Μετάβαση στο περιεχόμενο
Advertisements

Spread the news #28

[Εναλλακτικό δελτίο για 22/01]

Του Βασίλη Δημόκα

Ας γίνουμε αιμοδότες

Στον απόηχο της εορταστικής περιόδου, τα νοσοκομεία της χώρας κάνουν έκκληση για εθελοντές αιμοδότες, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Είναι γνωστό πως κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, λόγω διακοπών η προσέλευση των αιμοδοτών  μειώνεται. Φέτος όμως, όπως σημειώνει η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του “ΓΝΘ Γ.Παπανικολάου” Μαρία Γκανίδου, που μας παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη, οι ελλείψεις ήταν πολύ μεγαλύτερες, κυρίως λόγω του παγετού που επικράτησε καθώς και των ιώσεων που διαδόθηκαν ταχύτατα και κατέστησαν πολλούς αιμοδότες μη ικανούς για την διαδικασία αιμοδοσίας.

Την ίδια ώρα όμως οι ελλείψεις αποτελούν γενικά ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοσοκομεία. Όπως αναφέρει η κα. Γκανίδου τα προβλήματα είναι εγγενή στο σύστημα υγείας της χώρας. Πέραν της συρρίκνωσης του προσωπικού, το μοντέλο αιμοδοσίας στην Ελλάδα είναι απαρχαιωμένο σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Έκανε λόγο για έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού στην διαχείριση των αποθεμάτων καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών για τις ανάγκες σε αίμα. Παρά τις εκκλήσεις των νοσοκομείων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για μεταβολή του συστήματος, η οργανωτική δομή του παραμένει αδύναμη να εξυπηρετήσει ικανώς τις ανάγκες για ταχεία εξυπηρέτηση των ασθενών σε αίμα, όπως δηλώνει η διευθύντρια αιμοδοσίας. Πιστεύει όμως πως οι απαραίτητες ρυθμίσεις θα ξεκινήσουν σύντομα στο μέλλον. Ακόμα, υποστηρίζει πως η όποια ενημέρωση είναι συγκινησιακού χαρακτήρα λόγω των ελλείψεων και πως δεν αντιλαμβανόμαστε ακόμα την αιμοδοσία ως τρόπο ζωής ή εθελοντισμό.

Παρά τις αρνητικές παραμέτρους που καθιστούν δυσχερές το έργο των νοσοκομείων, η κα Γκανίδου δηλώνει πως τα ωράρια αιμοδοσίας στην χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού και πως όταν γίνονται προσκλήσεις για αιμοδοσία ο κόσμος ανταποκρίνεται.

Σημειώνεται πως ένας αιμοδότης μπορεί να αιμοδοτεί ανά τρίμηνο (στην πιο ιδανική περίπτωση), την ώρα που οι ασθενείς χρειάζονται ακόμα και καθημερινά από μια φιάλη αίματος και τα χειρουργεία πολλές παραπάνω.

Εάν είστε υγιείς, αιμοδοτήστε για τους συνανθρώπους σας που το έχουν ανάγκη.

Το αίτημα για αλλαγή είναι σαφές

Η ετήσια έρευνα της Trust Barometer παρουσιάζει φέτος τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως στην έλλειψη εμπιστοσύνης στα μέσα ενημέρωσης, σε κυβερνητικούς φορείς και επιχειρήσεις και γενικότερα στη λειτουργία του συστήματος.

Η γενική δυσαρέσκεια των πολιτών για το σύστημα, τις κυβερνήσεις και τους εταιρικούς κολοσσούς αποτυπώνεται αναλυτικά στην ετήσια έρευνα της Trust Barometer που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο και δημοσιοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2017. Η εν λόγω έρευνα αποτύπωσε φέτος τα πιο υψηλά ποσοστά στην έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών σε θεσμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι πολίτες εμπιστεύονται τις κυβερνήσεις τους σε ποσοστό 41%, μειωμένο κατά μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή οι πολίτες αξιολογούν την ικανότητα των διευθυνόντων συμβούλων (CEO’s) σε ποσοστό 37% ενώ την ικανότητα κυβερνητικών στελεχών σε ποσοστό 29%. Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα σχετικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στις ΜΚΟ (Μη  Κυβερνητικές Οργανώσεις), το οποίο σε ποσοστό ξεπερνά για λίγο την πλειοψηφία και διαμορφώνεται στο 53%.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως μία  στις δύο χώρες, θεωρεί πως το σύστημα είναι διεφθαρμένο και κατεστραμμένο, ενώ η ίδια άποψη σε διεθνές επίπεδο εκφράζεται από τους πολίτες σε ποσοστό 53%. Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε τον φόβο που επικρατεί διεθνώς εν όψει της ανάληψης της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τραμπ, που αποτιμάται σε ποσοστό 67%. (Ωστόσο, είναι σημαντικό να μελετήσει κανείς το προεδρικό σύστημα της Αμερικής προκειμένου να κατανοήσει πως παρά την εξουσία και τον συγκεντρωτισμό που φαίνεται ότι αποδίδονται στον εκάστοτε πλανητάρχη, οι αποφάσεις του πρέπει να εγκρίνονται από το Κογκρέσο, ένα όργανο ισότιμης ισχύος με το αξίωμα του προέδρου. Συνεπώς, ο κίνδυνος περί αυταρχισμού και ρατσισμού είναι υπαρκτός, όχι όμως ως επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών). Η έρευνα της Trust Barometer, κλείνει επισημαίνοντας την ανάγκη για γενικότερη αλλαγή που εκφράζεται άλλωστε και από τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν, δίνοντας μάλιστα και συμβουλές επιτυχίας.

Δείτε αναλυτικά την έρευνα εδώ

 

dimokas

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s