Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Seek and destroy…

Της Ντίας Κουκ.

Πώς η δημιουργικότητα ενός παιδιού εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και την αρχή των 20’s;

Γιατί όσο μεγαλώνεις η ευρηματικότητα και η φαντασία φθίνουν; Όλο και περισσότεροι χανόμαστε μέσα σε οθόνες, βομβαρδισμένοι από εικόνες και «νέα». Συχνά, το νέο υποδηλώνει και κάτι όμορφο, πρωτόγνωρο, περιμένει να το γνωρίσεις. Αυτό δεν είναι ωραίο πια. Έχει καταντήσει βαρετό, μονότονο και μονόχρωμο. Σαν κάθε μέρα να πηγαίνεις στην ίδια καφετέρια για τον πρωινό καφέ. Είπαμε να έχεις συνήθειες, αλλά μόλις πάτησες, έχεις πατήσει -ή έστω σύντομα θα πατήσεις- τα 20.

Από τώρα να συνηθίζεις σε μία γραμμή καθημερινότητας;

Είναι σαν εκείνες τις γραμμές, τις ιατρικές, που μετά τους τελευταίους χτύπους κάνουν ένα τελικό, ακατάπαυστο -εκνευριστικό- ήχο. Μία γραμμή. Λες και τα πράγματα, άρχισαν να κινούνται πιο αργά. Όπως τα μικρά παιδιά, κανονικά θα έπρεπε να θάλαμε να είμαστε σε επαγρύπνιση. Σε συνεχή κίνηση, απορία, σκέψη, με πολλούς καφέδες τη μέρα -βοηθούν πολύ-.

Θυμάσαι όταν μας έλεγαν να σταματήσουμε να μιλάμε, γιατί δεν άντεχαν άλλο τις ερωτήσεις;  Όταν μας μάλωναν, γιατί δεν καθόμασταν ήσυχα-ήσυχα στη γωνία με σταυρωμένα τα χέρια -για να δείξουμε τάχα πως οι φωνές αποδίδουν και πως θα γίνουμε τα καλύτερα παιδιά-; Πού χάθηκε αυτό το ανήσυχο πνεύμα; Αυτό το μικράκι που έψαχνε να βρει τρόπους να μη βαριέται; Να είναι σαν ένα κλειστό ηλεκτρικό σύστημα, μέσα από το οποίο περνάει το ρεύμα και το φως παραμένει ανοικτό.

Κάπου στην πορεία το χάσαμε και είναι μόνο μερικές στιγμές που είσαι αισιόδοξος, χαρούμενος, γεμάτος. Θέλω να δεις πως υπάρχουν πολλοί δρόμοι να ακολουθήσεις, είναι μαθηματικά αδύνατο όλοι οι δρόμοι να οδηγούν σε ένα μέρος. Στην προκειμένη, στην απάθεια…

Το ωραίο είναι πως μπορείς να έχεις πολλές επιλογές και πολλά μονοπατάκια να ακολουθήσεις. Γιατί αν ξεκινήσεις από τώρα να συνηθίζεις, θα φτάσεις, πιθανών, στα 40 με μία πανέμορφη οικογένεια με δύο -όσα θέλεις- παιδιά, αλλά κάτι θα έχει μείνει απωθημένο.

Η μυστική φορμουλα, νομίζω, πως είναι οι φίλοι. Για εσένα, μπορεί να είναι η ποίηση, η μουσική, οι βόλτες, ο καφές.

Σίγουρα είναι κάτι, αλλά ψάξε να βρεις τι είναι και χρησιμοποίησε το. Έρχεται εξεταστική, για κάποιους από εμάς, και πάνω από ένα βιβλίο δεν υπάρχει και αρκετή φαντασία να σε κρατήσει ξάγρυπνο.

Οπότε, ψάξε, τώρα που είναι νωρίς να βρεις το παιδί που ψάχνει μέσα σου να βρει το φως.  

kouk

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s