Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

S.T.Op #4 Για την ομάδα FEMEN

Συντονίζει η Φάτα Μοργκάνα 

·αντί εισαγωγής / της Θεοδώρας Απότα·

Είναι δυνατόν να βάζει κρέμα ημέρας ο άντρας; Όταν οι γυναίκες φοράνε μαύρο σακάκι νομίζουν ότι σοβάρεψαν; Μη κλαις και κάνεις σαν γκόμενα! Άντε πλύνε κάνα πιάτο. Ξέρεις τι είναι να χεις περίοδο; Με πόσους έχεις πάει; Αν μεγαλώνει μόνος ένας άντρας το παιδί του είναι γοητευτικός, αν το κάνει μια γυναίκα είναι καημένη 35άρα. Οι μπύρες και τα marlboro είναι για τους άντρες. Τα κοκτέιλ και τα σλιμάκια για τις γυναίκες. Φανταστείτε λοιπόν, το χάος που θα επικρατούσε, αν, λέω αν, οι δρόμοι γέμιζαν γυμνά σώματα και των δύο φύλων γεμάτα λέξεις και θυμό. Έπειτα, προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι πιο αποτελεσματικό και που ξέρετε (;) ίσως αλλάξετε τον κόσμο.

·της Ζωής Καρανάσιου·

«Αποστολή η διαμαρτυρία και όπλο τα γυμνά στήθη, έτσι γεννιούνται οι FEMEN και ο σεξτρεμισμός ενεργοποιείται.»  Αυτό είναι το σύνθημα ενός πλέον διεθνούς κινήματος από γυμνόστηθες γυναίκες που παλεύουν για την εξάλειψη κάθε μορφής φασιστικής εξουσίας, κατά της εκκλησίας και την κυριαρχία του φεμινισμού. Αλλά ας δούμε λίγο την ιστορία της παρούσας οργάνωσης με έντονη παρουσία στην Ευρώπη και τώρα ανά τον κόσμο. Οι FEMEN ξεκίνησαν το 2008 από την Ουκρανία και πλέον με κέντρο τη Γαλλία έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, διακηρύσσοντας τη γυμνή επανάσταση. Βασικό στόχος τους είναι να γνωστοποιήσουν τις ιδέες τους και να αναβιώσουν το φεμινιστικό κίνημα. «Το σώμα μας είναι το μήνυμά μας.» Η εμφάνιση των FEMEN θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εκκεντρική, καθώς προβάλλουν τα γυμνά στήθη τους ζωγραφισμένα από συνθήματα διαμαρτυρίας και συνυφασμένα με την ιδεολογία τους. Οι δράσεις τους δεν αποκαλύπτονται δημόσια, λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο ως «βομβιστές» σε εκδηλώσεις που υποστηρίζουν ό,τι αυτές μάχονται. Θυμηθείτε την επέμβαση τους στον πρόεδρο της Ρωσίας –ναι, τον μεγιστάνα Πούτιν- καταφέρνοντας να διαπεράσουν το ισχυρό «τείχος» ασφαλείας που τον φυλάει και να δηλώσουν τη φεμινιστική διαμαρτυρία τους. «Ο θεός μας είναι γυναίκα.» Η κάθε γυναίκα ανάγεται στην πιο υψηλή θέση του κοσμικού βάθρου, θεοποιείται και έρχεται σε σύγκρουση με την Εκκλησία. Οι FEMEN πρεσβεύουν την αθεΐα, όπως έδειξε και η επίθεση τους στον Πάπα, για τις ομοφοβικές τάσεις που η Εκκλησία διαμηνύει. «Τακτική μας ο Σεξτρεμισμός.» Οι ακτιβίστριες FEMEN εισάγουν μια νέα μορφή φεμινισμού, αυτή της σεξουαλικής επανάστασης, με την οποία το γυναικείο φύλο εναντιώνεται σε κάθε πατριαρχισμό. Προασπίζονται τις αντιλήψεις  τους δεχόμενες πολλές φορές κακοποίηση από τις αρχές, έτσι το σώμα τους είναι το μοναδικό όπλο τους και φορέας της ιδεολογίας τους. Έτσι, μια FEMEN είναι απαιτούμενο να προπονείται και να ενδυναμώνει τη φυσική της κατάσταση, καθώς αφιερώνεται ψυχή τε και σώματι στην αποστολή του κινήματος. Οι αμαζόνες του σύγχρονου κόσμου έρχονται να καταρρίψουν την ανδρική φιγούρα που κυβερνά τον κόσμο και διατηρεί το κατεστημένο, θέτοντας τη γυναίκα στο κέντρο. Σ’ ένα κόσμο, στον οποίο το γυναικείο σώμα θυματοποιείται στη βιομηχανία του σεξ , της μόδας και καταντά προϊόν της διαφήμισης, έρχεται η οργάνωση των FEMEN να του δώσουν άλλη διάσταση και να το απελευθερώσουν από τέτοιου είδους αντιλήψεις. Τέλος, οι δράσεις τους καταλήγουν συνήθως να επιβαρύνονται με κάποια ποινή και η δίωξη προς το πρόσωπό τους είναι μόνιμη, αλλά εμμένουν κι επιμένουν στις ιδέες τους και συνεχίζουν να πολεμούν με την προοπτική ότι οι ιδέες τους θα πάρουν σάρκα και οστά.

