countdown Μία απο.τα ίδια Speak.Easy

10. ήταν Οκτώβριος και ξεκίνησες

[Η ανασκόπηση του Οκτωβρίου]

Της Θεοδώρας Απότα

Δεύτερος μήνας του φθινοπώρου και ο μόνος που δεν έχει «μ». Το ψαξα (θα έσκαγα αλλιώς!). Αυτό συμβαίνει διότι παλιά το ημερολόγιο είχε 10 μήνες και η χρονιά ξεκινούσε από τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα ο Οκτώβριος να αποτελεί τον όγδοο μήνα. Οπότε: Οκτώβριος < October  < octo (οχτώ). Αφού λοιπόν, δεν υπάρχει «μ» στα λατινικά, δεν υπάρχει ούτε στα ελληνικά. Τοποθετώ τον μήνα σε μία ξεχωριστή κατηγορία –το αξίζει άλλωστε- και συνεχίζω.

Λίγες μέρες πριν αλλάξει ο χρόνος, οι σκέψεις μου αρνούνται να περιοριστούν στα φωτάκια και τα μελομακάρονα. Επιστρέφουν για λίγο στον μήνα που μου δίδαξε το πόσο εύκολα εισβάλλουν οι αλλαγές στη ζωή μας –ή έστω τις καλωσορίζουμε εμείς, και απαιτούν να συνυπάρξουμε αρμονικά μαζί τους. Η είσοδος τους συνήθως είναι κινηματογραφική πάντως, ας μη γκρινιάζουμε.

Τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου λοιπόν, ας πούμε πως υπήρξα καλλιτέχνης, αν θεωρήσουμε τέχνη το ότι μεταφερόμουν με απίστευτη συχνότητα από το σπίτι στο υπόγειο. Χωρίς τύψεις. Μόνο με φρέντο! Αυτό ακριβώς βέβαια έκανα και πριν, αλλά ο Σεπτέμβριος θεωρείται μήνας προσαρμογής, οπότε με δικαιολογείτε κάπως, ε;

Στη μέση του μήνα περίπου, οι αλλαγές που σας έλεγα είδαν το χαλάκι που έστρωσα –έγραφε και «γουέλκαμ» άλλωστε, και πέρασαν το κατώφλι. Βρέθηκα ανάμεσα σε υπολογιστές, κονσόλες και μικρόφωνα. Ξεκίνησα κάτι, καιρός δεν ήταν; Η φωνή μου, άλλοτε σοβαρή κι άλλοτε πιο προσωπική γέμιζε εκείνα τα μικρά κενά που έχουν οι τρυπούλες των ηχείων των ραδιοφώνων και με άκουγαν όσοι έπρεπε να μ’ ακούν. Και τότε άρχισα ν’ ανακαλύπτω πως έχω δυο-τρεις ραδιοφωνικούς εαυτούς. Δεν με αντιπροσωπεύουν όλοι το ίδιο, αλλά μπορώ να πω με σιγουριά πως κανένας δεν με προδίδει. Ρωτήστε και τον Α., έχει κι αυτός ραδιοφωνικό εαυτό –δεν ξέρω βέβαια ποιος από τους δύο είναι περισσότερο πολυλογάς!

Φτάνοντας στο τέλος, σταμάτησα να θεωρώ τον Οκτώβριο γκρι. Το ίδιο δεν θα κάνατε, αν είχατε την ευκαιρία να σας δείξει ένας υπέροχος κάποιος πόσα πολλά χρώματα υπάρχουν;

Άκουσε ξανά ο,τι ακούγαμε τότε:

Διάβασε ξανά ο,τι διαβάστηκε τότε:

1. *κωδικοποιήσεις – Της Νίκης Κωνσταντίνου Σγουρού

2. [Και] – Της Μαρίας Χατζηκαλλία

3. εκείνοι που πάντα θα περιμένεις να γυρίσουν. – Του Αχιλλέα Μζ.

4. [μνεία στις αναχωρήσεις] – Της Ιφιγένειας Παπούλη

5. στιγμές ευτυχίας – Της Νικολέτας Οικονομίδου

apota

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s