Περί αστέρων και συμπάντων Speak.Easy

Κάτι σαν αυτογνωσία

Της Δήμητρας Βαρβούτη 

Μα σας λέω, αυτός ο άνθρωπος δεν έχει καμία ομοιότητα με κανέναν άλλον άνθρωπο.

Είναι ένα περίεργο μείγμα εντελώς διαφορετικών ενδιαφερόντων, απόψεων, ιδεολογιών. Είναι μια παράταιρη ανάμειξη χαοτικών σκέψεων και ονείρων, που είναι αδύνατο να υλοποιηθούν ταυτόχρονα. Είναι ένα πυκνό συνονθύλευμα άκρατων προσδοκιών από τη ζωή, από τον εαυτό του και τον διπλανό του.

Είναι απίστευτα αναποφάσιστος και ανέλπιστα ψυχαναγκαστικός, γεγονός που λαβώνει κάθε προσπάθεια ευτυχίας που τολμά. Είναι μια οξύμωρη περίπτωση εσωστρέφειας και κοινωνικότητας. Είναι μια διαρκής αμφιταλάντευση μεταξύ του «πρέπει» και του «θέλω». Είναι μια παράλογη κατάθλιψη με δίψα για ζωή. Είναι ένα αντιφατικό σύνολο που κουράζει όποιον προσπαθήσει να το προσεγγίσει, και στο τέλος τον απωθεί. Είναι κυνηγός ανεκπλήρωτων καταστάσεων και εμπειριών χωρίς καμιά ελπίδα να εκπληρωθούν. Είναι μια αδιάκοπη εξερεύνηση ζωντανών διαδραστικών γρίφων. Είναι υπεύθυνος για τη δυστυχία του ή τη χαρά του. Είναι υπαίτιος για την αδιαφορία που τον διακατέχει και που τον καθιστά ανίκανο να αδράξει ευκαιρίες. Είναι το τέλος και η αρχή όλων των προβληματισμών και των αναπάντητων ερωτημάτων του.

Θέλει να κάνει τα πάντα, σε μια απελπισμένη κραυγή ελευθερίας, χωρίς όμως να έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό ίσως σημαίνει να υποδουλωθεί σε όλα. Ό,τι κάνει, το ψάχνει σε βάθος, γεγονός που τον καθιστά ανίκανο να κάνει πολλά πράγματα συγχρόνως. Τότε η εσωτερική πάλη μέσα του φουντώνει και τα απωθημένα στοιβάζονται στο υποσυνείδητό του. Ο μεγαλύτερος του φόβος είναι ότι δεν θα προλάβει να δοκιμάσει, να γευτεί κάθε πτυχή του εαυτού του και του διπλανού του. Δεν τον φοβίζει ο θάνατος. Δεν πιστεύει στο Θεό. Μόνο λίγο στα αστέρια.

Αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ. Ίσως, πάλι, να είσαι εσύ. Μπορεί να είναι αυτός που καθόταν δίπλα σου, σήμερα στο λεωφορείο. Τελικά μπορεί αυτός ο άνθρωπος να είναι όλοι οι άνθρωποι της γης μαζί, άρα κανένας. Άλλωστε, πόσο διαφέρουμε όλοι μεταξύ μας;  

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s