·της Γεωργίας Γκαδιτζικίδου·

Κινητοποιήσεις όπως οι Femen και γενικότερα ο σεξτρεμισμός φαντάζουν ακραίες γιατί είναι κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το πέρα για πέρα αληθινό. Γυναίκες που βγαίνουν γυμνόστηθες στους δρόμους χωρίς να αποζητούν το θαυμασμό αλλά το σεβασμό των αντρών. Δε χαμογελούν, δεν εθελοτυφλούν και δεν αποδέχονται τα έμφυλα πρότυπα που αναπαράγει η κοινωνία και αυτό τους τρομάζει. Βέβαια το αν το κίνημα τους είναι πράγματι αποτελεσματικό είναι αμφιλεγόμενο. Πολλοί θεωρούν πως οι διαμαρτυρίες τους έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Πιστεύουν πως με το να κυκλοφορούν ημίγυμνες δεν αντιτάσσονται στη βιομηχανία του σεξ αλλά εκδίδουν τους εαυτούς τους. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα. Το γυναικείο σώμα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πορνικό σύμβολο όπως και το αντρικό. Άλλωστε είναι απλά το σώμα μας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρεπόμαστε για αυτό. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι πως καταφέρνουν να τραβήξουν τα βλέμματα της δημοσιότητας πάνω τους πετυχαίνοντας το στόχο τους. Να αφυπνίσουν και να καταδείξουν το φαλλοκρατικό σεξισμό, τις απαρχαιωμένες διδαχές της εκκλησίας και τη σεξουαλικη βία.

·της Κατερίνας Κωνσταντοπούλου ·

Μου αρέσουν οι Femen, τις γουστάρω πολύ και αυτό γιατί είναι σαν ευρωπαϊκό punk girlband. Είναι πολύ pop σαν ιδέα όλο αυτό που έχουν στήσει και ίσως αυτός να είναι ο μοναδικός λόγος που ακούγονται και έχουν μια σχετική  απήχηση. Παρ’ όλα αυτά για μένα οι Femen δεν έχουν πολλά πράγματα να πουν. Εξεγείρονται για τα πάντα με έναν φοβερά εκκεντρικό τρόπο, χάνοντας εν τέλει την ουσία. Ίσως κάποτε τα γυμνά στήθη να ήταν ένας ιδιαίτερος τρόπος να εξεγερθεί μια γυναίκα και όντως να περνούσε κάποιο σχόλιο μέσα από αυτή τη κίνηση που είναι φαινομενικά προκλητική, σήμερα όμως για μένα τα γυμνά στήθη είναι απλά ένας τρόπος να φανεί ότι κάνεις κάτι out of the box. Όπως και να έχει όμως δεν θέλω να φαίνομαι κακιά και περίεργη, συνεπώς ένα μεγάλο bravo σε αυτά τα κορίτσια που εξεγείρονται με όποιον τρόπο αυτές ξέρουν και θεωρούν αποτελεσματικό.      

