Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

*το λιώσιμο των πάγων

της Νίκης Κωνσταντίνου-Σγουρού

[ιστορίες για ανθρώπους που τα προλαβαίνουν όλα]#28

-Αυτός είναι ο ήχος της ευτυχίας.

-Αυτός είναι ο ήχος του νερού που τρέχει.

-Ναι, δεν αντιλέγω. Άρα;

-Άρα, ο ήχος του νερού που τρέχει είναι ο ήχος της ευτυχίας.

Σε όλα τα πεζοδρόμια στάζει νερό. Σε όλα τα λούκια κυλάει το νερό. Ξεπαγώνει. Από όλους τους σωλήνες που τρύπησαν, από όλα τα μπαλκόνια, από τα κλαδιά και τα περβάζια… Το νερό κυλάει, κυλάει όπως ο χρόνος: με διακοπές και διαρροές. Συμπιέζεται, παγώνει και ξεπαγώνει. Κάποτε κρατάει πιο πολύ, κάποτε δεν το προλαβαίνεις. Σφουγγαρίζεις, βάζεις κουβάδες, κλείνεις την παροχή. Βρίσκει πάντα ένα μικρό σημείο και ξεφεύγει. Το νερό τρέχει και αυτό είναι η ευτυχία.

Ποτίζει, επαναχρωματίζει ή αποχρωματίζει. Είναι πάνω από εμάς, έξω από εμάς. Αλλά ταυτόχρονα μαζί με το νερό κυλάμε κι εμείς. Μαζί με τον χρόνο.

Το χιόνι είναι απόκοσμο. Έχει μια ομορφιά εξωτική. Καθώς όλα γίνονται ομοιόμορφα και λευκά, κυριαρχεί μια αισθητική μινιμαλιστική, οι ήχοι μαλακώνουν. Το άσπρο απορροφά την φασαρία και την ένταση. Παιδάκια και σκυλιά παίζουν χαρούμενα με το χιόνι. Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοιο χιόνι. Στην λαϊκή πουλούσαν παγωμένα κουνουπίδια και μπανάνες. Πολλές μπανάνες και μήλα. Στην γωνία πρόσεξα ένα μαγαζί που πουλάει σκανδιναβικά βουτήματα. Κουλουράκια για τον καφέ που δεν παγώνουν, αφού στην Σκανδιναβία παγώνουν μόνο οι λίμνες και η θάλασσα. Όλα τα υπόλοιπα έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν και να κυλούν. Σκανδιναβικά βουτήματα, λοιπόν και μαζί με τα βουτήματα: σωλήνες, μπουφάν, γάντια.

Σταγόνα σταγόνα η πόλη ξεπαγώνει. Ο χρόνος ξεμουδιάζει. Εμείς ξυπνάμε αλλιώτικοι: είδαμε ένα χιόνι που δεν είχαμε ξαναδεί. Τα σκυλιά θα έχουν πάντα λίγο πιο παγωμένο τρίχωμα και τα παιδάκια λίγο πιο κόκκινα μάγουλα.

konstantinou sgourou

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s