Μετάβαση στο περιεχόμενο

Spread the news #22

[Εναλλακτικό δελτίο για 13/11]

Του Βασίλη Δημόκα

Η διαφήμιση που ξεπερνά το κέρδος

Σε μια ιδιαίτερα πρωτότυπη κίνηση προχώρησε η  εταιρία επίπλων ΙΚΕΑ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πελάτες της. Μέσα στο κατάστημα στο Σπέλεντεν της Νορβηγίας «διαφημίζεται» μεταξύ των διαφόρων προτάσεων για την οικοδόμηση ενός σπιτιού, ένα ιδιαίτερο δωμάτιο που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει, να συγκινήσει και να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα. Πρόκειται για έναν χώρο που δημιουργήθηκε από τους υπευθύνους του καταστήματος σε συνεργασία με τον νορβηγικό «Ερυθρό Σταυρό» και αναπαριστά πιστά ένα σπίτι στη Συρία. Το σπίτι υποτίθεται πως βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Δαμασκό και κατοικείται από μια εννιαμελή οικογένεια. Η μητέρα των τεσσάρων παιδιών που μένουν μέσα σε έναν χώρο κτισμένο από πλίνθους ονομάζεται Ράνα. Μέσα σε αυτόν τον «σκοτεινό» χώρο συναντά κανείς διάφορα αντικείμενα που φέρουν στις ετικέτες τους, ιστορίες που αφηγούνται την ζωή των μελών της οικογένειας, ενώ σε κάθε ένα σύνδεσμο μπορεί να καταθέσει ο πελάτης την δωρεά του. Επιπλέον, οι πλίνθινοι τοίχοι δε κοσμούνται από πίνακες ζωγραφικής αλλά από πορτραίτα που παρουσιάζουν θλιμμένα πρόσωπα. Η αρχιτεκτονική επιμέλεια του κτίσματος αποδίδεται στην διαφημιστική εταιρεία POL και αποτελεί μέρος της δράσης για την προώθηση της ετήσιας καμπάνιας στην Νορβηγία («TV-Aksjonen») που έχει στόχο την συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το σύνολο των δωρεών που θα συγκεντρωθούν φέτος αναμένεται να δοθεί στον Ερυθρό Σταυρό και να διατεθεί σε οικογένειες που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. «Δουλεύαμε μήνες, με τον Ερυθρό Σταυρό και είχαμε πολλά γυρίσματα από Συρία. Όσο συγκινητικό κι αν ήταν, τίποτα δεν πλησιάζει την εμπειρία της επίσκεψης σε ανθρώπους που ζουν σε εμπόλεμη ζώνη. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να δώσουμε αυτή την εμπειρία στους Νορβηγούς. Στο ένα και μοναδικό μέρος όπου μπορείς να σκεφτείς και να προγραμματίσεις για το μέλλον, το διαμέρισμα λειτουργεί ως υπενθύμιση του πόσο τυχεροί είμαστε», δήλωσαν οι διαφημιστές της POL.

Η επέλαση των VEGAN

Μπορεί η χορτοφαγία και η κάθε μορφή τροφής που στρέφεται σε φυτικά και υγειινά πρότυπα να ακούγεται ιδιαίτερα πρωτοποριακή και «αλτέρνατιβ», όμως ανατρέχοντας κανείς στο παρελθόν συνειδητοποιεί ότι είναι τόσο παλιά όσο ο οργανωμένος πολιτισμός. Ξεκινά κιόλας από την φυλή των λωτοφάγων που κατανάλωναν μόνο λωτούς ενώ διάφορες επιφανείς προσωπικότητες (Βούδας, Πλούταρχος, Ντα Βίντσι, Μαρκ Τουέιν, Ντέιβιντ Θορό, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Μαχάτμα Γκάντι, Πολ ΜακΚάρτνεϊ κ.ά.) υπήρξαν φανατικοί χορτοφάγοι. Σήμερα η διαφορά μεταξύ χορτοφάγων-κρεατοφάγων γιγαντιώνεται καθώς πέρα από το γεγονός ότι η χορτοφαγία κερδίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, αποκτά ιδεολογικό και ακτιβιστικό χαρακτήρα.

