Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

S.T.Op #3 Για την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου

Συντονίζει η Φάτα Μοργκάνα 

Όταν έμαθα για το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας –γνωστό και ως Brexit- σκέφτηκα «αποκλείεται». Κι όμως συνέβη. Όταν έμαθα για τις αμερικανικές εκλογές και την υποψηφιότητα του Donald Trump σκέφτηκα «αποκλείεται». Και συνέβη και αυτό.                                           Βέβαια, και όταν έβλεπα τον τελικό του X-Factor «αποκλείεται» είπα για τον Ανδρέα Λέοντα, και βγήκε νικητής.

Επομένως καταλήγουμε σε δύο συμπεράσματα: από τη μία είμαι πολύ κακή στις εκτιμήσεις και από την άλλη είναι αισθητή η ανάγκη της πλειονότητας για αλλαγή, ακόμη κι αν αυτή φέρει αποτελέσματα που ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε. Η Ευρώπη μεταλλάσσεται, η Αμερική αλλάζει πορεία, κι εμείς, επιβάτες του μεγάλου πλοίου, προσπαθούμε από την κουπαστή να διακρίνουμε τον προορισμό μας.

Σε μια περίοδο όπου όλοι μουδιασμένοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις της πολιτικής επικαιρότητας, οι συντάκτες μας παίρνουν θέση, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα.

·της Μελίνας Αμανατίδου·

Ο πρώην και ο νυν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανταλλάσσουν την τυπική και υποχρεωτική χειραψία εν όψει των τηλεοπτικών καμερών… and the show begins! Trumpα Τrumpαλίζομαι, Trump o σεξιστής, ο ρατσιστής, ο φωνακλάς, ο ψεύτης, ο…, ο…, ο… Όλοι οι πρόεδροι επέμεναν στο να μην τον ψηφίσει ο αμερικανικός λαός, πολλοί από τους επιστημονικούς και οικονομικούς κύκλους επέμεναν στο να μην τον εμπιστευθεί ο αμερικανικός λαός. Φόβος και τρόμος η εκλογή του Trump. Όμως; Όμως, η εκλογή του Trump έγινε και ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου πήρε τα κλειδιά και ετοιμάζεται να αλλάξει τις κουρτίνες. Θα αρκεστεί άραγε μόνο στις κουρτίνες ή και στα φώτα του υπόλοιπου πλανήτη; Επειδή, κατά τα άλλα, όλα βαίνουν υπέροχα, ας περιμένουμε την καταστροφή.

·του Παναγιώτη Συμεωνίδη·

Με την εκλογή του Τράμπ ως τον νέο πλανητάρχη όλοι πιστεύουν ότι θα επικρατήσει ένα χάος στον κόσμο. Εγώ από την άλλη πιστεύω πως θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες αλλαγές, αλλά όχι τόσο μεγάλες, ειδικά στην Ελλάδα και στο χρέος που έχει -όπως είπε και ο ίδιος δεν θα ασχοληθεί καθόλου με την χώρα μας. Για τις υπόλοιπες χώρες δεν ξέρω ποια είναι τα σχέδια του, αλλά ελπίζω να μην είναι κάτι συνταρακτικό. Με την αφορμή μίας φωτογραφίας από το διαδίκτυο που απεικονίζεται η χειραψία του νυν και του πρώην πλανητάρχη, μας δίνει να καταλάβουμε αρκετά πράγματα, καθώς ο Ομπάμα κοιτάει αλλού και ο Τράμπ έχει μια έκφραση ειρωνικής απογοήτευσης. Και για να κλείσω, η άποψη μου πάνω σε αυτό το θέμα είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τόσο πολύ,γιατί όπως ξέρουμε όλοι κανείς δεν κάνει αυτά που λέει, πόσο μάλλον άτομα που έχουν μεγάλη δύναμη στον χώρο της πολιτικής.

