Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Περί σκέψεων

Της Δήμητρας Βαρβούτη

Σε αυτήν ακριβώς τη σκέψη αναφέρομαι. Σε εκείνη που αμφιταλαντεύεται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Σαν να την κρατάει η κλωστή της πραγματικότητας ακριβώς πάνω από το έδαφος της φαντασίας. Τη σκέψη αυτή, από εδώ και στο εξής θα την αποκαλώ ανένταχτη.

Βάζω μουσική τόσο δυνατά όσο χρειάζεται για να μην ακούω τις σκέψεις μου, και τις φωνές των άλλων. Είμαι μόνη μου.

[Ήταν άρρωστη, δυστυχώς. Είχε την ασθένεια των ονειροπόλων, των αεροβατών. Ο γιατρός της είπε ότι πάσχει από «ελπίδα».]

-Σε αυτές τις περιπτώσεις, ειλικρινά, δεν ξέρω τι να πω, είπε ο γιατρός. Η ασθένεια αυτή έχει πια εκλείψει στις μέρες μας. Έχετε λίγο χρόνο. Μόνο 4 απογοητεύσεις. Μετά θα πέσετε σε έναν μη αναστρέψιμο λήθαργο, στη ματαιότητα. Κάποιοι την αποκαλούν και απαισιοδοξία, ή ρεαλισμό. Το μόνο που ακολουθεί είναι η αναμονή για τον θάνατο. Η ανυπαρξία, το απόλυτο τίποτα. Μια συμβουλή έχω μόνο να σας δώσω: μην ξοδέψετε τις 4 απογοητεύσεις σας νωρίς. Το καλό της υπόθεσης είναι ότι εσείς αποφασίζετε τι θεωρείται απογοήτευση στη ζωή σας. Μην βιαστείτε. Σκεφτείτε.

Τότε αναδύεται στο μυαλό μου μία ανένταχτη σκέψη και αρχίζω να εξετάζω την έννοια της απογοήτευσης. [Ό,τι τραβάει την προσοχή μου, βρίσκεται σε μια φανταστική μεταπραγματικότητα.]

Η απογοήτευση είναι ο απόηχος ενός άκαρπου σχεδίου για την εκπλήρωση μιας επιθυμίας. Η επιθυμία είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα της φαντασίας. Η φαντασία εφοδιάζεται συνεχώς από την ελπίδα ή την απελπισία. Η ελπίδα είναι η ανάγκη της βούλησης, ενώ η απελπισία το τελικό στάδιο της παραίτησης.

Θυμήσου: Μέσα στο απόλυτο σκοτάδι που τα μάτια δεν διακρίνουν τίποτα, το εσωτερικό μάτι της φαντασίας βλέπει και αποκαλύπτει τις πιο απόκρυφες, διαστροφικές σκέψεις και επιθυμίες. Τότε σπάει κάθε αναστολή και αφήνεις την [ανένταχτη] σκέψη σου να σε παρασύρει.

Περίεργες που είναι οι σκέψεις, πάντως. Κρατούν πάντα τις νιφάδες της στιγμής, την στιγμή της παύσης, την παύση της στιγμής, ενός χρόνου ενδιάμεσου.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s