Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Το παραμύθι (μου, σου, του)

Της Έλενας Δελήπαλτα

Η ζωή είναι το προσωπικό παραμύθι κάθε ανθρώπου, η ιστορία που εμείς γράφουμε, ο καθένας ξεχωριστά, με το δικό μας μελάνι, αλλά με ένα ξένο χέρι.

Είναι ένα παραμύθι, με πρωταγωνιστές που άλλοτε επιλέγουμε εμείς, και άλλοτε όχι. Αυτούς που επιλέγουμε, τους ζωγραφίζουμε εμείς, με χρώματα, χαμόγελα, αγάπη. Είναι άνθρωποι που μας γεμίζουν, μας ολοκληρώνουν.

Αυτοί που δεν επιλέγουμε ζωγραφίζονται, από το ξένο αυτό χέρι, με το δικό μας ανεξίτηλο μελάνι, στις κενές σελίδες του μυαλού και της καρδιάς. Ή και ζωγραφίζονται, πάνω στις ήδη γραμμένες σελίδες, που το μελάνι έχει ξεθωριάσει. Αυτοί είναι σκοτεινοί χαρακτήρες, που δε ξέρουμε να τον σκιαγραφίζουμε, αλλά παρ’ όλα αυτά, μας αρέσει, νιώθουμε ότι ταιριάζει στη ζωή μας, και σιγά σιγά, ζωγραφίζεται στη καινούρια σελίδα του βιβλίου μας.

«Όλοι έχουν κάτι να σου προσφέρουν», μου είπε κάποιος, κάποτε. Και όντως, όλοι οι άνθρωποι που μπήκαν και βγήκαν στη ζωή μας, μας άφησαν κάτι, μας έδωσαν κάτι.

Ακόμη και οι όχι και τόσο κεντρικοί ήρωες, που μπορεί να έχουν μικρή συμβολή στην πλοκή και στον διάλογο έχοντας μικρή συμβολή στο παραμύθι της ζωής, έρχονται για να αφήσουν ένα μήνυμα, ένα (αν)ηθικο δίδαγμα. Έρχονται για να αλλάξουν τη φυσική ροή των πραγμάτων.

Με τους κεντρικούς ήρωες όμως, τι γίνεται;

Η επιλογή αυτών, δε γίνεται από κάποιον άλλο. Γίνεται από τον συγγραφέα, και το «άλλο», το ξένο χέρι. Ήθελε η Αντζελίνα να συμπρωταγωνιστήσει με τον Μπραντ; Ή περίμενε ότι θα χωρίσει την Άνιστον για να κάνουν μαζί τόσα παιδιά, που γεμίζουν  τάξη ελληνικού δημοτικού σχολείου; Ή ήθελε η Χιονάτη να ερωτευτεί τον «Πρινς Τσάρμινγκ»; Καλά δεν ήταν στην καλύβα της με τους 7 νάνους;

Όλος αυτός ο πρόλογος, γίνεται για να εξηγήσω ότι δεν επιλέγουμε ποιον να ερωτευτούμε, και ποιον θα βάλουμε πρωταγωνιστή της ζωής μας. Και ακόμη περισσότερο, πως οι πράξεις μας (το μελάνι), μπορεί να καθορίζουν εμμέσως πλην σαφώς τη ροή των πραγμάτων, αλλά όχι την κατάληξη.

Γι αυτό, όπως έχω ξαναπεί, κλείστε τα μάτια, δράστε αυθόρμητα και μέσα από τη καρδιά σας, και αφήστε την ιστορία σας να γραφτεί μόνη της.

delipalta
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s