Ψυχε-Δελή-α Speak.Easy

εσωτερική ενδοσκόπηση

Της Έλενας Δελήπαλτα

Κατάσταση κατά την οποία το άτομο ψάχνει/αναζητά τα προσωπικά του λάθη, την άσκηση γόνιμου αυτοελέγχου, την αξιολόγηση των πράξεων του, με σκοπό την επισήμανση των προτερημάτων και των μειονεκτημάτων του.

Πότε φτάνει σε μία τέτοια κατάσταση όμως κάποιος; Τι του τη προκαλεί ή τον οδηγεί εκεί;

Η συνεχόμενη απογοήτευση, η επανειλημμένη απόρριψη, οι λανθασμένοι άνθρωποι, μας οδηγούν πολλές φορές στις σκέψεις, στις υποθέσεις, ότι τα λάθη γίνονται από εμάς και όχι από τους άλλους.

Άλλωστε όταν δεν ξέρεις τον άλλο, το να καθίσεις να ψάξεις σε εκείνον τα λάθη, είναι περιττό, ως και άχρηστο. Ή όταν κάτι γίνεται συνεχόμενα, συνειδητοποιείς ότι δε φταίει κάποιος άλλος, αλλά κάτι στη δική σου συμπεριφορά και ιδιοσυγκρασία που πρέπει να βρεθεί/εντοπισθεί και να τροποποιηθεί.

Εντοπίζεις σε κάθε κατάσταση (ερωτική, φιλική, επαγγελματική) τα λάθη σου, ώστε να μην επαναληφθούν σε κάθε επόμενη φορά.

Αντιμιλούσες στη πρώτη σου δουλειά στα αφεντικά σου; Ε, δε θα το κάνεις στην επόμενη.

Εμπιστεύτηκες πολύ κάποιον/α φίλο/η; Ε, δε θα εμπιστεύεσαι ούτε τον κώλο σου στο μέλλον.

Πίεζες πολύ καταστάσεις με μηνύματα και κουβέντες σε μία σχέση; Ε, μούγκα στην επόμενη.

Δεν είναι όμως κάθε φορά τόσο απλά και εμφανή τα λάθη.

Αυτά τα μη εμφανή είναι που ζορίζεσαι να εντοπίζεις, που μιλάς μόνος σου για να βρεις, δε ξέρεις αν υπάρχουν όντως. Τα φαντάζεσαι όμως, ψάχνεις, υπεραναλύεις, με την ελπίδα ότι θα τα βρεις και θα γίνεις καλύτερα.

Η εσωτερική ενδοσκόπηση, για εμένα είναι ένα φανταστικό χανζαπλάστ, ένας επίδεσμος, που κρατάει το αίμα να μη κυλήσει από το τραύμα, το κόκαλο μη φύγει από τη θέση του και πονέσεις κι άλλο.

Το να πιστεύεις ότι φταις εσύ σε κάθε κατάσταση, είναι μία δικαιολογία για να μη δεις την αλήθεια. Σε βοηθάει όμως να μπορέσεις να γίνεις καλύτερος.

Ποιο το νόημα να ρίχνεις τα λάθη και το φταίξιμο μόνο στους άλλους; Δε σε βοηθάει ούτε σαν άνθρωπο ούτε σα προσωπικότητα.

Το να εντοπίζεις τα λάθη σου σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση όμως σε βοηθάει να μπορέσεις να βρεις καλύτερα τον εαυτό σου και εσένα τον ίδιο ως προσωπικότητα.  Σε βοηθάει να είσαι ξεκάθαρος πρώτα με τον εαυτό σου και ύστερα με τους άλλους.

Αν δεν είσαι εσύ ο ίδιος ειλικρινής και ξεκάθαρος σε εσένα, πως περιμένεις να είναι οι άλλοι. Η αλήθεια είναι πως η ζωή δεν είναι δούναι και λαβείν. Δε θα πάρεις ο, τι δώσεις. Αν είσαι τυχερός, ίσως κάτι περισσότερο, αν όχι, πολύ λιγότερα. Αν δώσεις όμως ο, τι πιο ειλικρινές και ξεκάθαρο έχεις, θα ξέρεις ότι σε εκείνη τη περίπτωση, δεν έκανες τίποτα λάθος.

Είναι μία ώριμη κατάσταση λοιπόν η εσωτερική ενδοσκόπηση. Θέλει μυαλό, θέλει γερά δόντια, αυτογνωσία και να αντέχεις να ακούσεις την αλήθεια, αλλά αυτή τη φορά από εσένα.

Κανένας δε θα σε κρίνει καλύτερα από εσένα, και κανένας δε θα σε αλλάξει καλύτερα από εσένα.

Άλλαξε λοιπόν για σένα, γνώρισε τον εαυτό σου για σένα.

Για να τα έχεις καλά με εσένα.

Γιατί μόνος γεννιέσαι, και μόνος πεθαίνεις σε αυτή τη ζωή.

delipalta

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s