Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #21

[Εναλλακτικό δελτίο για 6/11]

Της Χριστίνας Καπουρτζούδη

Green Leo

«Let us not take this planet for granted» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ο αγαπημένος μας ηθοποιός -και πλέον κάτοχος Όσκαρ- Leonardo DiCaprio, όταν εκφώνησε τον νικητήριο λόγο του στα βραβεία Όσκαρ πέρσι και θέλησε να μας το υπενθυμίσει και φέτος με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που αφορά την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Σε συνεργασία με τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ, Fisher Stevens, o DiCaprio παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του «Before the Flood», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο κανάλι του National Geographic στις 30 Οκτωβρίου. Το ντοκιμαντέρ διάρκειας 95 λεπτών, ακολουθεί το ταξίδι του ηθοποιού σε όλο τον κόσμο με σκοπό την διερεύνηση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Και επειδή ήθελα να το σχολιάσω -ΚΑΙ αυτό- και επειδή έπαθα μια κρισάρα σχετικά με το πόσο ‘’καλή΄΄ είμαι σε αυτό που κάνω- όχι, δεν αναφέρομαι στα μακαρόνια που βράζω αυτή τη στιγμή, αλλά στο ‘’δημοσιογραφικό’’ κομμάτι της ζωής μου-  αποφάσισα να δω αυτό το περιβόητο ντοκιμαντέρ και να σας πω την άποψη μου, ένα ρεζουμέ, κάτι βρε αδερφέ.

Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα lifechanging ντοκιμαντέρ που δεν θα σας αφήσει να κοιμηθείτε το βράδυ(μέλι στάζω), η εικόνα και η σκηνοθεσία είναι εξαιρετική μεν, αλλά γενικότερα κυριαρχεί η παρουσία του DiCaprio, σε σημείο που δίνει την αίσθηση ότι το ντοκιμαντέρ αφορά τον ίδιο σε σχέση με το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της καριέρας και συνεισφοράς του στον τομέα αυτό. Το δεύτερο μισό είναι σαφώς καλύτερο από το πρώτο, υπάρχουν ποικίλες συνεντεύξεις από επιστήμονες και ειδικούς, ενώ η ομιλία του DiCaprio στο τέλος είναι ιδιαίτερα ηχηρή. Τα σχόλια σχετικά με το ντοκιμαντέρ ποικίλουν, κυρίως λόγω της συχνής χρήσης private jets και superyachts από τον ηθοποιό. «Bless Leo for saving our environment – one private jet at the time», είναι ένα ειρωνικό -μεν εύστοχο- σχόλιο κάτω από το ντοκιμαντέρ του ηθοποιού.

Βέβαια, αξίζει να το δείτε οι ίδιοι για να σχηματίσετε μια άποψη (ή απλά για να δείτε τον ηθοποιό να κυκλοφορεί με μια τραγιάσκα από χώρα σε χώρα)  

Δεν σταματά όμως εκεί. Φαίνεται ότι ο ηθοποιός έχει πάρει φόρα όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς έχει ανακοινωθεί ότι η εταιρία παραγωγής του, Appian way, θα αναλάβει την ταινία Captain Planet, ταινία με τον αγαπημένο από τα 90s ήρωα-οικολόγο. Το σενάριο θα είναι σε συνεργασία με τον Glen Powell, γνωστό από την σειρά Scream Queens, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια ανακοίνωση ως προς το αν ο DiCaprio θα είναι μέρος του καστ. Ίδωμεν, λοιπόν.

Πηγή: hypebeast.com

Πολλές πάρα πολλές αλλά ποτέ ποτέ δεν είναι αρκετές

Πρώτον, τέρμα χαζός τίτλος. Δεύτερον, στο μυαλό μου παίζει η έκτη αίσθηση της Κολέτσα και δεν ξέρω πώς νιώθω γι’ αυτό. Τρίτον, ας περάσουμε στο θέμα μας επιτέλους!