·της Ντίας Κουκ·

Σε κάποια νυχτερινή ώρα για κάποια μακρινή χώρα… Ο Θ., μεταξύ άλλων, υποστήριξε την αύξηση των φόρων από τον Trump και διατυμπάνιζε πως είναι λογικό να θέλει να υποστηρίξει τις πολυεθνικές, όντας μεγαλοεπιχειρηματίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, χρησιμοποιεί μία καταστροφολογία, λέγοντας, πως οι Κινέζοι «κλέβουν» τα έσοδα του αμερικανικού κράτους, λόγω των χαμηλών, σαφέστατα, ημερομισθίων και των περισσότερων εργατικών χεριών. Ο Θ. υποστηρίζει τον Trump, γιατί μιλάει ξεκάθαρα και θεωρεί πως η γραμμή που ακολουθεί να αναδιοργανώσει τη δικαιοσύνη και να αυξήσει τους φόρους είναι η σωστή και η κατάλληλη για τη σημερινή Αμερική. Όμως, ο Η. έχει άλλη άποψη. Κατηγορεί τον Trump ως μισογύνη, απολυταρχικό και όχι ανοιχτόμυαλο. Υπαινίσσεται πως στα περισσότερα debates κατηγορεί ανοιχτά την Clinton, κάτι στο οποίο ο Η. δε συμφωνούσε. Η Clinton, λέει, έχει καλύτερες επιχειρηματικές προτάσεις, επιθυμώντας να στηρίξει τη μεσαία τάξη, μιας και ο πατέρας της ανήκε σε αυτή. Για να ενδυναμώσει την προτίμηση του προς τη γυναικεία πλευρά, παραθέτει πως για να αποδείξει τη βοήθεια της στις μικρές επιχειρήσεις, θα μειώσει τους φόρους. Το κακό που θα μπορούσε να της επιρρίψει είναι τα σκάνδαλα του συζύγου της, που λέγεται πως είναι και η ίδια αναμειγμένη, καθώς και ότι είναι πολεμοχαρής, κάτι στο οποίο ο Η. διαφωνεί κάθετα. Ο Χ., από την άλλη πλευρά, είχε μπερδευτεί με την όλη συζήτηση. Είναι σίγουρος, πως με την έκβαση του αποτελέσματος υπέρ του Trump, τα πράγματα θα είναι, μάλλον ίδια. Θεωρεί πως και οι δύο υποψήφιοι δεν ήταν οι καλύτεροι. Έχουν, σαφέστατα, και οι δύο αρκετά ελαττώματα, όχι τόσο στην επιχειρηματολογία, αλλά ο ένας στις απόψεις περί πολλών και ο άλλος στις πράξεις του παρελθόντος. Πιστεύει ακράδαντα πως ο Trump εκλέχθηκε πρόεδρος, γιατί ήταν ο καλύτερος από δύο χείριστες επιλογές. Μ’ αυτά και με εκείνα, τα μακρινά, η ώρα πέρασε και ο Χ. το ‘χει απορία να δει τι μέλει γενέσθαι.  

·της Χριστίνας Καπουρτζούδη·

Δεν θα θίξω καθόλου το πόσο σκατά, συγγνώμη, είναι ο Ντόναλντ Τράμπ, έχω αναφερθεί διεξοδικά στα ρατσιστικά, σεξιστικά και μισογυνιστικά σχόλιά του στο παρελθόν and I’m done with that. Το ίδιο κι εσείς. Καλύτερα να αναφερθώ στην -αναμενόμενη κατά τη γνώμη μου- εκλογή του ως ο 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και λέω αναμενόμενη, γιατί ο λευκός μέσος Αμερικάνος θα θέλει να κατοχυρώσει τα δικά του δικαιώματα και δεν σκέφτεται ούτε τις κατώτερες τάξεις, ούτε τις μειονότητες και κατ’ επέκταση όλα όσα έχουν ειπωθεί σχετικά με αυτές. Η εκλογή ενός φασίστα, αποδεικνύει το πόσο πίσω πηγαίνει το έθνος, το πόσο πίσω πηγαίνει η ανθρωπότητα γενικότερα. Και όλοι αυτοί που θα σπεύσουν να πουν για το πως είναι δυνατόν κάποιος να ψηφίσει έναν τέτοιο άνθρωπο με αυτά τα πιστεύω και αυτές τις αρχές, ας ρίξει μια ματιά στο ποσοστό των ψηφοφόρων της δικής μας χώρας που ψηφίζει Χρυσή Αυγή. Τα χειρότερα έρχονται.

