Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι κατά δικοί κατάδικοί μας.

της Δέσποινας Δ*

«Δύσκολο πράγμα αυτό το δικός

Δικός μου, δικός σου, δικός του, κτητική αντωνυμία που δηλώνει πως κάτι μας ανήκει, είναι στην ιδιοκτησία μας, στην δική μας σφαίρα επιρροής. Πόσο βάρος μπορεί να κουβαλάει μία τόσο μικρή λέξη όταν προσδιορίζει ανθρώπους; Τι θα πει ότι αυτός ή ο άλλος είναι «δικός μου»;

Οι άνθρωποι οι «δικοί μας» είναι στην πραγματικότητα κατάδικοί μας. Κατάδικοι της καρδιάς μας και του νου μας. Οφείλουν –ότι κι αν γίνει- να είναι στο πλευρό μας, να συμπάσχουν στην λύπη μας ακόμα και αν αυτοί είναι ευτυχείς, να χαίρονται στην χαρά μας ακόμα και αν είναι λυπημένοι. Δέσμιοι του μυαλού μας που η απόρριψή τους θα είναι χαριστική βολή σε μυαλό και καρδιά.
Μα, πώς τους βρίσκεις τους ανθρώπους αυτούς; Πού βρίσκονται κρυμμένοι; Πώς τους χωρίζεις από τους άλλους, πώς είσαι σίγουρος πως αυτή η σχέση κτήσης που έχετε (γιατί και εσύ «δικός τους» είσαι) θα υπάρχει για πάντα και πώς θα συνεχίσεις να υπάρχεις εσύ αν κάποτε αυτή η σχέση διακοπεί;

Δύσκολο πράγμα αυτό το «δικός». Όταν κανείς αποκτήσει τον χαρακτηρισμό «δικός» παύει να είναι ελεύθερος, παύει να είναι μονάδα και γίνεται μέρος. Ένα μέρος αυτός, ένας εσύ, ένας ο άλλος, σαν μπαλώματα του ίδιου ρούχου. Παύει να είναι συναισθηματικά ελεύθερος και ξεκινάει να γίνεται άνθρωπος. Γιατί στο τέλος οι «δικοί μας» είναι οι δικοί μας λόγοι ύπαρξης, αυτό είναι. Και χωρίς αυτούς η ζωή μας είναι ασήμαντη.

*Η Δέσποινα Δ* -επιλέγει το * για να συνοδέψει το επίθετό της- είναι μία βαθιά αισιόδοξη (και κάπως ρομαντική) 18χρονη που ακόμα δεν ξέρει «τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει».  Αγαπάει τους θετικούς ανθρώπους, τις ωραίες μουσικές και τις λεπτομέρειες της καθημερινότητας. 

[φωτογραφία: Couple (AJB2), Michelle Doll, 2014]

*Εσείς που μιλάτε πολύ, αλλά γράφετε περισσότερο, μην ξεχνάτε να στέλνετε τα κείμενά σας στα #ανένταχτα. Σας περιμένουμε στο speakinikabout@gmail.com.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Οι κατά δικοί κατάδικοί μας. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s