Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

το μαγικό ραβδί έσπασε

S02E07

 Του Αχιλλέα Μζ.

Σε κάτι παραμύθια το μαγικό ραβδί έχει την ιδιότητα να επιδιορθώσει καταστάσεις και αντικείμενα. Είναι εκεί όταν όλες οι προκείμενες οδηγούν με βεβαιότητα στο συμπέρασμα πως κάτι δεν μπορεί να γίνει για να αποκαταστήσει τα πράγματα, να αποδομήσει το «δεν» και να το κάνει να γίνει.

Σε κάτι πραγματικότητες σαν την δική μας ένα μαγικό ραβδί θα μπορούσε να έχει ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες. Όμως το μαγικό ραβδί έσπασε, και μαζί και το χέρι που το κρατούσε και ολόκληρος ο γυάλινος κόσμος όπου το περιέβαλε.

Οι περιηγητές περνούν προσεχτικά για να μην πατήσουν τα θρύψαλα. Τα βλέπουν και ξέρουν πως κάτι συνέβη. Αδυνατούν ωστόσο να καταλάβουν πως η έννοια της παντοδυναμίας χάθηκε κάπου ανάμεσα στα σπασμένα.

Τα νέα είναι απλά αλλά γνωστά. Δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να δώσει λύση σε κάθε πρόβλημα σου ξεχωριστά. Ούτε καν εκείνος που νομίζεις πως σε ξέρει καλύτερα και από σένα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να ελαττώσεις είτε τις προσδοκίες σου από αυτόν που έχεις απέναντι σου, είτε τις αντιδράσεις και την απογοήτευση σου όταν δεν κατάφερε να φέρει εις πέρας όλα όσα του ζήτησες.

Και κατανοώ πως όταν λυγίζεις, θέλεις ανθρώπους να σε εμπνέουν και ταυτόχρονα να αποπνέουν αυτήν την παντοδυναμία, την ικανότητα να κάνουν τα πάντα, την ευκολία να καταφέρουν πράγματα που για εσένα φαντάζουν βουνό.

Όμως στάσου. Αλλαγή βάρδιας.

Ο φίλος σου έχει πρόβλημα και θέλει την βοήθεια σου. Δεν διαπράττεις κανένα απολύτως έγκλημα άμα αδυνατείς να τον βοηθήσεις. Πόσο εύκολο ή δύσκολο σου είναι άλλωστε να περιμένει να βρεις εσύ τις απαντήσεις σε ερωτήματα που είναι σημαντικά έως και καθοριστικά για την δική του ζωή; Η ατμόσφαιρα αποκτά την υφή του άγχους ενώ η δειλία των ανθρώπων που περιμένουν τα πάντα από σένα, γιατί εσύ μπορείς (μπορεί ίσως και να είχες πει ο ίδιος κάποτε πως μπορείς) την κάνει δραματικά αποπνικτική.

Θα ήταν απολύτως ειλικρινές την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε αυτήν την θέση με όλο το θάρρος που σε διακατέχει να βγεις μπροστά και να πεις πως δεν μπορείς. Δεν μπορείς να κάνεις ο,τι οι άλλοι περιμένουν από εσένα. Σε τιμά πολύ και είναι κολακευτικό το ότι σε έχουν υπερεκτιμήσει, όμως τα όρια σου, καθώς είναι δικά σου τα βάζεις εσύ. Και μία πραγματικότητα (ιδανική) θα έπρεπε να έχει ως απαράβατο κανόνα αυτόν. Ότι δηλαδή ο καθένας οφείλει να χειρίζεται από μόνος του τις δικές του καταστάσεις, να θέτει τα δικά του όρια, να γνωστοποιεί πόσες είναι οι δυνάμεις του και ποιες οι απαιτήσεις που μπορεί να έχει ο άλλος από αυτόν.

Την επόμενη φορά μην διστάσεις να το πεις. Δεν μπορείς να τα επιδιορθώσεις όλα. Το μαγικό ραβδάκι έσπασε. Εδώ έσπασες εσύ!

(Θυμάσαι τότε που προσπάθησες να σπάσεις κάποιους κανόνες, πιο ανθεκτικούς από κάποιον σαν εσένα και κάτι βεβαιότητες αρραγείς και άθραυστες; Εεε, τότε)

 mouzou

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “το μαγικό ραβδί έσπασε Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s