Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #24

[Εναλλακτικό δελτίο για 27/11]

Του Βασίλη Δημόκα

«Μαύρος» πλανήτης

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε η “Greenpeace” στον απόηχο της «Μαύρης Παρασκευής», προειδοποιώντας για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που επιφέρει η υπερκατανάλωση ρούχων. Τα ενδύματα είναι από τα προϊόντα που πωλούνται περισσότερο κατά την διάρκεια αυτής της ημέρας. Δεδομένου ότι οι εκπτώσεις αυτές εξαπλώθηκαν σε διάφορες χώρες εκτός της Αμερικής, αυξήθηκε ραγδαία και η παραγωγή των ρούχων, αναφέρει μεταξύ άλλων η οργάνωση. Σύμφωνα με έρευνες τα τελευταία 15 χρόνια η παγκόσμια παραγωγή ρούχων έχει διπλασιαστεί ενώ ένας άνθρωπος αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα απ’ ότι πριν. Για πρώτη φορά το 2014 αναφέρεται στην μελέτη, ο αριθμός των ρούχων που παρήχθησαν μέσα σε ένα έτος ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια. Όπως όμως επισημαίνει η Greenpeace αλλά και άλλοι περιβαλλοντολογικοί οργανισμοί οι οικολογικές επιπτώσεις της άμετρης παραγωγής ενδυμάτων είναι πολλαπλές. Η χημική ρύπανση από τις μονάδες παραγωγής, τα μικροβιοκτόνα στα βαμβακοχώραφα, η εντατική χρήση νερού και πηγών ενέργειας, είναι επιπτώσεις της παραγωγής αυτής και καθιστούν εμφανή τον κίνδυνο. Παράλληλα, η όλο και μεγαλύτερη αύξηση των συνθετικών ρούχων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς τα τελευταία λόγω του πολυεστέρα εκπέμπουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ενώ παράλληλα δεν αποσυντίθενται εύκολα και μπορεί να περιλαμβάνουν στοιχεία-απαγορευτικά για τους ωκεανούς. Η ΜΚΟ συμπληρώνει πως η ανακύκλωση των ρούχων δεν βρίσκεται σε τελειοποιημένο στάδιο, και άρα οι πολυεθνικές θα πρέπει να παράγουν ρούχα μεγαλύτερης διάρκειας, ενώ οι καταναλωτές να αγοράζουν μετρημένα και συνειδητά!

Βλακ Friday

Ουρές καταναλωτών συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε επιλεγμένα καταστήματα που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο «deal προσφορών» της χρονιάς, γνωστό ως “Black Friday”. Η παράδοση της ημέρας αυτής βρίσκει τις ρίζες της στην Αμερική, όπου τα τελευταία χρόνια ακολουθεί την ημέρα των ευχαριστιών και εισάγει την αγορά στην περίοδο των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Μαύρη Παρασκευή» ήταν  η μέρα μετά από την ημέρα των ευχαριστιών, όπου τα «μεγάλα» ψώνια είχαν προηγηθεί για τις ανάγκες της γιορτής και η αγορά ήταν έτοιμη για εκπτώσεις. Η προσέλευση του κόσμου ήταν απροσδόκητα μεγάλη με αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλούνται φασαρίες και επεισόδια μεταξύ των καταναλωτών καθιστώντας την Παρασκευή των εκπτώσεων, «μαύρη» για τους αστυνομικούς της Philadelphia που καλούνταν να διατηρήσουν την πρέπουσα τάξη. Στην Ελλάδα, η «Μαύρη Παρασκευή» κάνει την εμφάνισή της την τελευταία διετία και τείνει να γίνει μια ακόμα αφομοιωμένη και κακόγουστη ξενική μίμηση. Χαρακτηριστικό είναι πως στην χώρα μας, οι εκπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν αρκετά περιορισμένες, γεγονός που σημαίνει πως η ημέρα αυτή ήταν μια αφορμή για την τόνωση της αγοράς και την αύξηση του τζίρου σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Μια ακόμα γιορτή υπερκαταναλωτισμού τείνει να γίνει θεσμός δημιουργώντας πλασματικές ανάγκες για τον πολίτη.

Τα παιδιά σας κάνουν καλό!

Μια νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως οι γυναίκες που γεννάνε το τελευταίο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών, έχουν πιο καλή μνήμη και έχουν «μυαλό ξυράφι» μετά την ηλικία των 60. Η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, χρησιμοποίησε ως δείγμα 830 γυναίκες με μέση ηλικία 60 ετών και αφού μελέτησε διάφορες συνιστώσες (μνήμη, ικανότητα συγκέντρωσης, ταχύτητα σκέψης, αντίληψης, σχεδιασμού κ.α.) κατέληξε στον συσχετισμό της ηλικίας που γεννά για τελευταία φορά μια γυναίκα με την νοητική της κατάσταση μερικά χρόνια αργότερα.  «Με βάση τα ευρήματα αυτά, ασφαλώς δεν συνιστούμε στις γυναίκες να περιμένουν έως τα 35 για να γεννήσουν το τελευταίο παιδί τους, αλλά η μελέτη μας παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει θετική σχέση ανάμεσα στην ηλικία της τελευταίας εγκυμοσύνης και στη νοητική κατάσταση αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής στην Ν. Καλιφόρνια Ροξάνα Καρίμ. Άλλες μελέτες στο παρελθόν είχαν δείξει πως με την έναρξη της εμμηνόπαυσης μιας γυναίκας, οι γνωστικές και μνημονικές της ικανότητες παρουσιάζουν κάμψη. Σύμφωνα με την νέα μελέτη, όσο περισσότερο διαρκέσει η αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης. Παράλληλα, η έρευνα ενημερώνει πως όσα περισσότερα παιδιά γεννήσει μια γυναίκα τόσο καλύτερες θα είναι οι γνωστικές και μνημονικές της ικανότητες.

Πηγή: lifo.gr

dimokas

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s