·της Ιφιγένειας Παπούλη·

Αηδίες. Για την εκλογή του Τραμπ φταίμε κατά κύριο λόγο αυτοί που θέλουμε να λεγόμαστε εμείς. Πόσο λίγος είσαι και πόσο λάθος έχεις κάνει για να χάνεις στις εκλογές από έναν άνθρωπο σαν τον Τραμπ. Από πόσο βαθύ συντηρητισμό πάσχει η καρδιά της Αμερικής, από πόσο ελλιπή ενημέρωση και πόσο μεγάλη βία. Τα hashtags που πλημμύρισαν τις οθόνες δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την πραγματικότητα: η Κλίντον ήταν ανεπαρκέστατη και ποσώς ενδιαφέρει αν έμοιαζε καλύτερη εναλλακτική από τον Τραμπ, λυπάμαι, απλώς δεν ήταν αρκετή. Απορώ γιατί ξαφνιαστήκαμε τόσο. Είναι δικό μας φταίξιμο, ανθρώπων σαν κι εμάς: που πάψαμε να φτιάχνουμε και να ελπίζουμε σε πραγματικά νέες λύσεις, που σταθήκαμε ανεπαρκείς και, κυρίως, που χάσαμε την τέχνη του να συζητάμε αυτά που πιστεύουμε και να πείθουμε γι αυτά που πιστεύουμε. Αποκαλέσαμε αυτούς που παραδέχτηκαν πως θα ψήφιζαν τον Τραμπ ρατσιστές και μισογύνηδες και κλείσαμε τα αυτιά μας. Ένα μέρος των ψηφοφόρων του δεν το παραδέχτηκαν καν: τα polls έπεσαν τρομερά έξω, γιατί άνθρωποι με πίστη στη δημοκρατία, την ισότητα, την πραγματική ελευθερία σαν κι εμάς απαξίωσαν να συζητήσουν μαζί τους, ενώ υποστηρίζουν τάχα την κουλτούρα του ανοιχτού και ουσιαστικού διαλόγου. Δεν θυμάμαι να πείστηκε ποτέ κάποιος έτσι. Και γι αυτό οι άνθρωποι περίμεναν να ψηφίσουν για να δείξουν τι σκέφτονται, μα δίστασαν να το κάνουν πριν: γιατί κάθε φορά που εξέφραζαν αμφιβολία για την Κλίντον, προβληματισμό για την ψήφο τους, άνθρωποι σαν εμάς τους λέγαμε να «μην το λένε αυτό» και  κρυβόμασταν πίσω από το μαξιλάρι της πολιτικής μας ορθότητας. Φοβηθήκαμε να προτείνουμε και φοβηθήκαμε να εξηγήσουμε. Φοβηθήκαμε να κάνουμε κάτι καινούριο και να εμπλακούμε πραγματικά. Μάλλον έφτασε η ώρα να πάψουμε να γκρινιάζουμε, μάλλον είναι καιρός να σταματήσουμε να αγνοούμε την αντίθετη πλευρά και, κυρίως, να προσπαθούμε να την κάνουμε να σωπάσει. Οι αναρτήσεις στο Facebook, τα hashtags δεν είναι πάντα αρκετά, το να αισθάνεσαι απλώς προσβεβλημένος από τις ρατσιστικές επιθέσεις δεν λειτουργεί πια από μόνο του: βγες έξω, μίλα στον ψηφοφόρο του κάθε αηδιαστικού μισογύνη και εξήγησε του πού κάνει λάθος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s