Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #20

[Εναλλακτικό δελτίο για 30/10]

Του Βασίλη Δημόκα

Το ΣτΕ αποφάσισε…

Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ο νόμος Παππά για τον διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Ύστερα από μια χρονοβόρα νομική μάχη που διήρκεσε περισσότερο από 5:30 ώρες, ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι επικρατείας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με 14 ψήφους υπέρ της αντισυνταγματικότητας και 11 κατά αυτής, έκριναν με οριακή πλειοψηφία την αντισυνταγματικότητα του ραδιοτηλεοπτικού νόμου της κυβέρνησης.

Η 5η κατά σειρά διάσκεψη του ΣτΕ σχετικά με το ζήτημα κινήθηκε σε φορτισμένο κλίμα με τους δικαστές να λογομαχούν για το θέμα. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε ήταν τα δύο διαλείμματα που χρειάστηκαν προκειμένου να αποφορτιστεί η ένταση στην αίθουσα, ενώ κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων σχηματίστηκαν αρκετάπηγαδάκια. Ειδικότερα ο νόμος 4339/2015 κρίθηκε από την ολομέλεια του ΣτΕ αντισυνταγματικός, καθώς θεωρήθηκε ότι προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει την αρμοδιότητα της χορήγησης τηλεοπτικών αδειών αποκλειστικά στο ΕΣΡ (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης). Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου ήρθε να ανατρέψει το επικρατέστερο σενάριο που ήταν να κριθεί μεν ο νόμος αντισυνταγματικός, αλλά παράλληλα να δινόταν στην κυβέρνηση η προθεσμία να τον “διορθώσει” , με την συγκρότηση του ΕΣΡ. Τελικά, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε τον νόμο εξ’ ολοκλήρου αντισυνταγματικό, ακυρώνοντας ουσιαστικά την ύπαρξή του. Τα κανάλια παραμένουν σε λειτουργία, ενώ πλέον την αρμοδιότητα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου την αποκτά μόνο το ΕΣΡ, αμέσως μετά την συγκρότησή του.

Πηγή: protothema.gr

Όταν οι αγώνες σου ανταμείβονται 

Με το βραβείο Ζαχάρωφ τιμώνται φέτος δύο γυναίκες της εθνότητας των Γιαζίντι, που διέφυγαν από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το βραβείο Ζαχάρωφ είναι ένα διεθνές βραβείο, το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού και αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ. Θεσμοθετήθηκε το 1988 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο σε αναγνώριση προσώπων ή οργανισμών για τη δια βίου αφοσίωσή τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών(Wikipedia). Το φετινό βραβείο αποδίδεται σε δύο ακτιβίστριες, τη Nadia Murad Basee Taha και την Kamiya Aji Bashar, της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS εχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας. Στις 3 Αυγούστου 2014 το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε όλους τους άνδρες του χωριού Kocho του Ιράκ, στο οποίο ζούσαν ενώ μετά τη σφαγή αυτή, γυναίκες και παιδιά υποδουλώθηκαν σε αυτό. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Aji Bashar, η Murad και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Πιο συγκεκριμένα, η Nadia Murad Basee Taha πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές ως σκλάβα του σεξ. Μάλιστα μετά την εκτέλεση των έξι αδερφών, του πατέρα και της μητέρας της (που κρίθηκε ανίκανη για σεξουαλική χρήση) η ίδια αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας. Τον Νοέμβριο του 2014 κατάφερε να δραπετεύσει από την περιοχή που ελεγχόταν από το Ι.Κ. και αφού πέρασε από καταυλισμό προσφύγων στο βόριο Ιράκ κατέληξε στη Γερμανία. Αντίστοιχα δραματική είναι και η ιστορία της Kamiya Aji Bashar, η οποία κατόρθωσε να δραπετεύσει με την στήριξη της οικογενείας της μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Καθώς είχε τραπεί σε φυγή με τους μαχητές του ISIS να την ακολουθούν από πίσω, στην προσπάθειά της να περάσει τα κουρδικά σύνορα και να κατευθυνθεί σε εδάφη που ελέγχουν Ιρακινές δυνάμεις εξερράγη νάρκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα δύο γνωστοί της και η ίδια να τραυματιστεί και σχεδόν να τυφλωθεί. Τελικά κατάφερε να δραπετεύσει και μεταφέρθηκε στη Γερμανία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πλέον, και οι δύο αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: iefimerida.gr

