Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Πάμε για ύπνο

Του Κωνσταντίνου Δομηνίκ

Οι άνθρωποι δεν έχουν όνειρα. Απλώς, ονομάζουν «όνειρα» τις μικρές, υλιστικές επιθυμίες τους: Έναν καλό μισθό, ένα καλό ταίρι, ένα καλό σπίτι, ένα παιδί.

Μεταξύ μας, οι άνθρωποι δεν διαφέρουν και πολύ μεταξύ τους. Θέλουν όλοι ανεξαιρέτως τα ίδια πράγματα, στα οποία αναλώνονται καθ` όλη τη διάρκεια της ηλίθιας ζωής τους και τα οποία είναι «υλιστικής» φύσεως (επιθυμίες που «πρέπει» να πραγματωθούν από κοινού, συναινετικά, να γίνουν δηλαδή η «πραγματικότητα» – αν δεν τα πραγματώσεις είσαι «εκτός πραγματικότητας») και ως εκ τούτου, ουδεμία σχέση με όνειρα έχουν.

Μη ξεχνάς αγαπητέ, πως θα πεθάνεις. Ήδη πεθαίνεις. Και οι σάρκες σου θα θαφτούν κάτω απ` το χώμα και θα φαγωθούν απ` τα σκουλήκια μέχρι να απομείνει μονάχα η κοπριά – η ίδια κοπριά από την οποία βγαίνει και το ψωμί, όπως έλεγε και ο Σελίν.

Κανείς δεν πρόκειται να θυμηθεί τον καλό μισθό σου, το τρανό σου σπίτι, το μπιμπελό που λες παιδί σου.

Τα αληθινά όνειρα δεν πεθαίνουν ποτέ. Έχουν την ιδιότητα να ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο, από μυαλά σε γραφτά κι από γραφτά σε μυαλά, να υποκινούν τάσεις και να δημιουργούν νέες καταστάσεις μέσα από το διάβα τους, δρώντας πεισματικά στο αντεργκράουντ της ανθρώπινης συνθήκης.

Τα αληθινά όνειρα παραμένουν φευγαλέα κι ανεκπλήρωτα, διαφορετικά, δεν θα `ταν όνειρα∙ ένα φιλί που μεινε μισό, κάποιος συλλογισμός, οι συνειρμοί, το cut up κολάζ εικόνων που `δες εχθές στον ύπνο σου, η δροσιά το πρωί…

(Αν δεις τον ύπνο σου πως πεθαίνεις, ξυπνάς ευθύς «εδώ». Όταν πεθάνεις «εδώ», τάχατες που ξυπνάς;)

dominik
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s