δουν κάποιο περαστικό πετιούνται και αρχίζουν να τον κυνηγούν για να τον «σκοτώσουν». Την ίδια ώρα οι αρχές στην Αγγλία προειδοποιούν τους πολίτες ότι οι «επιθέσεις» θα ενταθούν στην περιοχή εν’ όψει Halloween και προτρέπουν τους δράστες να μην επιχειρήσουν τις φάρσες τους καθώς η αστυνομία προχωρά πλέον σε μαζικές συλλήψεις. Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι η αστυνομία, τόσο στη Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ, παρά τα πολλά παράπονα και παρά την επιθυμία της, δεν έχει καταφέρει να περιορίσει το φαινόμενο και τον αριθμό των επιθέσεων. Το αντίθετο μάλιστα. Όσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι ερασιτέχνες κλόουν και οι τρομοκρατημένοι πολίτες.

Μύρισε Ελλάδα!

Την Αρχαία Ελλάδα «βλέπουν» οι επιστήμονες αρχαιολόγοι πίσω από τον γνωστό πήλινο στρατό της Κίνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC οι αρχαιολόγοι θεωρούν πλέον ότι η Δύση είχε αναπτύξει σχέσεις με την Κίνα πολύ πριν πραγματοποιηθεί το περίφημο «πρώτο ευρωπαϊκό» ταξίδι στην Κίνα από τον Μάρκο Πόλο. Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανή η αρχαιοελληνική επίδραση στους πολεμιστές από τερακότα που βρέθηκαν στον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα κοντά στο σημερινό Xian. Μάλιστα οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι αρχαίοι Έλληνες δίδαξαν σε ντόπιους την αρχαιοελληνική γλυπτική κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. «Πιστεύουμε πλέον πως ο Πήλινος Στρατός, οι Ακροβάτες και τα χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στο σωρό της ταφής, έχουν εμπνευστεί από τα αρχαία ελληνικά αγάλματα και την τέχνη» λέει ο Δρ. Xiuzhen εξηγώντας πώς μια τέτοια τεράστια αλλαγή στις ικανότητες και το στυλ, θα μπορούσε να έχει συμβεί από επιρροές που προήλθαν από χώρες εκτός της Κίνας.

(καλό υπόλοιπο Κυριακής!)

dimokas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s