Περί αστέρων και συμπάντων Speak.Easy

Ξεχασμένοι στα άδυτα

Της Δήμητρας Βαρβούτη

Ήταν μία από εκείνες τις ημέρες που είναι κανείς τόσο αφηρημένος που παίρνει το λεωφορείο προς την αντίθετη κατεύθυνση και ανακαλύπτει νέα μέρη. Την είχε κάνει τόσες φορές εκείνη τη διαδρομή στη ζωή του, και ποτέ δεν είχε κάνει λάθος. Αλλά, η αλήθεια είναι πως ούτε και ήξερε τι υπάρχει από εκείνη την πλευρά του δρόμου.

Οι άνθρωποι έχουν δομήσει τις ζωές τους έτσι, ώστε κάθε τους κίνηση να απαιτεί τον λιγότερο εφικτό χρόνο και κόπο. Έχουν βρει τη λιγότερο χρονοβόρα διαδρομή για να πηγαίνουν στον προορισμό τους και δεν παρεκκλίνουν ποτέ από τον δρόμο τους.

Εκείνος έστριβε πάντα αριστερά μόλις έβγαινε από το σπίτι του, έκανε τέσσερα βήματα και ξανά αριστερά για να πάρει το λεωφορείο. Σήμερα, όμως, ήταν πολύ αφηρημένος και έστριψε δεξιά.

Γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να κουράζονται πια; Ίσως, η εποχή τους είναι πολύ κουραστική από μόνη της, ή εκείνοι πολύ νωχελικοί για να επιδιώξουν κάτι απαιτητικό. Κι αν κάποιος πάρει το λάθος λεωφορείο, γελούν μαζί του, που τόλμησε να χαθεί για ένα λεπτό από την πραγματικότητα.

Καθώς, λοιπόν, έστριβε δεξιά έπεσε πάνω σ’ εκείνη- μεταφορικά και κυριολεκτικά- κάτι το οποίο θα τον βύθιζε ακόμη περισσότερο στον δικό του κόσμο. Τίποτα πια δεν θα μπορούσε να τον επαναφέρει στο σήμερα. Σπάνιο πράγμα· γι’ αυτό όταν το βρίσκει κανείς, οφείλει να το αδράξει.

Ήταν γοητευτικός άνθρωπος. Γοητευτικοί είναι οι άνθρωποι που μπορούν να χαθούν μέσα στις σκέψεις τους για ώρα, που αφήνονται χωρίς, όμως, να ξεχνούν ποιοι είναι. Που δεν συμβαδίζουν με τα εκάστοτε πρότυπα επειδή πρέπει, και που πάντα θα διακατέχονται από έναν τόσο ειλικρινή ιδεαλισμό, όσο και η ψυχή τους.

Εκείνη είχε κάτι απόκοσμο, κάτι ασυνήθιστο. Ήταν μοιρασμένη σε πολλές και ετερόκλητες ιδέες και συνήθειες, ήταν μία αντίφαση υπευθυνότητας και ανεμελιάς. Σήμερα, κι εκείνη είχε μπερδευτεί και πήρε λάθος δρόμο.

Μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβη τη μέρα που συναντήθηκαν αυτοί οι δύο άνθρωποι. Όταν οι ματιές τους ανταμώθηκαν, ένα αστέρι γεννήθηκε που έμελλε να ζήσει για πολύ καιρό ακόμα. Ίσως πάλι, όχι. Άλλωστε, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι η επόμενη κίνηση της τύχης.

varvouti

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s