·της Νικολέτας Οικονομίδου·

Σε μια εποχή που τα πάντα φαίνεται σιγά-σιγά να καταρρέουν, είναι κάτι παραπάνω από όμορφο να βλέπεις γυναίκες να προσπαθούν για πράγματα που θα έπρεπε ήδη να θεωρούνται δεδομένα. Τα μέλη αυτής της ομάδας, αποφάσισαν πριν από 8 χρόνια να αγωνίζονται με την ίδια τους την ύπαρξη για κάθε είδους αδικία που μπορεί να διαπραχθεί. Με όπλο το ίδιο τους το σώμα, όπως λένε, τίθενται ενάντια στην βία, την αδικία, την ομοφοβία, τους βιασμούς, τους πολέμους. Κάποιοι θεωρούν πως η δράση τους υποβαθμίζει τους αγώνες που θεωρητικά γίνονται για την ισότητα των δύο φύλων. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως είναι κάτι παραπάνω από θαρραλέες, αυστηρές ακτιβίστριες. Γνώμη μου; Μάλλον χρειάζονται τέτοιες »ακραίες» δράσεις για να στραφεί η προσοχή όλων μας σε αυτά τα ζητήματα. Μάλλον είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει προβολή από τα Μέσα και ίσως και μια κάποια κινητοποίηση του υπόλοιπου κόσμου. Μάλλον τέτοιου είδους αγώνες πρέπει να γίνονται με τον πιο απρόσμενο τρόπο για να έχουν αποτέλεσμα, γιατί τελικά,φαίνεται να μην είμαστε ικανοί να εξασφαλίσουμε ούτε καν τα απαραίτητα για όλες τις κοινωνικές ομάδες του κόσμου… 

·της Αθηνάς Κωνσταντίνου·

Θα ξεκινήσω ιστορικά και επικαλούμενη την αυθεντία της Simone de Beauvoir, Γαλλίδας συγγραφέως, ακτιβίστριας και φεμινίστριας, το γνωστότερο έργο της οποίας υπήρξε Το Δεύτερο Φύλο, μια φεμινιστική ανάλυση της γυναικείας ύπαρξης και της καταπίεσης των γυναικών. Μόνο που κάτι δεν μου κολλάει… Πού είναι οι γυμνές φωτογραφίες της; Που είναι το ακριβοθώρητο στα μάτια των φωτογράφων στήθος της; Πουθενά, θα σημειώσω. Εν αντιθέσει λοιπόν, η ομάδα Femen καλεί τα ‘’επιστήθια’’ μέλη της απλά να ξεγυμνωθούν και να διαδηλώσουν. Με θλίβει το γεγονός κάποιος να αποδομεί αυτό που ο ίδιος προασπίζει, υπερασπίζεται και ενσαρκώνει… Μα αυτό γίνεται και με τις Femen! Ξέρουν πολύ καλά, όπως άλλωστε και οι ίδιες έχουν δηλώσει σε πλήθος συνεντεύξεων, πως το γυμνό στήθος τους είναι αυτό που θα τραβήξει τα βλέμματα των ΜΜΕ. Μα τώρα δεν είναι οι ίδιες οι Femen που εμπορευματοποιούν το σώμα τους; Η γύμνια και το εκάστοτε ανδρικό ή γυναικείο σώμα –και ναι δεν θα μείνω μόνο στο γυναικείο- δεν θα πρέπει να είναι προϊόν αισχύνης και συστολής αλλά από την άλλη δεν θεωρώ πως θα πρέπει να είναι μέσο και αυτοσκοπός. Δυστυχώς, οι Femen έχουν καταφέρει να αναπαράγουν το ίδιο μοτίβο διαφήμισης που χρησιμοποιούν και οι, κατ’ αυτές αντίπαλες, βιομηχανίες μόδας. Το γυμνό σώμα! Θα ήταν πραγματικά καινοτόμο, ριζοσπαστικό και αρκετά φεμινιστικό να χρησιμοποιηθεί ορθώς το γυναικείο πνεύμα και όχι για μια ακόμα φορά τα γυμνόστηθα κορίτσια με τα κακογραμμένα συνθήματα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s