Η χορτοφαγία και ιδιαίτερα οι πιο καθαρές μορφές της, όπως ο βιγκανισμός, δεν πρεσβεύουν απλώς ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής αλλά μια οπτική που πρόσκειται σε βαθύτερες πνευματικές αναζητήσεις σχετικά με την ζωή. Η αυστηρή ή ολική χορτοφαγία είναι μια φιλοσοφία που αποκλείει την χρήση ζώων ή ζωικών προϊόντων για τροφή, ένδυση ή και άλλους σκοπούς. Ο βίγκαν, όπως αποκαλείται ένας αυστηρά χορτοφάγος, είναι υποστηρικτής όχι μόνο μιας καλύτερης υγείας αλλά μιας παγκόσμιας ηθικής δεοντολογίας με ευρύτερες οικολογικές διαστάσεις. Θεωρεί τον βιγκανισμό αναγκαίο για τον ίδιο αλλά κυρίως για το περιβάλλον. Αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να υπηρετήσει με την διατροφή του το δικαίωμα των ζώντων οργανισμών (πέραν του ανθρώπου) στη ζωή κι έτσι να διατηρεί την συνείδησή του καθαρή. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες «φλερτάρουν» με την ιδέα να γίνουν χορτοφάγοι και να αλλάξουν τρόπο ζωής. Ωστόσο, τα νούμερα δε πλησιάζουν σε αντίστοιχα νούμερα σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη που έχουν αγκαλιάσει εδώ και καιρό την αποχή από κάθε είδους ζωικό λίπος. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στην Ευρωπαϊκή επικράτεια το 45% των γυναικών δήλωσαν είτε ότι ήταν χορτοφάγοι, είτε ακραίοι χορτοφάγοι είτε ότι είχαν υπάρξει χορτοφάγοι στο παρελθόν. Πάντως, πολλοί διατροφολόγοι επισημαίνουν τις πολλαπλές διατροφικές αξίες της χορτοφαγίας, γεγονός που προμηνύει την αύξηση των χορτοφάγων παγκοσμίως.

Στροφή στον πολιτισμό!

Πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης διοργανώνει η 1η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης με στόχο να φέρει πιο κοντά τους πολίτες με τον πλούτο και τα κάλλη του πολιτιστικού πλούτου της πόλης. Οι ξεναγήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει έως την Κυριακή 18/12. Τις ξεναγήσεις αυτές θα πλαισιώσουν έμπειροι ξεναγοί σε ομάδες που δεν θα ξεπερνούν τα 40 άτομα. Η πρώτη ξενάγηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέρος της Ρωμαϊκής ιστορίας της πόλης, επισκεπτόμενοι την Αρχαία Αγορά και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Οι φόροι μπαίνουν, τα νούμερα δεν βγαίνουν…

Παρά τις υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, τα δημόσια έσοδα κυμαίνονται σε πτωτικά επίπεδα. Την τελευταία δεκαετία οι υπέρογκες μνημονιακές απαιτήσεις που συνολικά έχουν αγγίξει τα 37 δισ. ευρώ δεν έχουν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως αναφέρει άρθρο της «Καθημερινής, στο διάστημα από το πρώτο μνημόνιο έως σήμερα οι κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει μέτρα επιβολής φόρων συνολικής αξίας 37 δις. ευρώ. Σύμφωνα όμως με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, στο διάστημα αυτό τα έσοδα του κράτους δεν αυξήθηκαν. Αντιθέτως, τα στοιχεία παρουσιάζουν μείωση στα κρατικά έσοδα κατά 9,2 δισ. ευρώ. Η «πηγή του κακού», εστιάζεται στην φοροδιαφυγή, την μάστιγα που καθηλώνει την οικονομία της χώρας. Σύμφωνα με έρευνες η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου η φοροδιαφυγή καλπάζει στα ύψη. Συγκεκριμένα, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα κυμαίνεται σε 6-9% του ΑΕΠ, δηλαδή έως και 32% των δημοσίων εσόδων. Η χώρα μας χάνει ετησίως περίπου 16 δις. ευρώ, εξαιτίας της φοροδιαφυγής. Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να γίνει μείωση των συντελεστών φορολογίας, ενώ θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος. Μακροπρόθεμα, θα πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές για την περαιτέρω οργάνωση των φορολογικών αρχών, για την τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων φορολογίας καθώς και για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος. Το πιο βασικό βήμα προκειμένου να αναστραφούν οι αριθμοί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας είναι να δημιουργηθεί στον Έλληνα πολίτη φορολογική συνείδηση.

Πηγές: lifo.gr, kathimerini.gr 

dimokas

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s