Φαίνεται πως ο Αριστοτέλης έκανε λάθος όσον αφορά τον αριθμό των αισθήσεων του ανθρώπου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αισθήσεις του ανθρώπινου οργανισμού δεν περιορίζονται στην όραση, την ακοή, την όσφρηση, τη γεύση και την αφή, αλλά κυμαίνονται από 22 με 33. Η αίσθηση της ισορροπίας, της ιδιοδεκτικότητας, της κίνησης, είναι μερικές από τις αισθήσεις που χωρίς αυτές θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην καθημερινή μας ζωή. Χωρίς ισορροπία και την κίνηση θα ήταν αδύνατο να σταθούμε ή να κινηθούμε, θα ήταν αδύνατο να ζήσουμε. Η κιναισθητική ικανότητα περιγράφει την ικανότητα του σώματος να συντονίζει τη κίνηση και να «αντιλαμβάνεται» τη θέση του στον χώρο και τον χρόνο. Η ιδιοδεκτικότητα, γνωστή και ως η έκτη αίσθηση (η Κολέτσα έκανε λάθος επίσης)  είναι η δυνατότητα που έχει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα να φέρνει σε επαφή και να συντονίζει τα διάφορα τμήματα του σώματος μεταξύ τους. Παρ’ όλα τα νέα δεδομένα, η κυριαρχία της αριστοτελικής αντίληψης των 5 αισθήσεων εξακολουθεί να υφίσταται, κυρίως γιατί μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση των αισθήσεών μας, σε νευρολογικό επίπεδο βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Σύμφωνα με τον βρετανό φιλόσοφο Barry C. Smith, η ενασχόληση της νευρολογίας με τον τομέα των αισθήσεων, θα μπορούσε να συνεισφέρει και στον τομέα της φιλοσοφίας, κάνοντας τους φιλοσοφικούς λόγους περί αισθήσεων πολύ πιο ακριβείς και πλούσιους. Έτσι, θα μπορέσουν και οι φιλόσοφοι με τη σειρά τους να προσφέρουν στην μελέτη των επιστημόνων, αφού πρώτα μπορέσουν και καλύψουν τη διαφορά των μεγάλων προόδων που γίνονται στον τομέα της επιστήμης του εγκεφάλου.

Πηγή: aeon.gr

Προσφορά ζωής

Πρώτη φορά θα μιλήσω για αύξηση και δεν θα αναφέρομαι σε τρομοκρατικές επιθέσεις, χρέος, ανεργία και πάει λέγοντας. Ο αριθμός δοτών οργάνων αυξήθηκε κατά 20% φέτος, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση αυτή, οφείλεται, κυρίως στη δυνατότητα που έδωσε στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων το Ίδρυμα Ωνάση, να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κατάφερε να έρθει σε επαφή με 40 ΜΕΘ και με πάνω από  250 ιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων. Παράλληλα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των μεταμοσχεύσεων. Με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής κ. Ανδρέας Καραμπίνης δήλωσε ότι η «επανεκκίνηση» του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, γίνεται πραγματικότητα. Θεσμικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη, για πρώτη φορά, ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και αυτή τη στιγμή αποτελεί και την άμεση προτεραιότητά του ΕΟΜ. Η αναβάθμιση όμως  του θεσμού της Δωρεάς Οργάνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, των ανθρώπων που προσφέρουν το δώρο ζωής. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

Τη στιγμή όμως που κάποιοι παίρνουν πρωτοβουλίες και επιμορφώνονται επί του θέματος, κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να φοβούνται και να διστάζουν. Γι’ αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι: η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι μόσχευμα, σε κάποια φάση της ζωής μας, είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Από έναν δότη μπορούν να σωθούν έως και 20 ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρού, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις («κατάσταση φυτού»). Για περισσότερες πληροφορίες αξίζει να ρίξετε μια ματιά στη σελίδα του οργανισμού: http://www.eom.gr/

Πηγή: tovima.gr

          Eom.gr

(Ath)Art

Ο Οκτώβρης έκλεισε με τα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στην πρωτεύουσα και ο Νοέμβρης ξεκίνησε, έτσι με ένα γεμάτο πρόγραμμα.

Στα εγκαίνια του Μουσείου έγινε και η παρουσίαση της έκθεσης «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα-Αμβέρσα» αλλά και της δράσης «Το ΕΜΣΤ στον κόσμο», στο ισόγειο και υπόγειο χώρο του κτηρίου, που βρίσκεται στην διεύθυνση Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)

Η έκθεση «Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα», που εγκαινιάζει τον χώρο των περιοδικών εκθέσεων του ΕΜΣΤ αρθρώνεται σε 22 θεματικές ενότητες, με περισσότερα από 70 έργα 66 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και θα διαρκέσει μέχρι και τις 29 Ιανουαρίου 2017. Συνεπώς, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται καθημερινά τις εκθέσεις στις ώρες λειτουργίας του μουσείου: καθημερινά πλην Δευτέρας και ώρες 11.00 έως 19.00 και κάθε Πέμπτη από τις 11.00 έως τις 22.00.

Η γενική είσοδος κοστίζει 5 ευρώ, ενώ ισχύουν και μειωμένες τιμές για ειδικές κατηγορίες, αλλά και δωρεάν είσοδος κάθε Πέμπτη από τις 5:00 μ.μ. – 10:00 μ.μ. στις 18 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Πηγή: huffingtonpost.gr

Κυριακή πρωί, ζεστός καφές και αυτό:

kapourtzoudi

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s