Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Η Συγγνώμη

Της Κυριακής Κοπαράνη

Συγγνώμη. Άραγε πόσες φορές χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη σε ολόκληρη τη ζωή μας; Και πόσες πραγματικά την εννοούμε; Κυρίως χρησιμοποιείται όταν αισθανόμαστε λύπη και καμιά φορά ειρωνικά. Αν το παρατηρήσεις μέχρι και η ορθογραφία της είναι δύσκολη. Έχουν γραφθεί για αυτήν τόσα τραγούδια, ακόμη και αποφθέγματα.

«Από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο» λέει ο λαός μας. Πως θα αισθανόταν η λέξη αυτή αν ήταν άνθρωπος; Μια κοπέλα που όλη την θυμούνται όταν αισθάνονται άσχημα και κάτι να τους τρώει την ψυχή. Ίσως πολύ συνεσταλμένη, με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αλλά γλυκιά. Γιατί τέτοιο είναι το συναίσθημα που σου αφήνει κάθε φορά που την λες.

Όμως πολύ συχνά την ξεχνάς. Προσπαθείς άλλοτε με το ζόρι να την διώξεις από το μυαλό σου και άλλοτε απλά αδιαφορείς για αυτήν. Ξεχνάς τα ωραία που έχει να σου προσφέρει αν απλά την προφέρεις. Όσο δύσκολο κι αν φαίνεται εκείνη τη στιγμή.

Εκείνη, αν την ρωτήσεις, ένα παράπονο μόνο θα έχει να σου πει. Ότι μπερδεύεται πολλές φορές. Δεν καταλαβαίνει πότε στα αλήθεια την χρησιμοποιούν και εννοούν όλα όσα την ορίζουν ή απλά την περιπαίζουν και θέλουν απλά να βγουν από τη δύσκολη θέση, έτσι απλά, λέγοντας το όνομά της.

Γιατί, η αλήθεια είναι πως θα αισθανθεί πολύ άσχημα αν χρειαστεί κάποιος να την αναφέρει για δεύτερη φορά. Τότε θα έχει χάσει την ουσία της και τον λόγο ύπαρξης της. Και ποιος θέλει να μην τον παίρνουν στα σοβαρά;

koparani

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s