Το πρόβλημα πάντως παραμένει

Ύστερα από τις κινητοποιήσεις των προσφύγων που σημειώθηκα σε Μόρια, Χίο, Σάμο και Λέσβο, οι αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, για ενδεχόμενα νέα επεισόδια. Πολλοί πρόσφυγες παραμένουν ακόμα κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως διαπιστώνει η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Ιβέρνα Μακ Γκούαν που επισκέφτηκε τη Λέσβο. Η κ.Μακ Γκούαν χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων “δραματικές”. «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη» επισήμανε η κ. Μακ Γκούαν. Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι το φαγητό είναι ακατάλληλο, ότι οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές και σε κοντέινερ ενώ οι πρόσφυγες βρίσκονται μακριά από απαραίτητες κοινωνικές δομές, όπως υγείας, εκπαίδευσης κλπ. Επιπλέον, η επικεφαλής ρίχνει τις ευθύνες για την τωρινή κατάσταση τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ελληνική κυβέρνηση. Η μεν ΕΕ ευθύνεται για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, ενώ η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς, εξηγεί. Παράλληλα, επεσήμανε τις πολιτικές σκοπιμότητες που κρύβει η καθυστέρηση στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. «Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη» επισήμανε η κ. Μακ Γκούαν. Στον απόηχο των ελλείψεων του Ελληνικού κρατικού μηχανισμού, η Ε.Ε. αρνείται να αποστείλλει εμπειρογνώμονες να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών αρχών για την εξέταση παροχής ασύλου στους πρόσφυγες, επικαλούμενη φόβο για τυχόν εξεγέρσεις. Η συγκεκριμένη πληροφορία μάλιστα, την οποία μεταδίδει το γερμανικό περιοδικό “Spiegel” προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση καθώς στην συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας προβλέπεται ενίσχυση των ελληνικών Αρχών. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη ενώ υπουργοί της Γερμανικής κυβέρνησης καλούν την Ε.Ε. να κάνει κάτι άμεσα προκειμένου να μην προκύψουν περαιτέρω προβλήματα.

Πηγή: lifo.gr 

«Μεδουσοοικογένειες» στο Διάστημα!

Μια έρευνα που ξεκίνησε την δεκαετία του 90’ βγάζει το πόρισμά της σήμερα και προειδοποιεί για την μελλοντική αποίκηση του ανθρώπου στο διάστημα. Ερευνητές της NASA επιχείρησαν να στείλουν στο διάστημα μεγάλο αριθμό μεδουσών προκειμένου να μελετήσουν την πορεία της ανάπτυξής τους στο διάστημα. Έτσι, διεξήγαγαν την πρώτη αποστολή μεδουσών στο διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 90’ μέσω του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια. Οι 2.478 μέδουσες ταξίδεψαν σε φιάλες και σακούλες γεμισμένες με τεχνητό θαλασσινό νερό. Οι αστροναύτες παρείχαν το μείγμα των χημικών ουσιών που θα επέτρεπαν στις μέδουσες να κολυμπούν ελεύθερα και να αναπαράγονται. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα πλάσματα πολλαπλασιάστηκαν και προς το τέλος υπήρχαν περίπου 60.000 μέδουσες σε τροχιά γύρω από τη Γη. Βασικός στόχος της μελέτης ήταν η καταγραφή των επιπτώσεων της μικροβαρύτητας καθώς τα πλάσματα θα αναπτύσσονταν από πολύποδες σε μέδουσες καθώς και η παρατήρηση της αντίδρασης τους όταν θα επέστρεφαν στην Γη, υπό την ύπαρξη της βαρύτητας. Αν και η μέδουσα διαφέρει πολύ από τον άνθρωπο, διαθέτει ως κοινό στοιχείο με αυτόν την ικανότητα να προσανατολίζεται ανάλογα με την βαρύτητα μέσω ενός περίπλοκου συστήματος που αναπτύσσουν. Αυτός είναι και ο λόγος που χρησιμοποιήθηκαν μέδουσεςγια τις ανάγκες του πειράματος. Οι μέδουσες που επέστρεψαν στη Γη είχαν εμφανίσει δυσκολία στο πώς να κολυμπήσουν στο νερό και φάνηκε πως δεν είχαν αναπτύξει τις ίδιες δυνατότητες αίσθησης της βαρύτητας με τους γήινους συγγενείς τους. Αν και το σύστημα είχε φαινομενικά αναπτυχθεί σωστά, οι οργανισμοί είχαν προβλήματα στο κολύμπι, ανωμαλίες στον παλμό και την κίνηση και εμφάνιζαν αστάθεια ή όπως το θέτουν πιο απλά οι επιστήμονες, είχαν κάτι σαν μόνιμο ίλιγγο.

Πηγή: lifo.gr 

(Ως σάουντρακ του τελευταίου κυριακάτικου απογεύματος του Οκτώβρη:)

dimokas

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s