Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτό που όλοι ψάχνουμε

Του Παναγιώτη Συμεωνίδη

Όπως είπε και ο Σοπενχάουερ, όταν κρίνουμε την ευτυχία κάποιου πλούσιου, νέου, ωραίου, τιμημένου, το μόνο που ζητάμε είναι να μάθουμε αν είναι χαρούμενος. Ενώ αντίθετα αν ο άνθρωπος είναι όντως χαρούμενος, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αν είναι νέος ή γέρος, πλούσιος ή φτωχός, ξέρουμε ότι είναι ευτυχισμένος. Γι’ αυτό και όποτε έρχεται να μας βρει η ευθυμία, πρέπει να της ανοίγουμε την πόρτα διάπλατα.

Δεν είναι δύσκολο να βρούμε την ευτυχία, αλλά επίσης δεν είναι δύσκολο και να την χάσουμε διότι λίγοι την κράτησαν μέχρι να πάψουν να αναπνέουν. Την ευτυχία δεν μπορώ να την περιγράψω με λέξεις, αλλά μπορώ να σας πω πως τη βλέπω σαν ένα γεμάτο ποτήρι με νερό το οποίο μπορεί να αδειάσει ανά πάσα στιγμή. Κι έτσι τόσο απλά ξαναγυρνάμε στην αρχή ψάχνοντας να βρούμε και πάλι αυτό που χάσαμε. Πόσο ψυχοφθόρο;

Η επιδίωξη της ευτυχίας πρέπει να έχει για μας απόλυτη προτεραιότητα. Σίγουρο είναι άλλωστε ότι στην χαρούμενη διάθεση τίποτε δεν συνεισφέρει λιγότερο από την εξωτερική ευδαιμονία και τίποτα περισσότερο από την υγεία. Γι’ αυτό και πρέπει η τελευταία να προτάσσεται κάθε άλλου αγαθού και να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια να τη διαθέτουμε στον ύψιστο δυνατό βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση να απολαύσουμε τον καρπό της, που είναι η ευθυμία.

Ελπίζω να βρείτε όλοι την ευτυχία σας και να την κρατήσετε μέχρι το τέλος. Να αποφεύγετε τις έντονες δεύτερες σκέψεις και τους προβληματισμούς γιατί τότε θα καθοδηγηθείτε σ΄ένα πολύ αλλόκοτο μονοπάτι. Το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια!

simewnidis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s